CHP'Lİ EMİR'DEN SİGARASIZ DÜNYA GÜNÜNDE TÜRKİYE'NİN TÜTÜN KARNESİNİ SORDU

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 31 Mart Sigarasız Dünya Günü dolayısıyla önerge verdi; Türkiye’de kaç milyon kişinin tütün ve tütün mamulü kullandığını sordu.

Vekil Haberleri 30.05.2019, 12:12
CHP'Lİ EMİR'DEN SİGARASIZ DÜNYA GÜNÜNDE TÜRKİYE'NİN TÜTÜN KARNESİNİ SORDU

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 31 Mart Sigarasız Dünya Günü için bir önerge hazırladı, Türkiye’nin tütün ve tütün mamulü karnesini sordu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Emir, “Türkiye’de kaç milyon kişi tütün ve tütün mamulü kullanmaktadır?” diye sordu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı 2018 yılı tütün mamulü istatistiklerine göre, geçen yıl sigara üretimi 172 milyar adet, iç satışı 118,5 milyar adet, ihracatı da 49,5 milyar adet olarak açıklanmıştır.” diyen Emir, bir önceki yıla göre sigara üretiminin yüzde 10, iç satışının da yüzde 12 oranlarında arttığını ifade etti.

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; her 4 saniyede 1 kişinin, yani yılda 8 milyon kişi sigara kullanımı sebebiyle hayatını kaybettiğini belirten CHP’li Emir, “ Türkiye’de yapılan araştırmalar ise; yaklaşık 17 milyon kişinin sigara içtiğine, yılda 110 bin kişinin sigara kullanımı sebebiyle yaşamını yitirdiğine işaret etmektedir. “ dedi.

Ülkemizde sigaraya başlama yaşını, son 5 yıl itibariyle tütün ve tütün mamulü kullanım oranını soran Murat Emir, önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:

  • Tütün ve tütün mamulü kullanımı ülkemizde yakalanma sıklığına göre hangi hastalıklara sebep olmaktadır?
  • Son 5 yıl itibariyle türün ve tütün mamulü kullanımı nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısı kaçtır?
  • Türkiye, tütün ve tütün mamulü tüketiminde dünya genelinde kaçıncı sırada yer almaktadır?
  • Tütün ve tütün mamulü kullanımının ülkemize yıllık maliyeti ne kadardır?

 

Yorumlar (0)