CHP'li Çeviköz'den Fuat Oktay'a Soru Önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal ÇEVİKÖZ cevaplaması için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a bir soru önergesi sundu.

Vekil Haberleri 25.12.2019, 17:55
CHP'li Çeviköz'den Fuat Oktay'a Soru Önergesi

Resmi Gazete’nin 25 Aralık 2019 tarihli 30989 sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, “dost veya müttefik” devletlere ve bu devletlerde bulunan kamu veya özel nitelikteki kurum ve kuruluşlara, 2020 yılında anlaşma imzalanmaksızın verilecek mal ve hizmetlerin parasal sınırı 20 milyon lira olarak tespit edilmiştir. Verilecek mal ve hizmetler arasında silah, mühimmat, yiyecek-içecek malzemeleri, akaryakıt, askeri giyim-kuşam malzemeleri, sağlık cihazları, binek ve yük araçları, canlı hayvanlar, bilgisayar ve malzemeleri, televizyon, büro cihazları ve yedek parçalar yer almaktadır.

Bu bağlamda,

1. Kararda belirtilen “dost veya müttefik” ülkeler hangileridir? Dostluk veya müttefiklik sınırlarını neye göre belirliyorsunuz?

2. Bu kararla Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni ve onunla ilişkili özel kuruluşları askerî bakımdan tahkim etmeyi de amaçlıyor musunuz?

3. Suriye'den Libya'ya savaşmaya gidecek olan gruplar da hibeden yararlanabilecek midir?

4. Birleşmiş Milletler raporlarında belirtildiği üzere daha önce Libya UMH’ye gönderilen İHA/SİHA/BMC Kirpi gibi araçların sevkiyatı da hibe programında yer alacak mıdır?

5. Kararda, "dost veya müttefik" devlete gemi verilmesine de olanak tanınmaktadır. Bu kararın Libya özelinde de işletilmesini düşünüyor musunuz?

6. Resmi Gazete’nin 19 Nisan 2019 tarihli sayısında da yine dost veya müttefik ülkelere mal ve hizmet hibesi, mübadelesi veya yardımı olarak 20 milyon TL’lik tutar belirlenmiştir. Bu hibeden hangi ülkeler faydalanmıştır? Hangi kalemler üzerinden hibe gerçekleştirilmiştir? Hibe yardımı yapılırken, göz önünde bulundurulan kriterler nelerdir?

7. 50 milyon dolar bulunamadığı için Tank Palet Fabrikası satılırken, EYT’lilere hakları verilmezken, asgari ücretli, memur ve emekli enflasyona karşı korunmazken; bu yıl alınan toplamda 40 milyonluk hibe tutarı kararını rasyonel buluyor musunuz?

Yorumlar (0)