CHP'Lİ BURHANETTİN BULUT:ADANA YAZ-KIŞ ZEHİR SOLUYOR

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’nın havası en kirli üçüncü il olduğunu belirterek, “Yazın bilinçsizce yakılan anız nedeniyle, kışın sobalardan çıkan yoğun dumanın etkisiyle Adanalılar temiz bir nefes bile alamıyor. Yaz-kış zehir soluyor” dedi. Bulut, Adana’yı yaşanmaz kılan hava kirliliğiyle mücadele etmek için yetkilileri göreve çağırdı.

Vekil Haberleri 02.10.2019, 10:28
CHP'Lİ BURHANETTİN BULUT:ADANA YAZ-KIŞ ZEHİR SOLUYOR

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, hava kirliliğinin hem insan sağlığını tehdit ettiğini hem de doğayı tahrip ettiğini kaydetti. Yazılı bir basın açıklaması yapan Bulut, hava kirliliğinin insan sağlığına kısa ve uzun dönem etkilerinin olduğunu, buna bağlı olarak ortaya çıkan astım, kalp sorunları, bronşit, damar sertliği, amfizem ve nörolojik problemlerin insanları en çok etkileyen rahatsızlıklar olduğunun bilimsel araştırmalarla kayıt altına alındığını bildirdi.

ADANA HAVASI EN KİRLİ 3. İL

Adana’nın havası en kirli üçüncü şehir olduğunu belirten Bulut, “Dünya Sağlık Örgütü, havadaki sağlığa zararlı partikül madde sınırını metreküpte 20 mikro gram olarak belirlemişken Adana'da bu değer tam 20 katıdır. Adana’da yaz aylarında hanelere ve iş yerlerine kurum bırakan anız yangınlarının başlamasıyla nefes alınamıyor, şehri yoğun bir sis ve duman bulutu kaplıyor. Yazın bitmesiyle birlikte doğalgaza geçemeyen mahallelerde tüketilen düşük kalorilive kükürt dioksit oranı fazla olan kömür yüzünden ortaya çıkan hava kirliliği nedeniyle Adanalılar temiz bir nefes alamıyor. Özellikle kış akşamlarında Adana’nın üzerine kapkara bulutlar kâbus gibi çöküyor; göz gözü görmüyor. Adana yaz-kış zehir soluyor” dedi.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Sağlık sorununu tetikleyen, kış aylarında insanları eve hapseden hava kirliliği kabul edilebilir olmadığını kaydeden Bulut şöyle devam etti:

Adana’da hava kirliliğiacil çözüm beklemektedir. Hava kirliliğini azaltmak için ısınma amaçlı kullanılan katı atık yakıtların kullanımının azaltılıp doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması için bir an önce çalışmalar yapılmalıdır.  Bu şehirde yaşayan herkesin ortak paydası Adana. Adana’nın metro gibi, trafik, plansız yapılaşma, çevre kirliliği, hava kirliliği gibi çözüm bekleyen kronik sorunları var. Adana’nın, Adanalı’nın sorunlarının çözümü noktasında iktidar milletvekilleriyle, valilikle, sivil toplum örgütleriyle iş her türlü çalışmanın içerisinde olacağız, elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz.

Yorumlar (0)