CHP'li Emir, ölüm saçan anestezi ilacı meclis gündemine taşıdı

Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi yapılan 8 hastadan 1'inin 'dormofol' adlı anestezi ilacı nedeniyle yaşamını yitirdiği, 1'inin de yoğun bakımda olduğu haberlerinin ardından Sağlık Bakanlığı’nın 81 il sağlık müdürlüğüne gönderdiği 'çok acele' damgalı yazıyla ilacın kullanımını durdurması, Meclis gündemine taşındı.

Vekil Haberleri 14.01.2020, 11:45
CHP'li Emir, ölüm saçan anestezi ilacı meclis gündemine taşıdı

CHP Ankara Milletvekili Dr Murat EmirSağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Sorumlular Kim; açıklama yapacak mısınız?” diye sordu.

 

Konu ile ilgili önerge hazırlayan Murat Emir, bu ilacın kullanımı sonrasında kaç kişinin hayatını kaybettiğini, kaç kişinin de tedavi altına alındığını Bakanlığın açıklamasını istedi.

 

“Hiçbir vatandaşımızın hayatı ihtimaller zincirine kurban edilmemeli” diyen CHP’li Emir, aynı ilaçla ilgili Bakanlığın geçtiğimiz aylarda sağlık kuruluşlarına bildirimde bulunduğunu ama buna rağmen ilacın toplatılmayıp kullanılmaya devam edildiği iddialarının kendisine ulaştığını ifade etti.

 

Isparta'daki olay çıkınca Bakanlık durdurma ve toplatma yazısı çıkarıyor. İlaçla ilgili sorun olduğu daha önceden Bakanlıkça biliniyor muydu; biliniyorduysa neden insan hayatına mal olması beklendi? ” değerlendirmesinde bulunan Emir, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu ilaç yüzünden ölüm vakası olup olmadığını; varsa kaç kişinin yaşamını yitirdiğini, kaç kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü ve neden apar topar ilacın toplatıldığını açıklamak zorundadır. Hastaneler, sağlık kurumları, ilacı kullanan hekimler ve hastalar diken üstünde. Bakanlık ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla hareket etmek yerine, bu ilacın toplatılma nedenini kamuoyuna açıklamalıdır.”

 

Bakanlık yetkililerinin bir an önce inceleme başlatması gerektiğini, bu ilacın ne kadar zamandır ve kaç hastada kullanıldığına yönelik detaylı bir analiz ve açıklama yapması gerektiğini ifade eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir,  “Bu ciddi bir sağlık yönetimi zafiyetidir. Sorumlular derhal ortaya çıkarılmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)