CHP'Lİ CANDAN YÜCEER:KIŞLADA YAŞANAN ZEHİRLENMELER MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP son yıllarda yaşanan kışlalarda askerlerin yemeklerden zehirlenmelerini meclis gündemine taşıdı. CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer konuya ilişkin bir meclis araştırma önergesi verdi.

Vekil Haberleri 24.06.2019, 11:18
CHP'Lİ CANDAN YÜCEER:KIŞLADA YAŞANAN ZEHİRLENMELER MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, askerlerin vatani görevlerini yerine getirirken kışla yemekhanelerinde gıda zehirlenmeleri yaşadıklarını TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Yüceer, “Son yıllarda sıklıkla karşılaştığımız, kışlalarda askerlerin zehirlenmesi vakaları endişe verici boyutlara ulaşmıştır.” dedi. Gıda zehirlenmelerinin sıklıkla yaşanmasına sağlık standartlarına uymayan gıdaların sebep olduğunu belirtti.

Yaşanan vakaların aileleri endişelendirdiğini vurgulayan Yüceer, “Artan zehirlenme vakaları evlatlarını vatani görevini yerine getirmesi için devlete teslim eden ailelerde endişeye sebep olmaktadır. Yaşanan zehirlenme vakaları sonrasında yetkililerin tutumu ve vakaların rutin haline gelerek tekrarlaması kamuoyunda şüphe uyandırmaktadır.” dedi. Bu olayların toplumda şüpheye sebep olduğunu ifade eden Yüceer, konunun titizlikle ele alınması gerektiğini ifade etti.

ZEHİRLENMELER RUTİN BİR HAL ALDI

Önergesinde gıda zehirlenmelerinin askeriyede rutin bir hal aldığını belirten Yüceer, “Son yıllarda rutinleşmiş şekilde askerlerimiz gıda zehirlenmesi yaşamaktadır. Bu zehirlenmelerin her yıl artan şekilde tekrar etmesi bu konuda önlem alınmadığını göstermektedir.” dedi.

CHP’li Yüceer, vatani görevini yerine getiren askerlerin tüm sorumluluğunun devlete ait olduğunu vurguladı.

Son 3 yılda yüzlerce askerin gıda zehirlenmesine maruz kaldığının altını çizen Candan Yüceer, “Manisa’da 2017 yılında 400 asker gıda zehirlenmesi yaşamış ve 1 askerimiz hayatını kaybetmiştir. 1 yıl sonra 2018’de yine Manisa’da 21 asker zehirlenmiştir. 2018 yılında Ankara, Denizli, Antalya, İstanbul gibi birçok ilçede asker zehirlenmeleri kamuoyuna yansımıştır. Son olarak geçtiğimiz günlerde Tekirdağ’da 42 askerimizin zehirlendiği basına yansımıştır.” dedi.

Ailelerin fedakarca yetiştirip vatana hizmet etmesi için askere gönderdikleri evlatlarının sağlığının hiçe sayılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.  Yüceer, “Son 3 yıl incelendiğinde dahi askerlerin zehirlenmesine yönelik herhangi bir önlem alınmadığı görülmektedir. Ailelerin fedakârca yetiştirdiği, vatani görevini yapmak için devlete teslim ettiği evlatlarının sağlığının bu şekilde hiçe sayılması toplumumuzun devletine olan inancını derinden zedelemektedir.” dedi.

ZEHİRLENME VAKALARI SONRASINDA YAPILAN AÇIKLAMALAR ÇOK VAHİM

 CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, önergesinde zehirlenme vakaları sonrasında yapılan açıklamaların çok vahim olduğunu ifade etti. Yüceer, “Herhangi bir çatışmaya girmeden çeşitli ihmal ve yanlışlar sebebiyle askerlerimizin sağlığının tehlikeye atılması kabul edilebilir değildir. Buna rağmen görülmektedir ki bu olaylarda ihmal ve sorumluluğu bulunanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır. İşlem yapılmış dahi olsa birçoğu takipsizlik ile sonuçlanmaktadır. Yaşanan zehirlenmelerin sonrasında yapılan açıklamalar tatmin edici açıklamaların yapılmayışı güven duygusunu zedelemektedir. Zehirlenmelerin rutin haline gelmesi ve idarece kanıksanması durumun vahametini ortaya koymaktadır. Bu olaylar kamuoyunda şüpheye yol açmaktadır.” dedi.

BAKANLIĞIN ÖNCELİKLİ GÖREVİ ASKERLERİN SAĞLIĞINI KORUMAK OLMALIDIR

Her yıl gündeme gelen askerlerin uğradığı gıda zehirlenmelerinin titizlikle incelenmesi gerektiğinin altını çizen Yüceer, “Vatani görevini yerine getirmek için teslim olan askerlerin sağlığının korunması Milli Savunma Bakanlığının ve devletin öncelikli görevi olmalıdır. Bu sebeple her yıl kamuoyuna defalarca yansıyan zehirlenme vakaları titizlikle ele alınmalıdır. İhmal ve sorumluluğu olan gerçek ve tüzel kişilere gerekli yaptırımlar yapılmalıdır. Vakalar tedavi süreci sonrasında da takip edilmelidir. Kronolojik olarak yaşanan vakalar incelenmeli ve geçmişe dönük olarak da olaylar adli ve idari soruşturma kapsamına alınmalıdır.” dedi.

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, gerekli önlemlerin ve işlemlerin yapılarak rutinleşen ve askerlerimizin sağlığını tehdit eden zehirlenme vakalarının önüne geçilmesini istedi.

Yorumlar (0)