CHP'li Bulut: Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 51,9 milyar dolar

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Merkez Bankası’nın döviz rezervinin 118 milyar doları aştığı" yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bulut, “Döviz ve altın borçları ile swap borçları düşüldüğünde Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 51,9 milyar dolar” dedi.

Vekil Haberleri 07.09.2021, 11:17
CHP'li Bulut: Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 51,9 milyar dolar

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Orta Vadeli Program'dan bahsederken, "Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz, özellikle muhalefetin, ana muhalefetiyle diğerlerinin hepsinin buraya dikkat etmesi lazım, 27 Ağustos itibariyle 118 milyar doları aşmış durumdadır" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.  "128 milyar dolar nerede? sorusunun Erdoğan’a ve iktidara kabus olduğunu belirten Bulut, rezervde yaşanan artışın, IMF’den gelen paradan ve bankanın swap yoluyla borçlanmasından kaynaklandığını kaydetti.

IMF VE SWAP ANLAŞMALARI

Erdoğan’ın sadece rezervlerden bahsettiğini, borçları ve swap anlaşmalarını hesaba kapatmadığını belirten Bulut, Merkez Bankasının, altın, döviz dahil brüt rezervinin IMF’nin 6,3 milyar dolarlık ödemesinin hesaplara girmesi ve Güney Kore ile yapılan swap anlaşması nedeniyle 9 milyar 709 milyon dolar artarak 118 milyar 264 milyon dolar olduğunu kaydetti.

ERDOĞAN, BORÇLARI HESABA KATMIYOR

Erdoğan’ın, “118 milyar dolar rezervimiz var” açıklamasının buraya kadar doğru olduğunu belirten Bulut, şöyle devam etti:

Merkez Bankası’nın bilanço içi döviz ve altın borçları geçen hafta 8 milyar 948 milyon dolar artarak 105 milyar 324 milyon dolara; bilançoda gözükmeyen döviz ve altın swap borçları ise 415 milyon dolar artarak 66 milyar 828 milyon dolara yükseldi. Swap dahil toplam döviz ve altın borçları 9 milyar 363 milyon dolar artarak 172 milyar 152 milyon dolara çıktı.

REZERV EKSİ 51,9 MİLYAR DOLAR

Böylece Merkez Bankasının (kamunun Merkez Bankasındaki mevduatı da borç kabul edildiğinde) swap borçları dahil net rezervi eksi 51,9 milyar dolar oldu. IMF ile 2002 yılında imzalanan Stand-by anlaşması ile tanımlanan analitik bilançoya göre ise (kamunun döviz mevduatı Merkez Bankası borcu sayılmadığında) net rezervi eksi 40,4 milyar dolar.

Yorumlar (0)