CHP'Lİ BÜLBÜL: ''ÇANAKKALE RUHU, İNSANIMIZIN VATAN SEVGİSİDİR''

CHP Aydın Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.

Vekil Haberleri 18.03.2020, 10:49
CHP'Lİ BÜLBÜL: ''ÇANAKKALE RUHU, İNSANIMIZIN VATAN SEVGİSİDİR''

Bülbül'ün açıklaması şöyle:

''Çanakkale ruhu, insanımızın vatan sevgisidir, bağımsız tutkusudur, milletimizin bir araya geldiğinde neleri başarabileceğinin en büyük örneğidir. Bu anlayış 105 yıl öncede böyleydi bugünde böyledir. 

Çanakkale Zaferi dünya tarihinin seyrini değiştirmiştir, derin izler bırakmıştır. Karşınızdaki uluslar ve orduları ne kadar güçlü olursa olsun, kahramanlık, fedakârlık ve azmin karşısında eriyip gideceğini göstermiştir. Kurtuluş savaşının ateşininde yakıldığı, bir anlamda Cumhuriyet’e giden yolunda açıldığı Çanakkale aynı zamanda mazlum uluslara da örnek olmuştur. Yenilmez denilen donanmaların Çanakkale’nin serin sularına gömülmesine tanıklık etmiştir. 
Bu vatan Çanakkale’de için büyük bedeller ödedi, 250 binden fazla şehit verildi, bu şehitlerimizden yaklaşık 10 bini üniversiteli, 70 bini de ortaokul ve lise öğrencisiydi. Ülkemiz bu savaşta yetişmiş insan gücünü kaybetti. Çanakkale’de  şehit verdikleri için Çapa Tıp, İstanbul Erkek Lisesi gibi pek çok öğrenim kurumu yıllarca mezun veremedi.

Çanakkale sadece bizim tarihimiz için savaşan diğer ülkeler açısından önemlidir. Bugün Avusturalya ve Yeni Zelanda ile aramızda büyük bir dostluk köprüsü olmuştur. Çanakkale dünyaya savaşta barışı, düşmana saygı öğretmiştir. Atatürk’ün 1934 yılında, Anzak askerleri için, "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" sözü bu durumun en güzel örneğidir.  

Biz bugün, tarihi değiştirenleri, vatan için canını veren kahramanları, oğulları için türkü yakan anaları, “Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum, diyen büyük askeri deha Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz. Bu vesileyle Çanakkale zaferimizi kutluyor, bu ruhu hep yaşatacağımıza olan inancımı tekrarlıyorum.

Yorumlar (0)