CHP'li Çakırözer: “Yurt dışındaki vatandaşlarımızı önce ihbar edip sonra ortada bıraktılar”

TBMM Yurtdışı Türtkler Alt Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Danimarka’daki Türk vatandaşları ile bir araya geldi. CHP Danimarka Birliği ev sahipliğinde İzhoj’da düzenlenen buluşmada, yurt dışındaki yurttaşların sorunları masaya yatırıldı.

Vekil Haberleri 14.09.2022, 13:24
CHP'li Çakırözer: “Yurt dışındaki vatandaşlarımızı önce ihbar edip sonra ortada bıraktılar”

AKP iktidarının Türkiye’deki finansal varlıklarını bulunukları ülkelere bildirdiği yurt dışında yaşayan 6,5 milyon Türk vatandaşının yaşadıkları Avrupa ülkelerinde yasal takibata uğramaya başladığı ortaya çıktı. TBMM Yurtdışı Türkler Alt Komisyonu üyesi ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in Danimarka’da bir araya geldiği Türkler, Ankara’dan banka bilgilerinin gönderilmesinin ardından Danimarka makamlarınca hesap bilgileri hakkında sorgulanmaya başladıklarını belirtti. Vatandaşların sağlık hizmetlerinden, emekliliğe, bedelli askerlikten mavi kartlıların statüsüne kadar yaşadıkları sıkıntıları dinleyen Çakırözer, “Artık bu iktidardan sadece Türkiye’deki vatandaşlarımız değil, yurt dışındaki milyonlarca yurttaşımız da dertli ve şikayetçi. Otomtik bilgi paylaşımında kendi vatandaşımızı önce ihbar ettiler sonra da ortada bıraktılar. Sağlıktan, emekliliğe, fahiş uçak biletlerinden araba ve telefon kullanımına kadar her konuda yalnız bırakılmışlar, taleplerine yanıt alamıyorlar. Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza yönelik bu üvey evlat muamelesini bitirmeye kararlıyız“ dedi.

ANKARA’DAN BİLGİYİ ALAN AVRUPA TÜRKLERİ SORGULUYOR

TBMM Yurtdışı Türtkler Alt Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Danimarka’daki Türk vatandaşları ile bir araya geldi. CHP Danimarka Birliği ev sahipliğinde İzhoj’da düzenlenen buluşmada, yurt dışındaki yurttaşların sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda söz alan Danimarka’da yaşayan Türkler şu sıkıntıları dile getirdi:

* Otomatik Bilgi Değişimi: Danimarka hükümeti makamları Türkiye’deki iktidarın Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması kapsamında verdiği bilgiler üzerine ülkede yaşayan Türkleri çağırmaya başladı. Danimarka’da yaşayan Türklerden Türkiye’deki finansal birikimleri hakkında ayrıntılı bilgilendirme istenirken, işbirliği yapılmaması halinde Türkiye hükümeti ile irtibata geçileceği bildirildi.

SAĞLIĞIMIZ İÇİN KAPI KAPI DOLAŞIYORUZ

* Sağlık: Avrupalı Türklere Türkiye’deki sağlık kurumlarında acil durumlar dışında sağlık hizmeti verilmez oldu. Türkiye’deki sağlık harcamalarımızı artık Danimarka hükümeti de ödememekte. Türkiye’ye geldiğimizde kapı kapı dolaşmak zorunda bırakılıyoruz.

EMEKLİLİK HAKKIMIZ GASP EDİLİYOR

* Emeklilik: Türkiye’de çalıştığımız dönemlerle ilgili sonradan prim ödeyerek elde ettiğimiz emekliliklerimizde çok büyük kısıtlamalar getiriliyor. Primlerimizi artırıp maaşlarımızı düşürdüler. Yetmedi üstüne bir de Danimarka’da çalışmaya devam etmemezi halinde Türkiye’den emekliliğimizi kesiyorlar. Hakkımızı resmen gaspediyorlar. Oysa Türkiye’de yüzbinlerce emeklinin ikinci üçüncü işlerde çalışmasına kimse karışmıyor.

* Bedelli Askerlik: AKP iktidarı sürekli bedelli askerlik ücretleri ile oynuyor. Seçim öncesi düşürüyor, seçim sonrası yükseltiyorlar. 5 bin Euro’ya çıkarılan bedelli askerlik ücretini ödememek için çocuklarımız TC vatandaşlığını bırakıyor.

* Türkçe öğretmen sıkıntısı: Çocuklarımızın ana dilini öğrenmesinde büyük sıkıntılar yaşanıyor.

* Konsolosluk hizmetleri: Konsolosluklarda daha çok personel bulunmalı, verilen hizmetin kalitesi artırılmalı

MAVİ KARTA ‘BU NE!” DİYORLAR

* Mavi Kartlıların Durumu: Çifte vatandaşlığın yasak olduğu dönemde Türkiye Cumhuriyeti devleti bizi ’Danimarka vatandaşlığına geçmemiz’ için teşvek etti. “Size ‘mavi kart‘ vereceğiz, seçme ve seçilme hakkı dışında TC vatandaşları ile her tür hakka sahip olacaksınız” dendi. Ama şimdi Türkiye’de her hangi bir işlem yaptırmak istesek mavi kartı gösterdiğimizde “Bu ne!” diyorlar, hiçbir işimize yaramıyor.

