CHP'Lİ EMRE: ''KÖYLER ARASINDAKİ EKONOMİK AYRIMCILIK GİDERİLSİN''

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, büyükşehir belediye sınırları içinde mahalleye dönüştürülen köyler arasında ekonomik ayrımcılığa neden olan uygulamanın değiştirilmesi için yasa teklifi verdi.

Vekil Haberleri 27.02.2020, 14:16 27.02.2020, 14:26
CHP'Lİ EMRE: ''KÖYLER ARASINDAKİ EKONOMİK AYRIMCILIK GİDERİLSİN''

CHP’li Zeynel Emre’nin TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifi, mahalleye dönüştürülen büyükşehir kapsamındaki köylerden bazıları için kaldırılan vergi muafiyetleri ile indirimli su tarifesi uygulamasının yeniden sağlanmasını düzenliyor.

Teklifinin gerekçesinde; 2012 yılında büyükşehir statüsündeki illerde büyükşehir belediyelerinin yetki sınırlarının ‘il mülki sınırı’na genişletilerek, orman köyleri hariç, tüm köylerin mahalleye dönüştürülmesiyle birlikte buraların emlak vergisi, harç ve katılım paylarından muaf tutulduğu, Gelir Vergisi Kanunu’nda öngörülen istisnalarının korunduğu, içme ve kullanma suları için alınacak ücretin beş yıl süreyle en düşük tarifenin % 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenmesinin öngörüldüğü anımsatıldı. Daha sonra çıkartılan yasalarla söz konusu muafiyet ve su tarifelerinde indirim uygulamasının 2022 yılının sonuna kadar uzatıldığı belirtilen teklifin gerekçesinde, 19 Temmuz 2019 tarihinde yürürlüğe giren Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la mahalleye dönüştürülen bazı köylerin, söz konusu muafiyet ve indirimlerin kapsamından çıkartıldığı, bu durumun köyleri ekonomik yönden olumsuz etkilediği belirtildi.

Teklifin gerekçesinde şöyle denildi:

 “Muafiyeti sonlandırılan yerlerdeki köylülerden hayvancılıkla uğraşanlar, özellikle su tüketiminden kaynaklı fahiş faturalarda karşılaşmaktadır. Örneğin İstanbul’un Silivri ilçesinde mahalle statüsüne dönüştürülüp, son düzenlemeyle de muafiyetlerin dışına çıkartılan Alipaşa, Büyükçavuşlu, Gazitepe, Kadıköy, Küçükkılıç ve Yolçatı’da hayvanları için tonlarca su tüketimi yapmak zorunda kalan köylüler, altından kalkamayacakları su faturalarını ödemek zorunda bırakılmıştır. Bu nedenlerle muafiyetlerin dışına çıkartılan mahalle statüsüne dönüştürülen köylerin tekrar kapsama alınması, hem yaratılan eşitsizliğe son verilmesi hem de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin korunması açısından bir gerekliliktir.”

Yorumlar (0)