CHP'li Erdoğdu: "Bayram ikramiyeleri en az 1658 TL olmalı"

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, ilk olarak 2018 yılında emeklilere ödenmeye başlanan bayram ikramiyelerine o günden buyana hiç zam yapılmadığını hatırlattı.

Vekil Haberleri 11.04.2021, 11:31 11.04.2021, 11:38
CHP'li Erdoğdu: "Bayram ikramiyeleri en az 1658 TL olmalı"

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, ilk olarak 2018 yılında emeklilere ödenmeye başlanan bayram ikramiyelerine o günden buyana hiç zam yapılmadığını bildirerek, “Üç yıldır bu ülkede enflasyon sıfır mı, bayram ikramiyeleri neden arttırılmıyor? İkramiyelerin ilk verildiği yıl dolar karşılığı 217 TL iken bu yıl ancak 122 dolar ediyor. İkramiyeler en azından 3 yıllık enflasyon oranı kadar arttırılmalıdır” dedi.

Erdoğdu, milyonlarca emekliyi ilgilendiren bayram ikramiyelerine ilişkin yaptığı açıklamada, mayıs ayının ilk haftasında ödeme yapılacağının açıklandığını belirterek, 2018 yılında emeklilere getirilen bayram ikramiyesinin CHP’nin seçim vaadi olduğunu hatırlattı. CHP’nin, “bayramlarda birer maaş ikramiye” olarak yaptığı vaadi, AKP’nin toplumsal baskı sonucu bin TL olarak uygulamaya başladığını kaydeden Erdoğdu şunları söyledi:

“Biz 2015’de emekliye 2 maaş ikramiye vereceğiz’ dediğimizde ‘nereden bulacaksınız’ diyen AKP, yaptırdıkları anketlerden bekledikleri sonuçları alamayınca emeklilere dini bayramlarda biner TL vermeye razı oldu. Ama 2018’de bin TL olarak verdikleri ikramiyeye aradan geçen 3 yıla ve onca enflasyona rağmen tek kuruş zam yapmadılar. Bu ülkede 3 yıldır enflasyon sıfırlandı da haberimiz mi yok? TÜİK’in makyajlı enflasyon rakamları kadar zam yapılsa bu yıl emeklilerimize bin 658 TL ikramiye ödemeleri gerekir. 2018 Haziranında ikramiyeyi ilk verdikleri dönemde dolar 4.60 TL idi. Emeklilerimize ödenen bin TL o dönem 217 dolar yapıyordu, şimdi ise dolar 8.17, bin TL ancak 122 dolar ediyor. Yani bayram ikramiyesi dolar bazında ele alınırsa bin 772, enflasyon bazında ele alınırsa bin 658 TL olması lazım.”

YANDAŞA CÖMERT, EMEKLİYE CİMRİ

İktidarın ülkedeki 8,2 milyon işçi, 2,6 milyon Bağ-Kur ve 2,3 milyon memur emeklisi olmak üzere 13,1 milyon emekliye “cimri” davrandığını ifade eden Erdoğdu, “Ücretlere ve çalışanlara kaynak sıkıntısı bahanesiyle düşük zam yapan, bayram ikramiyelerini ise üç yıldır yerinde saydıran iktidar, kaynakları kendi yandaşlarına aktarmayı tercih ediyor” diye konuştu.

“İktidarda değiliz ama biz ne vaat ettiysek hükümet onun kötü kopyalarını uygulamaya çalışıyor” diyen Erdoğdu, ilk verildiği yıl bayram ikramiyesi ile bir kurban alındığına işaret ederek şöyle devam etti:

“İktidara göre ne pandemi ne de kriz yok, her şey güllük gülistanlık. Ama emekliye verilen ikramiyeye zam söz konusu olunca ekonomik kriz var. Bayram ikramiyelerinin ekonomiye olumlu katkısını da görmüyorlar. Oysa ikramiyeler ekonominin içine sıcak para gireceği için pozitif etkiler. İkramiyeler olmasa emeklilerin hiçbiri bayram alışverişine çıkamaz. Ekonomiyi ayakta tutan şey tüketimdir. Vatandaş tüketim yapacak parayı bulamazsa asıl o zaman ekonomi çöker. Ekonomi, al-ver sürecinin canlı olmasına dayanır. Böyle bakıldığında bayram ikramiyelerini ekonomiye sübvansiyon olarak bile düşünebiliriz.”

HERKESE EŞİT ÖDENMELİ

İktidarın özel banka emeklilerini ikramiyeden muaf tuttuğunu, dul ve yetim aylığı alanlara da kesinti uyguladığına işaret eden Erdoğdu, emekli ölünce eşi veya çocuğuna bağlanan maaşın zaten belli oranda düşürüldüğünün altını çizdi. Erdoğdu, “Bırakın bari bayramlarda aradaki fark kalksın ve bayramdan bayrama da olsa diğer emeklilerle eşit ikramiye alsın. Başka ülkelerin emeklileri elinde fotoğraf makinesi dünyayı gezerken bizim emeklilerimiz para yetmediği için çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Hiç değilse bayramda alacağı ikramiye ile biraz nefes alsın. CHP olarak iktidara geldiğimizde bayram ikramiyelerini olması gereken rakama çekecek ve herkese eşit ödenmesini sağlayacağız” dedi.

Yorumlar (0)