KENDİ ARACIMIZI, TELEFONUMUZU KULLANAMIYORUZ

* Araç bulundurma: Türkiye’de olduğumuz dönemlerde kendi araçlarımızı kullanmak istiyoruz. Ama getirilen 2 yıl kısıtlaması nedeniyle bürokrasi ile çok büyük sıkıntılar yaşıyor, çok büyük cezalarla karşı karşıya kalıyoruz

* Telefon bulundurma: Türkiye’de olduğumuz dönemlerdekendi telefonumuzu kullanmak istiyoruz. Ama dört ay sonra kapanıyor, para isteniyor. Hangi işi yapmak istesek kendi cep telefonumuzu kabul etmiyorlar, Türkiye cebi istiyorlar.

ÇAKIRÖZER: ÜVEY EVLAT MUAMELESİ BİTMELİ

Danimarka’da yaşayan Türklerin sorunlarını ve beklentilerini dinleyen Çakırözer şu değerlendirmeleri yaptı:

Sadece Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız değil yurt dışındaki milyonlarca kardeşimiz de AKP iktidarından dertli, şikayetçi. Çünkü AKP iktidarı onlara eşit vatandaş gözüyle bakmıyor. Avrupalı Türklere yönelik bu üvey evlat muamelesini sonlandıracağız. Danimarka’da Almanya ya da diğer ülkelerde yaşayan vatandaşımızın Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlandırılmaması kabul edilemez. Türkiye’den emekli olmuş bir kardeşimize ‘Sen artık Avrupa’da çalışamazısın. Yoksa maaşını keseriz’ diye zorbalık yapılamaz, hakları gasp edilemez. Mavi kartlıların TC vatandaşları ile aynı haklara sahip olmasını sağlayacağız. Millet İttifakı iktidarında bu mağduriyetleri biz çözüme kavuşturacağız.”

AKP ÖNCE İHBAR EDİP SONRA ORTADA BIRAKTI

AKP iktidarının Otomatik Bilgi Paylaşımı anlaşmasını, yeterli bilgilendirme yapmadan, geçiş süreci tanımadan uygulamaya koymakla yurtdışındaki 7 milyon Türk vatandaşını yalnız bıraktığını belirten Çakırözer şöyle devam etti:

Görülüyor ki Avrupalı Türklerin Türkiye’deki finansal birikimlerinin bilgisinin bulundukları ülkelerle paylaşılması baştan beri uyardığımız gibi kendi vatandaşımıza zarar vermeye başladı. Bu anlaşmanın yurttaşlar bilgilendirilmeden ve bir geçiş süreci sağlanmadan hayata geçirilmemesi için defalarca uyarıda bulunduk. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bunu Grup Toplantımızda açıkça dile getirdi. Biz Meclis’te, CHP Birliklerimiz bulundukları ülkelerde çok uyardılar. Ama iktidar uyarılarımızı dikkate almadı. Vatandaşlarımızın bilgilerini hem de onların haberi dahi olmadan resmen ihbar ettiler. İşte sonucu! Danimarka’da başlamışlar, diğer ülkelerde de başladılar ya da başlayacaklar. Vatandaşımıza suçlu muamelesi yapılmaya, sorgulanmaya başlandı. Bu süreç yurt dışındaki milyonlarca vatandaşımıza büyük zarar verecek. AKP iktidarının sorumsuzluğunun, beceriksizliğinin bedelini maalesef Avrupa’da yaşayan milyonlarca kardeşimiz ödeyecek. Devlet doğabilecek sıkıntılar konusunda yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın yanında olmalı! Konsolosluklarda bu konuda bir birim oluşturulup, vatandaşlarımız bilgilendirmeli! Yurt dışındaki milyonlarca yurttaşımız yalnız, sahipsiz bırakılmamalı.”

YURT DIŞI SEÇİM BÖLGESİ KURULMALI

Yurt Dışı Seçim Bölgesi’ olmaması nedeniyle yurt dışında Türklere yönelik duyarsızlığın devam ettiğine de dikkat çeken Çakırözer, “Sizler iki ülkenin de kalkınmasına katkı yapıyorsunuz. Bir taraftan yaşadığınız ülkenin, diğer taraftan da on yıllardır Türkiye’nin kalkınmasına katkı yapıyorsunuz. Çok başarılı işler yapıyorsunuz. Sizlerle ne kadar gurur duysak azdır. Ama çok basit önemli sorunlarınızda, taleplerinize duyarsızlık halen sürmekte. Bunun çözümü kendi temsilcilerinizi TBMM’ye göndermekten geçer. Yurtdışı Örgütlenmedern Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Bülent Tezcan bir Yurtdışı Seçim bölgesi kurulması yönünde kanun teklifimizi verdi. Sizlerin sorunlarınızın çözümü için öncelikle Meclis’te temsil edilmenizi sağlamalıyız” dedi.

Yorumlar (0)