CHP'li Bülbül: ''Kömürlerin kalitesiyle ilgili şaibeler var''

Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 17 ilçedeki okullar için yaptığı kömür ihalesinin ardından okullardan ısınma problemiyle ilgili şikayet gelmesi üzerine CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, konuyu Meclis’e taşıdı.

Vekil Haberleri 24.01.2020, 10:04 24.01.2020, 10:16
CHP'li Bülbül: ''Kömürlerin kalitesiyle ilgili şaibeler var''

CHP’li Süleyman BülbülMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Yakılan kömürlerin kalitesiz olmasından dolayı kalorifer kazanlarındaki su ısı seviyesinin 40 derecenin üzerine çıkmadığı belirtilmektedir. İhale sonucu alınmış kömürlerin üzerinde 7800ckal/kg yazmasına rağmen özel bir firmanın yaptığı kömür tahlilinin laboratuvar sonucuna göre 6028 kcal/kg, Eğitim Sen Söke İlçe temsilciliğinin tespitine göre ise 3 bin kcal/kg’dır. Yani kömürün kalitesi konusunda şaibeler vardır” dedi. 

Kömür torbalarının üzerinde yazan özellikler teknik şartnameye uysa da torbaların içinde bulunan kömürlerin kalori değerlerinin teknik şartnameye uymadığını belirten Bülbül, Bakan’a şu soruları yöneltti: 

İhale sonucu alınan kömürler laboratuvar testlerine tabi tutulmuş mudur? Tutulmuş ise sonuçları nedir?

Eğer ihale sonucunda teslimat yapılmadan önce gerekli testler yapılmadıysa neden yapılmamıştır?  Bu testlerin yapılmaması görevi ihmal ve kamuyu zarara uğratmak kapsamındadır. Bu konuyla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

Kömürler teste tabi tutulmadıysa ve kömürlerin 6028 kcal/kg ve 3 bin kcal/kg olduğunu gösteren test sonuçları da mevcutken ihale ile alınan kömürler teste tabi tutulacak mıdır? 

Şartnamede ithal kömür ibaresi kullanılmasına rağmen kömür torbalarının içine yerli kömür karışımı yapıldığı ve kömürlerin kalitesi ve kalorisinin düşürüldüğü iddiaları araştırılmış mıdır?

Şartnamede belirtilen kcal/kg şartlarına uyan kömürün ülkemizde de çıkarılabiliyor olmasına rağmen şartnamede neden ithal kömür ibaresi yer almaktadır?

Yorumlar (0)