CHP'li Ceylan: Sıra Askeri Gazinolarda Mı?

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulu’nda “torba kanun” üzerine yaptığı konuşmada, askeri gazinoların işletme hakkının kiralanmasını eleştirerek, “Ne oldu da askerî gazinolara kadar elde avuçta ne varsa yandaşa satma ya da kiralama gayreti içerisine düşüldü? Tank Palet Fabrikası'ndan sonra sıra askerî gazinolara da mı geldi?” dedi.

Vekil Haberleri 07.12.2019, 12:00
CHP'li Ceylan: Sıra Askeri Gazinolarda Mı?

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba kanunda yaptığı konuşmada, teklifi eleştirerek, “Yasama faaliyeti açısından AKP klasiğine dönüşen bir torbayla daha karşı karşıyayız. Toplam 30 farklı kanun ve KHK'nin 98 maddesinde değişiklik öngören teklifi görüşüyoruz. Farklı alanlardaki düzenlemeleri sayısal çoğunluğunuza rağmen böyle torbaya doldurarak aceleyle getirmenizdeki mantık izaha muhtaçtır” diye konuştu. Yaşanan alçak darbe girişiminin ardından TSK’nın yapısının baştan aşağı değiştirilmesine tanıklık ettiklerini ifade eden Özgür Ceylan, “Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı alelacele Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve teşkilat yapısından çıkarılarak silahlı bir genel kolluk kuvveti statüsüne dönüştürüldü” dedi. Yapılan bu ve benzeri değişikliklerin, aceleye getirildiğini ileri süren Özgür Ceylan, “Tabii, bu değişiklikler enine boyuna tartışılmadığından, ölçülüp biçilmeden el yordamıyla yapıldığı için o günden bu yana onlarca değişiklik yapılması gündeme geldi, gelmeye de devam ediyor” diye konuştu. Teklif ile yapılan bazı yasal değişikliklerin TSK personelinin arzu ettiği düzenlemeler olduğunu belirten Özgür Ceylan, “İlginç olan nokta, milletimizin göz bebeği olan kurumun personel kanununda 98 maddenin ek geçici madde ve onlarca ek maddeyle düzenlenmiş olmasıdır. Bu durum bende TSK Personel Kanunu'nun Silahlı Kuvvetlerin ve personelinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden yazılması ihtiyacı olduğu kanısını doğurmuştur” dedi.

Teklifte Her Şey İç İçe Girmiş

Sahil Güvenlikten Jandarmaya, Emniyetten derneklere, askerî gazinoların özelleştirilmesine kadar her şeyin iç içe geçtiği bir teklifin görüşüldüğünü ifade eden Özgür Ceylan, “Türkiye'nin özelleştirme yolculuğunda emekçiler açısından yaşamı çekilmez kılan 24 Ocak kararlarını milat olarak alabiliriz. 1986 yılından 26 Ağustos 2019 tarihine kadar gerçekleştirilen özelleştirme tutarı 70,3 milyar dolardır. Bu özelleştirmelerin 62 milyar dolarlık kısmı AKP iktidarları döneminde gerçekleştirilmiştir” dedi. Cumhurbaşkanlığı 2020 bütçe gerekçesine göre, Millî Emlak Genel Müdürlüğü’nün, devlete ait 7 bin taşınmazı satmak için ilana çıkardığını ve alıcı beklediğini kaydeden Özgür Ceylan, “Devletin neyi varsa, neyi yoksa üç otuz paraya birilerine verilmiş ve elde edilen özelleştirme gelirleriyle de bu ülkenin yoksul, emekçi yığınlarına yönelik dişe dokunur hiçbir yatırım yapılmamıştır” diye konuştu.

Halk Parasını “Ballı Müteahhitlere” Ödüyor

Özgür Ceylan AKP’nin “müşteri garantili projelerini” de eleştirerek, “"Kamu-özel iş birliği" adı altında yürüttüğünüz müşteri garantili projelere 2018 bütçesinden 6,2 milyar, 2019 bütçesinden ise 9,7 milyar kaynak aktardınız. 2020 bütçesinde ise garanti ödemesi olarak ayrılan miktar 18,9 milyar TL olarak görünüyor” dedi. Özgür Ceylan,  “Yani milletin büyük bir bölümü kullanmadığı otoyol ve köprülere, havalimanlarına ve uzak olduğu için gidemediği şehir hastanelerine bu parayı ödeyecek. Kime ödeyecek bu milyarlarca lirayı? Ballı müteahhitlere ödeyecek, hem de farkında bile olmadan” diye konuştu. Özgür Ceylan, teklifte yer alan, askeri gazinolarının kiralanmasına ilişkin maddeyi de ağır bir dille eleştirerek, “Ne oldu da askerî gazinolara kadar elde avuçta ne varsa yandaşa satma ya da kiralama gayreti içerisine düşüldü? Tank Palet Fabrikası'ndan sonra sıra askerî gazinolara da mı geldi?” diye konuştu.

15 Temmuz Şehitleri İçin Toplanan Para Nerede?

CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantılarında her hafta sorduğu bir soruya dikkat çekerek, “Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu 15 Temmuz şehit ve gazileri için toplanan paraların nereye gittiğini her hafta soruyor. Henüz yetkililer konuya ilişkin tatmin edici bir yanıt veremediler” dedi. CHP’li Özgür Ceylan, tutanaklara geçmesi açısından aynı soruyu bir kez de kendisinin soracağını belirterek, “Türkiye Şehit Yakınları ve Gazileri Dayanışma Vakfı 15 Temmuz şehit ve gazileri için toplam 309 milyon TL toplanmış mıdır? Toplanan bu para nereye gitmiştir, hangi şehit ve gazimizin yakınına verilmiştir, açıklayın da herkes öğrensin!” dedi.

Yorumlar (0)