CHP'li Bulut: Şehir Hastaneleri Sağlıkta Vurgun Yeri Oldu

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sayıştay raporuyla ortaya çıkan şehir hastanelerindeki fiyat uçurumunu Meclis gündemine taşıdı. Hastaneler arasındaki fiyat farkının nedenini soran Bulut, hizmet kalemlerinin bütün şehir hastanelerinde standart hale getirilmesi için Bakanlığa çağrı yaptı.

Vekil Haberleri 25.09.2019, 11:18 25.09.2019, 11:45
CHP'li Bulut: Şehir Hastaneleri Sağlıkta Vurgun Yeri Oldu

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sayıştay raporuyla ortaya çıkan şehir hastanelerindeki fiyat uçurumunu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, 2003 yılından itibaren Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında uygulanan politikalarla sağlığın Anayasal bir hak olmaktan çıkıp, ticari bir alan haline geldiğini bildirdi. Bulut, Kamu-Özel Ortaklığı ile hayata geçirilen şehir hastaneleri ile hasta doluluk garantisi verilen iktidara yakın firmalar zengin edilirken, vatandaşlar açısından ise tam tersi bir süreç yaşandığını kaydetti.

ŞEHİR HASTANELERİ RANT KAPISI OLDU

Sayıştay tarafından hazırlanan raporda şehir hastanelerinin nasıl bir rant kapısı olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Bulut, ticari bir işletme gibi çalışan şehir hastanelerinde atık, sterilizasyon, çamaşırhane, yemek ve görüntüleme hizmetlerinin temin ve hizmet ödemelerine ilişkin belirlenen birim fiyatların hastaneden hastaneye değiştiğini kaydetti.

FİYATLAR HASTANEDEN HASTANEYE FARKLI

“Rapora göre, işletmeye geçen Adana, Mersin, Yozgat, Isparta, Kayseri, Eskişehir, Manisa ve Elazığ şehir hastaneleri arasında tıbbi atık kalemi için en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 830 fark bulunmaktadır” diyen Bulut şöyle devam etti:

Sayıştay raporuna baktığımızda tıbbi olmayan atık alt kaleminde ise bu fark yüzde 1849'a çıkıyor. Ameliyat çarşafları için yüzde 1506,  kişisel hasta kıyafetleri için yüzde 659, perdeler için yüzde 942, personel üniforması için yüzde 551 ve yatak çarşafı için yüzde 1114 fiyat farkı var. Ameliyat seti için, en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 1268 fark bulunuyor.  Ameliyathane sterilizasyonu için bu fark yüzde 3469’dur.

ŞEHİR HASTANELERİ SAĞLIKTA VURGUN YERİ OLDU

Kemoterapi ilaç hazırlama alt kalemi için, en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 35 bin 599 fark olduğunu kaydeden Bulut, Elazığ Şehir Hastanesi’nde 1 liraya ilaç hazırlanan kemoterapi ilacı Adana'da 355,99 liraya hazırlandığını belirten Bulut, “Şehir hastaneleri, hastayı müşteri olarak gören bir anlayışın tezahürüdür. İktidarın öve öve bitiremediği şehir hastaneleri, sağlıkta vurgun yeri oldu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu farkları açıklamalıdır” dedi.

FİYAT UÇURUMUNUN NEDENİ NEDİR?

CHP’li Bulut, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-İşletmeye açılan şehir hastanelerindeki fiyat uçurumunun nedeni nedir?

-Hizmet kalemlerinin bütün şehir hastanelerinde standart hale getirilmesi ve fiyat farklılıklarının önüne geçilmesi için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

ŞEHİR HASTANELERİ HANGİ SIKLIKLA DENETLENİYOR?

-Şehir hastaneleri hangi sıklıkta denetlenmektedir? Şehir hastanelerindeki fiyat farklılıklarına göz yumulmasının nedeni nedir?

-Elazığ Şehir hastanesinde 1 liraya ilaç hazırlanan kemoterapi ilacının Adana'da 355,99 liraya hazırlanmasının nedeni nedir?

-Adana, Mersin, Yozgat, Isparta, Kayseri, Eskişehir, Manisa ve Elazığ şehir hastanelerinin doluluk oranı nedir? Yüzde 70 doluluk oranını yakalayamayan hastaneler için bütçeden herhangi bir para ödenmiş midir?

Yorumlar (0)