banner773

CHP'li Engin Özkoç havai fişek fabrikasının sabıka dosyasını açtı

KRT ekranlarında Sakarya Hendek'te 7 işçiye mezar olan havai fişek fabrikasının sabıka kaydını masaya yatıran CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Vekil Haberleri 07.07.2020, 14:38
CHP'li Engin Özkoç havai fişek fabrikasının sabıka dosyasını açtı

Gazeteci Elif Doğan Şentürk'ün hazırlayıp sunduğu KRT ekranlarında yayınlanan Siyaset Gündemi'nin bu hafta ki konuğu CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'du.  Sakarya Hendek'te 7 işçiye mezar olan havai fişek fabrikasının sabıka kaydının kabarık olduğu dile getiren Özkoç, "6-7 kez ölümcül vakaların yaşandığı yer için neden önlem alınmadı?" diye sordu., Fabrikanın sabıkalı bir yer olduğunu dile getiren Özkoç, "Bu fabrika bundan önce tam 6-7 kez ölümcül vakalar yaşamış bir fabrikadır. Kaza oluyor, ölümcül olay yaşanıyor, arkasından fabrikanın adı değişiyor. Bir daha böyle bir olay yaşanıyor, fabrikanın adı tekrar değişiyor, tekrar fabrika kuruluyor.Sorumuz şu; bu olaylar sürekli yaşanıyor da, neden önlem alınmıyor.?" açıklamalarında bulundu.

İŞÇİ KORKUDAN ÖDÜ KOPARAK ÖLMÜŞTÜR

Fabrika sahibinin, "Böyle kazalar dünyanın her yerinde oluyor" sözlerini de eleştiren Özkoç, "Fabrika sahibinin bir sözü var; diyor ki, 'Böyle kazalar dünyanın her yerinde oluyor, bu kazaların %95 önlenmesi mümkün değildir'... Eğer kazaların %95'inin mümkün olmadığı bir fabrika söz konusuysa, bu fabrika üretim yapmasın. İnsan hayatından değerli ne olabilir? Ve diyor ki, açıklıyor, korkunç olan odur ki, "Ölen işçinin doktorunun dediğine göre, o işçi kazadan değil, korkudan ödü koparak ölmüştür'... Bunu kendisi ifade ediyor. Ne zaman? 11 Şubat 2011'de yaşanan faciada yaşamını yitiren işçiyle ilgili konuşurken bu açıklamayı yapıyor. İçişleri Bakanı diyor ki, 'bu fabrika Mart ayında denetlenmiştir'... Buradaki asıl sorun nedir? Patlayıcı maddelerle ilgili usul ve esaslara ilişkin tüzeğe aykırı şekilde fabrikada düzenlemeler yapılmış. Bu tüzük şöyle diyor; fabrika binalarının her birinin binası birbirinden en az 50 metre aralıklı olmalı. 50 metre uzaklıkta mıdır binaların mesafesi? Hayır. Mesafe 20 metredir, hatta bazıları bitişiktir. Yönetmelik diyor ki, binanın yüksekliğinin en az 1.5 - 2 metreyi geçecek şekilde, duvar engeli çekilmelidir. Peki, bakın orada binanın yüksekliğini geçen bir duvar var mı, hayır yok.

ISINMAYA ÇÖZÜM BULUNMAMASINI ELEŞTİRDİ

Gelelim en önemli konuya... Yaralı kadın kardeşimiz diyor ki, 'Gereğinden fazla stok malzeme vardı, bu malzemeler birbirinin üzerinde yığılıydı, ısınma çok arttığından patlama tehlikesine karşı üstlerimizi uyardık, 4 gün boyunca kimseye dinletemedik' diyor. Bunu orada çalışan kadın işçimiz söylüyor. Bunu ben söylerken bir kanıta dayanarak söylüyorum, hepsinin videoları bizde mevcuttur. Ben buradan soruyorum; bunların ısınmaması için gerekli soğutucu tertibat binada var mıdır, kadın işçimiz hayır yoktu diyor.  Peki, bu denetimler neye göre yapılmıştır?" diye konuştu.

 

Yorumlar (0)