banner773

CHP'li Erkan Aydın: Neden yangın söndürme uçağı alınmıyor?

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bakanlık envanterinde yangın söndürme uçaklarının bulunmamasının gerekçesini sordu. Aydın, ayrıca Bakan Pakdemirli’ye “Türkiye’de orman yangınlarının her yıl meydana gelmesine rağmen neden yangın söndürme uçağına gereksinim duymadınız?” sorusunu yöneltti.

Vekil Haberleri 30.07.2021, 13:24
CHP'li Erkan Aydın: Neden yangın söndürme uçağı alınmıyor?

Erkan Aydın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesinde Pakdemirli’nin son orman yangınlarına ilişkin kamuoyuna yaptığı şu açıklamalara yer verdi:

"Burada devletin tüm kurumları var. Maalesef bu konuyu istismar etmeye çalışıp uçaklar üzerinden bir şey söyleyebilir miyiz diyorlar. Coğrafyaya göre uçak değil de helikopterin daha iyi olduğu kararı alınmış. Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hâlâ antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor.

Orman teşkilatı dünyanın en donanımlı orman teşkilatlarından bir tanesi. Bir eksik müdahale asla yok. Biz burada diyoruz ki son teknoloji, insansız hava uçakları, insansız hava helikopterleri diyoruz hala antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyorlar. Bu bizi üzmekten başka bir şey değil. Orman teşkilatı istemediği için bunları kullanmayı bıraktık. Yerine çok daha iyi olan, daha fazla verimli uçakları kullandık"

“KULLANILMAZ DEDİĞİNİZ UÇAKLARI NEDEN YENİLEMEDİNİZ?”

Geçtiğimiz yıl Rus şirketle anlaşma yaparak günlük 1.3 milyon TL ödeme yapıldığını hatırlatan Aydın Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

“Bakanlığınızın envanterinde yangın söndürme uçağının bulunmamasının gerekçesi nedir? Türkiye’de orman yangınlarının her yıl meydana gelmesine rağmen neden yangın söndürme uçağına gereksinim duymadınız? Bakanlığınızın envanterinde şahsınızın da kullandığı uçakla birlikte kaç uçak bulunmaktadır? Bu uçaklar neden kullanılmaktadır? Bakanlığınızın envanterinde yangın söndürme amaçlı kaç helikopter bulunmaktadır?

2020 ve 2021 yıllarında kiralama suretiyle yangın söndürme amaçlı kaç uçak ve kaç helikopter için ücret ödediniz? Kiralama için ihaleye çıktınız mı? Uçak ya da helikopterleri hangi şirketlerden kiraladınız? Kiralama yönteminin bakanlığınıza olan maliyeti nedir? THK uçaklarının “Kullanılmaz” buluyorsunuz? Ancak THK’nın eski yöneticileri söz konusu uçaklarla çok sayıda yangına müdahale ettiklerini ve yangınları büyümeden söndürdüklerini belirtiyor. Bu kişilerden hiç görüş aldınız mı? Eğer uçaklar “Kullanılmaz” ise yenilenmesi için neden bir süreç başlatmadınız? Bu konuda bakanlığınız ile THK arasında neden bir işbirliği oluşmadı?

Orman Bakanlığı olarak yaptığınız ihalede “ Şartnameye su kapasitesi 5 bin litre ve üzerindeki uçakları kullanacağını” belirttiniz.  Türk Hava Kurumu’nun elindeki uçakların kapasitesi 4 bin 900 litreydi. 100 LT fark THK uçaklarının devre dışı bırakılması için miydi? Geçtiğimiz yıl Rus şirketle anlaşma yaparak günlük 1.3 milyon TL ödeme yaptınız. Türkiye’deki arazi koşullarına uymayan ve dünyanın en pahalı kiralaması olarak sayılan bu uygulamanız nasıl açıklanabilir? Sizce makul bir kiralama mıdır?”

Yorumlar (0)