CHP'li Cengiz Gökçel: “İthalat TMO’ya Zarar Yazdı”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, son dönemde tarım ürünü ithalatlarıyla gündeme gelen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin görev zararı vererek 2500 TL’ye mal edilen arpanın 1900 TL’ye sattığını ifade etti. Yabancı çiftçiye gösterilen imtiyazın yerli üreticiye gösterilmediğine vurgu yapan Gökçel, “AKP tarımda yıkım politikalarına devam ediyor” dedi.

Vekil Haberleri 28.06.2021, 12:31
CHP'li Cengiz Gökçel: “İthalat TMO’ya Zarar Yazdı”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yurt dışından pahalı aldığı arpayı ucuza satmasına tepki gösterdi. Gökçel, AKP’nin yabancı çiftçiyi koruyup zenginleştirirken, yerli çiftçiyi korumadığını söyledi. Gökçel, “AKP tarımda yıkım politikalarına devam ediyor. Bu yıl kendi üreticimizden arpanın tonunun 1950 liraya alacağını açıkladı. Kuraklıktan dolayı üreticilerimiz yüzde 90 hatta yüzde 100 zarar etti. 1 kilogram bile arpa hasat yapamayan çiftçilerimiz oldu. Buna rağmen yurt dışından tonu 2400 TL’ye 100 TL de maliyeti olmak üzere, 2500 TL’ye arpa ithal ettiler” diye konuştu.

CHP’li Gökçel, TMO’nun alım ve ithalat politikasına tepki göstererek TMO’nun yerli çiftçinin piyasada düşük fiyattan satış yapmasına neden olduğunu belirtti. İthal edilen arpanın görev zararı olarak daha düşük fiyattan satılacağını ve kalan maliyetin hazineye yükleneceğini kaydetti. TMO’nun alım fiyatının yanı sıra satış politikasını da eleştiren Gökçel, “Burada sıkıntılı olan şu; piyasaya müdahale kuruluşu olması gereken TMO yurt dışından getirdiği arpayı, görev zararı diyerek ucuza satabiliyor. Ancak mevzuattan kaynaklı bir gerekçeyle yerli çiftçiden aldığı arpayı daha düşük fiyata satamıyor. 2500 TL’ye ithal ettikleri arpayı 1900 TL’ye satıyorlar ama 1950 TL’ye aldıkları yerli arpayı 1 kuruş aşağı satmıyorlar. AKP kendi çiftçisini korumak yerine, yabancı çiftçiyi zenginleştirmeye devam ediyor. Çiftçimizin de ülkemizde piyasada zararına satış yapmasına, piyasada ezilmesine neden oluyor” diye tepki gösterdi.

“Arpayı Üreten de İthal Eden de Yabancı”

Geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Yetiştiricileri yem maliyeti altında ezdirmeyeceğiz” açıklamasının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi, 320 bin ton arpa ithal etmek için işlemlere başlamıştı. TMO toplamda tonu 2500 TL’ye mal olan ithal arpa için geçtiğimiz günlerde ihaleye çıktı. İhaleyi kazanan 9 firma arasından sadece 2’si Türkiye firması iken ihaleyi kazanan diğer 7 firma yabancı.

Yorumlar (0)