CHP'li Burhanettin Bulut, 6 Ayda 856 Bin 350 Vatandaş Kara Listeye Alındı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iktidarın uyguladığı yeni ekonomik modelle bankalar karına kar katarken, yurttaşın payına ise borç ve icra düştüğünü söyledi. Bulut, yılın ilk altı ayında 856 bin 350 vatandaşın borcunu zamanında ödeyemediği için kara listeye alındığını belirtti. Bulut, “Her ay ortalama 143 bin vatandaş borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildi” dedi.

Vekil Haberleri 23.08.2022, 09:32
CHP'li Burhanettin Bulut, 6 Ayda 856 Bin 350 Vatandaş Kara Listeye Alındı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iktidarın uyguladığı yeni ekonomik modelle bankalar karını yüzde 400 artırken, vatandaşın ise borç sarmalı içerisine girdiğini söyledi. Geliri giderini karşılamayan vatandaşın zorunlu harcama ve borçlarını ödeyebilmek için hızla krediye yöneldiğine dikkat çeken Bulut, sadece son 3 ayda borçlarda 170 milyar TL’lik artış yaşandığını bildirdi.

BORÇ 1 TRİLYON 345 MİLYAR LİRA

Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borcunun ağustos itibariyle 1 trilyon 285 milyar liraya yükseldiğini kaydeden Bulut, bu borcun 972 milyar lirasının bireysel kredilerden, 313 milyar lirasının da kredi kartı borçlarından kaynaklandığını bildirdi. Bulut, “Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borç ise 1 trilyon 345 milyar lira düzeyinde seyrediyor” dedi.

856 BİN 350 VATANDAŞ DAHA KARA LİSTEYE ALINDI

Borcunu zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan vatandaş sayısının da hızla arttığını belirten Bulut, bu yılın ilk altı aylık döneminde 856 bin 350 vatandaşın borcunu zamanında ödeyemediği için kara listeye alındığını, her ay ortalama 143 bin vatandaşın borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildiğini belirtti. Bulut, borcunu ödeyemediği için yasal takibe alınan vatandaş sayısının ise haziran sonu itibariyle 4 milyon 126 bin 858 bin kişiye yükseldiğini bildirdi.

BORÇLAR KATLANDI

İktidarın uyguladığı ekonomi modelinin vatandaşı borç batağına sapladığını kaydeden Bulut, “Vatandaş borçlarını, zorunlu ihtiyaçlarını kredi kartı ya da ihtiyaç kredisi ile karşılamaya çalışıyor. Geliri yetmediği için borçlarını ödeyemiyor. Her ay bir önceki aya göre borcu katlanıyor. Bu ekonomik düzende kazananlar sadece bankalar ve parası olanlar. Vatandaş ne yer ne içer nasıl geçinir iktidarın umurunda değil” dedi.  

Yorumlar (0)