CHP'li Ceylan'dan Halka Çağrı: Sabredin, Az Kaldı!

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulunda devam eden 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, halka çağrıda bulunarak, “Buradan milletime çağrım, biraz daha sabırlı olmaları ve gelecek güzel günlere olan inançlarını kaybetmemeleridir. Saray rejimi için yolun sonu görülmüştür” dedi.

Vekil Haberleri 20.12.2019, 11:55
CHP'li Ceylan'dan Halka Çağrı: Sabredin, Az Kaldı!

Özgür Ceylan, iktidar milletvekillerinin Meclis kürsüsünden çizdikleri pembe tablonun gerçeği resmetmediğini ifade ederek, “Bu ülkede 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin altında ücret alarak evini geçindirmeye çalışıyor. 847 bin dul ve yetimin emekli aylığı bin liranın altında. 6 milyon 850 bin kişi 2 bin liranın altında emekli aylığı alıyor. Gerçek, yalanın ve yalan üzerine bina edilen saltanatın panzehridir” diye konuştu.

CHP Milletvekili Özgür Ceylan, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine Meclis’te yaptığı konuşmada, Hazine tarafından sağlanacak garantili imkân ve dış borcun ikraz limiti ile Hazinenin borç üstlenim taahhüdü 4,5 milyar dolar olarak düzenlendiğini belirterek, “Bu maddeyle, yap-işlet-devret projelerinde ihaleyi alıp bitiremeyen firmaların dış borç yüklerini devletin üstlenmesinin önü açılmaktadır” dedi. Özgür Ceylan, AKP’nin on sekiz yıllık iktidar pratiğinin ve saray rejiminin icraatlarının, kamu – özel işbirliği projelerinde mahir olduğunu gösterdiğini ifade ederek, “Saray rejimi bu projelerde öylesine mahirdir ki yüklenici firmaların hiçbir risk üstlenmesi söz konusu değildir” dedi. Özgür Ceylan, halka küfreden müteahhitlerin ihaleleri aldıklarını, işi bitirse de bitirmese de hiçbir yaptırıma maruz kalmadıklarını belirterek, "Nasıl olsa benim vatandaşımın ağzı var, dili yok, öyle de aç, böyle de aç; yandaş borcunu vergiler marifetiyle sırtlarına yükleriz" deniliyor. "Nasıl olsa geçmediği köprüye, kullanmadığı otoyola, gidemediği şehir hastanesine para ödüyor, sesi çıkmıyor” anlayışın sürdürülmesinin doğru olmadığını ifade etti.

“Borç Ödeme Taahhüdünün Dolar Üzerinden Yapılması Çelişki”

CHP Milletvekili Özgür Ceylan, iktidarın her fırsatta yerli ve millî olduğunu ifade etmesine ve vatandaşa elindeki dövizi Türk Lirasına çevirmesi için kampanyalar organize etmesine karşın, bütçe kanununda borç ödeme taahhüdünü dolar cinsinden ifade etmesi ise başlı başına bir çelişki olduğunu söyledi. Özgür Ceylan, “Saray rejiminin yaptığı sözleşmelerin neredeyse tamamı döviz cinsinden yapıldığından garantiler de döviz üzerinden veriliyor. Kurda gerçekleşecek bir kuruşluk artış dahi hazinenin borç yükünü artıracaktır” diye konuştu.

“Çizdiğiniz Tozpembe Tablo Gerçeği Yansıtmıyor”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, bütçe görüşmeleri sırasında AKP milletvekillerinin Meclis kürsüsünden çizdikleri tozpembe tablonun ülke gerçeklerini resmettiğini belirterek, “Bu ülkede 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin altında ücret alarak evini geçindirmeye çalışıyor. 847 bin dul ve yetimin emekli aylığı bin liranın altında. 6 milyon 850 bin kişi 2 bin liranın altında emekli aylığı alıyor” diye konuştu. Özgür Ceylan, “Gerçek, yalanın ve yalan üzerine bina edilen saltanatın panzehridir” diye konuşurken, partisinin yaygın ve demokratik kooperatifçiliği, yerel yönetimler üstünden hayata geçirmeye başladıkça, AKP'nin kredi kartına dayalı tüketim ekonomisinin bir yanılsama olduğunu tüm emekçilerin de kavrayacağını söyledi.  

“Bütçe Halkın, Yatırımın Bütçesi Değildir”

Özgür Ceylan, vatandaşın gırtlağına kadar borç batağına saplandığını ifade ederken, “Bireysel tüketici kredisi, kredi kartı borçları 1 Ocak-22 Kasım 2019 tarihleri arasında 51 milyar artarak 569 milyara çıktı. Üzerinde görüştüğümüz bütçeyle ilgili tek gerçek ise bu bütçede halkın olmadığı, yatırımın olmadığı gerçeğidir” dedi. 2020 yılı bütçesinde faiz ödemelerinin, kamu-özel iş birliği projelerine garantili ödeme ve taahhütlerin olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Bu bütçede hakkı olan tarımsal destekleri alamadığı için artık üretemeyen çiftçiler yok. Bu bütçede kirasını, stopajını, vergi primini ödeyemeyen esnaf yok; yurt ve burs talebi olan öğrencilerimiz yok; atama bekleyen üniversite mezunu yüz binlerce işsiz gencimiz yok” dedi.

“Bütçeye “Ret” Çözüm Sizin Ellerinizde, Halkın Ellerinde”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, meclis kürsüsünden halka seslenerek, “Milletime çağrım biraz daha sabırlı olmaları ve gelecek güzel günlere olan inançlarını kaybetmemeleridir. Saray rejimi için yolun sonu görülmüştür” dedi. Özgür Ceylan yaptığı konuşmada CHP iktidarının çerçevesini çizerken “Biz, emekten, özgürlüklerden, hak ve hukuktan yana, üretici ve tüketici kooperatifleriyle halktan yana olmaya devam edeceğiz. Çözüm sizlerin elindedir, çözüm kara kışta ısınmak için evinin salonunda battaniyeye sarılarak oturmak zorunda kalan ve saray rejiminin zam bombardımanı altında hayatta kalmaya çalışan vatandaşlarımızın elindedir” diye konuştu. Halkın kendi kendini yönetebileceği gerçek demokrasiyi halkla birlikte inşa edeceklerini ifade eden CHP Milletvekili Özgür Ceylan, “Yerel yönetimlerin yetkilerini artırarak halkın kamu görevlilerini denetleyebilme ve yönetime farklı düzeylerde katılabilmelerini sağlayacağız” diye konuştu.  Medyanın saray rejiminin güdümüne girdiği karanlık günlerin yaşandığını ve bu günlerin biteceğini ifade eden Özgür Ceylan, “Ülkemiz için, ekonomimiz için, demokrasimiz için, halkımız için, gençlerimiz ve çocuklarımız için kurtuluşun yolunu ilk seçimlerde halkımızla el ele vererek hep birlikte başaracağız” diye konuştu.  Özgür Ceylan, zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olmasından başka hiçbir amaca hizmet etmeyeceğine inandıkları 2020 yılı bütçesine “Ret” oyu vereceğini belirterek sözlerini sonlandırdı.  

Yorumlar (0)