CHP'Lİ ENSAR AYTEKİN: BU TEKLİFİ GETİRENLER ZEYTİNLE GEÇİNENLERİN YÜZÜNE NASIL BAKACAK?

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan torba yasada yer alan Zeytinlik alanların madencilere bırakılmasına ilişkin maddeye sert çıktı.

Vekil Haberleri 14.12.2022, 13:01
CHP'Lİ ENSAR AYTEKİN: BU TEKLİFİ GETİRENLER ZEYTİNLE GEÇİNENLERİN YÜZÜNE NASIL BAKACAK?

Daha evvel yönetmelikle geçirilmek istenen ve madencilere zeytinlikleri talan etmesine imkan tanıyan talebin Danıştay tarafından 2 kez iptal edildiğini belirten Aytekin “ AKP giderayak zeytinlikleri holdinglere, madencilere peşkeş çekecek. Adına da ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak için yapmak zorundayız diyecek. Kimi kandırıyorsunuz, ülkenin enerji ihtiyacı memleketin zeytinliğini sömürmekle mi gelecek? Bu teklifin derhal çekilmesi şart. Bu teklifi getirenler zeytinle geçinen yüzbinlerce ailenin yüzüne nasıl bakacak?” dedi.

 

CHP’li Aytekin’in açıklaması şöyle:

 

Meclis’te Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji komisyonuna sunulan bir torba yasa ile zeytinlikler talan edilmeye çalışılıyor. Daha önce yönetmelikle iki kez getirilen teklif, Danıştay’ın Zeytin Kanunu’nu gerekçe göstererek iptal etmişti. Aslında AKP’nin zeytinliklere düşmanlığı yeni bir şey değil. 2009, 2010, 2014, 2017, 2019,2020 yıllarında 6 kez zeytinlikleri talan etmek istediler. Kamuoyu baskısı ile bu teklifleri geri çekmek zorunda kaldılar. Son yıllarda ısrarla bu teklifi geçirme girişimleri yine kamuoyunun tepki göstermesine sebep oldu. Mart ayında bir baktık, yönetmelikle zeytin yasasını hiçe sayıp maden arayan şirketlere ülkenin zeytinliklerini talan etme hakkı tanınmış. Doğal olarak ülke ayağa kalktı ve Danıştay da yapılan itirazla yönetmeliği iptal etti. Şimdi kalkıp aynı talebi kanunla getirmeye kalkıyorlar.

 

Peki, teklifte ne var? Elektrik ihtiyacını karşılamak için madencilik yapılan alanda, alan ile zeytinlik çakışırsa zeytinlik taşınacak. Bu sahada madencilik faaliyetine ve faaliyete ilişkin geçici tesis inşa edilmesine izin verebilecek.

Madde ile zeytin ağaçlarının taşınması mümkün değilse, zeytinlik sahasında madencilik faaliyeti yürütülebilmesine faaliyet yürütülecek alan ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edilmesi zorunlu olacak. Ve yapılacak işlem için de izin alınmayacak. Yani gelin sömürün demenin hukuki hali budur.

Zeytin kanunu çok açık. Zeytinlik sahalarına üç kilometre mesafede sadece zeytinyağı fabrikaları bulunabileceğini, bunun dışında kalan, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesislerin zeytinlikler yakınına yapılamaz.

Zeytinliği nasıl taşıyacaksınız? Arkadaşlar zeytinlikleri birkaç ağaçtan ibaret sayıyor. Hektarlarca araziden bahsediyoruz. Sadece Kazdağı bölgesinde TEMA’nın 2020 raporuna göre 1 milyon 697 bin 62 hektarlık alanın 1 milyon 294 bin 335 hektarı yani %79’unun ruhsatlandırıldığı ifade ediliyor. Şimdi ruhsat verilmeyen alan olan 402 bin 727 hektarlık araziyi nereye taşıyacaksınız?  Hiç öyle teklif, Kazdağlarını ilgilendirmiyor denilmesin. Kazdağı yöresinde 4.grup madenciliğe izin veriliyor. 4.grubun türlerine baktığımızda elektrik de kömür de enerjinin envai türünü de üretebilirsiniz.

 

Maden Şirketlerini Daha Ne Kadar Besleyeceksiniz?

 

Yetmedi mi dağları delik deşik ettiğiniz? Daha ne kadar bu şirketleri besleyeceksiniz? 3 kuruş para gelsin diye zeytinlikleri, doğayı katletmenin anlamı nedir?

En üzücü yanı ise bu teklifin altında bir Balıkesir Milletvekilinin de adının yer almasıdır. Yazık, zeytinle geçinen yüzbinlerce ailenin yüzlerine nasıl bakacaksınız merak ediyoruz.

Yorumlar (0)