banner773

CHP'li Engin Özkoç: “23 yılda ne değişti?”

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, 17 Ağustos depreminin yıldönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Her birimizin kendimize sorması gereken soru şu; aradan geçen 23 yılda ülkemizde, Sakarya’da ne değişti?” dedi.

Vekil Haberleri 16.08.2022, 13:05
CHP'li Engin Özkoç: “23 yılda ne değişti?”

Özkoç yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de 17 Ağustos dahil, Bingöl,  İzmir, Van, Elazığ  gibi yaşanan tüm depremlerin “beklenen depremler” olduğuna dikkati çekerek, deprem gerçeğini kabul etmek ve hazırlık yapmak zorunda olduğumuzu söyledi.

Özkoç özetle şunları kaydetti:

“Yıldızların yere indiği o sıcak, kabus gecenin üzerinden 23 yıl geçti. Bu gece sabaha karşı yine, yaşamını yitiren binlerce insanımızı ve tüm kaybettiklerimizi anacağız. Hepsine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu acıyı, kayıpları bir daha yaşamamak için kendimize sormak zorundayız; Biz, tarihsel döngüsünü, tekrar yaşanacağını bildiğimiz yeni depreme hazır mıyız?

Daha açık sorayım; güvenli yapılarda oturuyor muyuz? Deprem olunca nerede toplanacağımızı, nasıl yardıma ulaşacağımızı biliyor muyuz? Çocuklarımızın gittiği okula, işyerlerimize, kamu binalarına, alışveriş yaptığımız dükkanlara, alışveriş merkezlerine,... kentin yapı stoğuna güveniyor muyuz?

Bu sorunun peşine düşmek, üzerimize düşeni yapmak ve yaptırmak zorundayız.

NELER Mİ YAPILDI?

Elbette bir takım adımlar atıldı. Neler mi yapıldı? Başta ÖTV olmak üzere yeni vergiler getirildi, geçici konulan vergilerin büyük kısmı kalıcı hale getirildi, hala yürürlükte, hala ödüyoruz.

Biliminsanlarımızdan oluşan Ulusal Deprem Konseyi kuruldu, bütüncül planlar hazırlanacaktı, lağvedildi.

Kentsel dönüşüm kavramı hayatımıza girdi; yalnız deprem değil, sel, heyelan gibi tüm doğal afetleri gözeten güvenli yapı stoğu oluşturulacaktı, rant esas oldu.

Toplanma alanlarının önemi gündeme geldi, sonra alanların büyük bölümü imara açıldı.

İmar yasalarında, deprem mevzuatında bir çok defa önemli değişiklikler yapıldı. Peki bunlar uygulanıyor mu? Ne yazık ki hayır. Çünkü hiçbir alanda olmadığı gibi, bu alanda da denetim kalmadı.

Tespitler ortada, atılması gereken adımlar belli. Ülkeyi tek başına 20 yıl yönetip, 20 yılda çözüm ortaya koymayanlar, bundan sonrası için dilek ve temenni dile getirmesin.

İhtiyacımız olan; atılması gereken adımları atabilecek, yaşama sahip çıkacak bir siyasi iradedir, milletin iktidarıdır!”

Yorumlar (0)