CHP'li Erdoğan Toprak'tan İktidara Atatürk Tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu paylaştı.

Vekil Haberleri 13.09.2021, 10:16
CHP'li Erdoğan Toprak'tan İktidara Atatürk Tepkisi

CHP’li Toprak haftalık değerlendirme raporunda ‘’ Kıbrıslı Rumların, ders kitaplarından Atatürk’ü çıkarmak istemeleri kendileri açısından siyasi ve ulusal düşmanlığın bir yansımasıdır. Rumlara tepki gösteren iktidarın yıllardır bu konudaki tavrı ve icraatları, Atatürk’ü, milli mücadeleyi unutturma çabaları çok daha vahim!’’ ifadelerini kullandı.

Erdoğan Toprak’ın değerlendirmesi şu şekilde:

İktidar, GKRY’nin okullarında okutulan ders kitabında Atatürk’ün yer aldığı bir sayfanın yırtılarak imha edilmesi yönünde okullara ve öğretmenlere, göstermelik tepki verdi.

 19 Mayıs’ı, 23 Nisan’ı,…, Ulusal Bayram günlerini kutlamamak için türlü bahaneler uyduran, Atatürk ismini taşıyan statların tamamının adını Arena’ya çeviren iktidarın, Rumlarla “Atatürk” tartışmasına girişmesi inandırıcılık ve samimiyetten yoksun!

 Geçtiğimiz hafta yerli-yabancı medyaya da yansıyan bir olayda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) okul yönetimlerine gönderdiği talimatla, İngilizce bir ders kitabında Atatürk’ün yer aldığı sayfanın yırtılarak kitaptan çıkarılmasını ve imha edilmesini istedi. Doğal olarak bir ulusun tarihi liderine ve ulusal kurtuluş savaşıyla cumhuriyetin inşasına önderlik eden Atatürk’e yapılan bu saygısızlık ve uluslararası teamüllere aykırı tavır hepimizin tepkisini çekti.

Atatürk ve Türkiye düşmanlığını sergileyen bu sığ milliyetçilik yaklaşımı kabul edilemez. İktidardan da buna yönelik bazı tepkisel açıklamalar geldi. Ancak Rumların ders kitabından Atatürk’ü çıkartmasına, yer aldığı sayfayı yırtmasına gösterilen bu tepkinin samimiyetinin ve inandırıcılığının gerçekliği, iktidarın yıllardır sergilediği benzer tavırlar ve tutumlar karşısında sorgulanmayı gerektiriyor.

Son örneğini 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda yaşadığımız gibi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm camilerde okunan hutbesinde Atatürk’e yer verilmediği gibi, daha önce de farklı ulusal bayram anmalarındaki hutbelerde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bazı ders kitaplarında Atatürk ve ulusal kurtuluş savaşımızın diğer kahramanları, Cumhuriyetin kurucuları hakkında benzer tavırlar sergilendi. Adları anılmadı. Ulusal Bayram günlerindeki kutlamalar çeşitli bahanelerle, sudan gerekçelerle pek çok kez iptal edildi. Anıtkabir ziyaretleri yasaklandı.

 Milli Eğitim Bakanlığı okullarda Andımızın okunmasına yasak getirdi. - Bu yasakla ilgili yürütmenin durdurulmasına itiraz eden bakanlık bir üst mahkemeye başvurarak, yasaklamayı Danıştay’da kesinleştirdi. İstanbul’da, Ankara’da, Bursa’da, Adana’da ve neredeyse tüm illerde Atatürk adını taşıyan stadyumların isimleri Arena’ya dönüştürüldü.

Daha da güncel ve somut örnek İstanbul’da ülkemizin en büyük uluslararası havaalanı olarak yıllardır hizmet veren Atatürk Havaalanı kapatılıp, işletmecisinin sözleşme süresi dolmamasına rağmen 300 milyon Euro’yu aşan tutarda ödeme yapılarak faaliyeti durduruldu.

İleride yeniden açılması ihtimaline karşı pistlerin üzerine alelacele 45 günde Sağlık Turizmi bahanesiyle hastane inşa edildi. Kıbrıslı Rumların, ders kitaplarından Atatürk’ü çıkarmak istemeleri kendileri açısından siyasi ve ulusal düşmanlığın bir yansımasıdır. Rumlara tepki gösteren iktidarın yıllardır bu konudaki tavrı ve icraatları, Atatürk’ü, milli mücadeleyi unutturma çabaları çok daha vahim! İktidarın yargı bağımsızlığı, demokrasi, insan hakları, temel hak ve özgürlükler ve daha birçok konudaki söylem ile eylemlerinde samimiyetsiz olmaları gibi, Atatürk konusunda da GKRY’ye karşı sergilenen tepki de içtenlikten ve inandırıcılıktan yoksun, bir o kadar da göstermeliktir.

Yorumlar (0)