banner773

CHP'li Ceylan: Ordusunun Fabrikasını Devreden Başka Bir Ülke Var Mıdır?

CHP Çanakkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Özgür Ceylan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, “Ordusuna ait silah fabrikasını yabancı ortaklı bir şirkete devreden başka bir ülke var mıdır? Yirmi beş yıllığına kiraladığınız Tank Palet Fabrikası için Katar ortaklı BMC'den kaç lira kira bedeli aldınız?” dedi. 

Vekil Haberleri 22.11.2019, 13:40
CHP'li Ceylan: Ordusunun Fabrikasını Devreden Başka Bir Ülke Var Mıdır?

CHP Çanakkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Özgür Ceylan, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. Sözlerine terör örgütlerini kınayarak başlayan Özgür Ceylan, “Meşru kamu gücü dışında elinde silah bulunduran ve bu silahlı güçle otorite tesis etmeye çalışan, bu amaçla her türlü şiddeti meşru gören bütün yapıları terör örgütü olarak kabul ediyor ve istisnasız hepsini kınıyorum. Bugüne kadar yurt savunmasında hayatını kaybeden bütün şehitlerimize rahmet diliyorum” dedi. 
 
Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin, bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri nedeniyle milletimiz tarafından çok önemli görüldüğünü ifade eden Özgür Ceylan, “TSK, kuruluştan kurtuluşa Türkiye Cumhuriyeti'nin her aşamasında aktif olarak yer almıştır” dedi. 

Özgür Ceylan: Dilerim Başka Cemaatlerin Referanslarını Dikkate Almıyorsunuz

Milli Savunma Komisyonu Üyesi Özgür Ceylan,  konuşmasında 15 Temmuz hain darbe girişimini hatırlatarak,  “2016'dan itibaren FETÖ-PDY bağlantısı nedeniyle TSK'dan 150'si general ve amiral olmak üzere 17.955 personelin ihraç edildiğini, sonrasında ise 49.313 personel temin edildiğini belirttiniz” dedi. Milli Savunma Bakanına seslenen Özgür Ceylan, “Komutanız altında gerçekleşen ve en yakınınızdakilerin başrolünde olduğu bu alçak darbe teşebbüsü sonrası personel temininde genel kabul gören kriterlerin esas alındığını varsaymak istiyoruz” diye konuştu. TSK’ya askeri personel temininde FETÖ-PYD’nin geçmişteki etkisine işaret eden Özgür Ceylan, “Dilerim ki bu defa da başka cemaatlerin referanslarını dikkate almıyorsunuzdur. Zira bir atasözümüz var: Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” dedi. 


CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Bakan Hulusi Akar’a, hayatının uzun bir bölümünde TSK'nin çeşitli komuta kademelerinde görev yaptığını, konuya sebep-sonuç ilişkisi içerisinde bakabilecek analitik, diyalektik bir yaklaşıma sahip olduğunu varsaydığını ifade ederek, Suriye sorunuyla ilgili sorularını yöneltti. Özgür Ceylan, Akar’ın yaptığı “artan tehdit değerlendirmesinin” geldiği boyutta, iktidarın aldığı kararların etkisinin de konuşulması gerektiğini ifade ederek, “Bugün güneyimizde yaşanan gelişmeler ve Suriye Arap Cumhuriyeti'nin kuzeyinde asayişi temin edemez noktaya gelmesinde ve orayı güvenlik tehdidi sıralamasında "birincil öncelikli bölge" olarak tanımlayan iktidarın katkıları görmezden gelinirse gerçekçi bir değerlendirme yapamayız” dedi. Bölgede istikrarın yeniden sağlanması halinde, ülkemizin güvenlikten kaynaklı harcamalarının daha makul seviyelere ineceğini ifade eden Özgür Ceylan, “Ülkemizi Suriye'deki olayların tarafı ve emperyalizmin yürüttüğü vekâlet savaşanın karargâhına dönüştürmeseydik, Suriye'nin kuzeyinde bu denli bir güvenlik zafiyeti yaşanır mıydı? Suriye'de gerçekleştirilen askerî harekâtlara ihtiyaç duyulur muydu? Yastığa başınızı koyunca bu sorulara ne yanıt veriyorsunuz?” diye sordu. CHP’li Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerika dönüşü yaptığı grup konuşmasında “32-33 bin tır silah, araç ve gerecin Suriye'nin kuzeyine geldiğini” ifade ettiğini hatırlatarak, “Bu silahlar hangi rotayı izleyerek Suriye'nin kuzeyindeki terör unsurlarına teslim edildi?” dedi.  

Özgür Ceylan: Tank Palet Fabrikasını Hangi Yasal Dayanakla Devrettiniz?

Sakarya Arifiye'de değeri 20 milyar doları bulan Avrupa'nın en büyük tank silah entegre tesisinin yüzde 49'unun Katarlılara ait BMC Grubuna hangi tarihteki ihaleyle devredildiğini soran Özgür Ceylan,  “İhale yapmadan devrettiyseniz bunun yasal dayanağı nedir? Ordusuna ait silah fabrikasını yabancı ortaklı bir şirkete devreden başka bir ülke var mıdır? Yirmi beş yıllığına kiraladığınız Tank Palet Fabrikası için Katar ortaklı BMC'den kaç lira kira bedeli aldınız? Para almadıysanız 20 milyar dolarlık bu fabrikada bu adamların ne işi var? Bunun adı peşkeş değil de nedir?” şeklindeki sorularına da cevap istedi. Özgür Ceylan,  konu hakkında komisyona bilgi verilmesini istediğini belirterek, “Sayın Bakan, Cumhurbaşkanının ifadesiyle, anaokulu öğrencisine anlatır gibi anlatın da anlamayan kalmasın” dedi. 

“17 Yıldır Hava Savunma Sistemi Aklınıza Yeni Mi Geldi?”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, konuşmasının son bölümünde Türkiye’nin hava savunma sistemi ile ilgili yaşanan gelişmelere değinerek, “Bir de tabii bir türlü kurulamayan hava savunma sistemi sorunumuz var. Türkiye'nin hava savunma sorunu topraklarında asayişi sağlayamayan Suriye dolayısıyla mı ortaya çıktı? 2002 yılından beri ülkeyi yöneten siyasi iradenin aklına hava savunma sorunu yeni mi gelmiştir?” dedi. Cumhurbaşkanı’nın "Amerika'dan Patriot sistemi alma talebimizi de tekrarladık" şeklindeki sözlerini hatırlatan Özgür Ceylan, Bakan Hulusi Akar’a “Alınabilirse iki sistemi de aktive edecek misiniz? Yoksa S-400'ler hangarlarda çürütülecek mi? SİPER envantere girince bunlar ne olacak?” diye sordu.  Cumhurbaşkanı’nın F35 uçak projesinde Türkiye’nin müşteri değil ortak olduğunu ifade ettiğini ve taahhüt edilen 2,1 milyar dolardan 1,4 milyar dolarının ödediğini söylediğini belirten Özgür Ceylan, “Sayın Bakan, 1,4 milyar dolar karşılığında Hava Kuvvetlerimizin envanterine kaç adet F35 girmiştir?” diye sordu. Özgür Ceylan, yurt savunmasının neye mal olursa olsun yapılması gerektiğini ve yapılacağını ifade ederek, “Ancak bugüne kadar, gerek iç güvenlik kapsamında gerekse yurt dışında yürütülen terörle mücadele faaliyetlerinin ekonomik maliyeti nedir?” dedi.
 

Yorumlar (0)