CHP'Lİ BUDAK'TAN EKONOMİ YÖNETİMİNE TÜİK UYARISI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) kamuoyu nezdinde inandırıcılığını yitirdiğini belirterek, bunun ülke ekonomisini tehlikeli bir dönemece sürüklediğini söyledi. Verilerin kamuoyundan gizlendiği iddialarının altını çizen Budak, “Hatırlayın; Yunanistan ekonomisi, kamuoyundan veri gizlendiği ortaya çıkınca iflas sürecine girmişti” dedi.

Vekil Haberleri 03.07.2019, 11:00
CHP'Lİ BUDAK'TAN EKONOMİ YÖNETİMİNE TÜİK UYARISI

TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verilerini de değerlendiren Budak, şunları söyledi:

 

“Milyarları har vurup harman savuranlar, 13 milyon emekli ve 2.5 milyon memurun 3 kuruşluk maaş farkına da göz dikti. Seçim nedeniyle ertelenen zamlar, şekerden çaya, elektrikten benzine adeta yağmur gibi yağmaya başladı. Seçim meydanlarında dağıtılan çayların faturası 82 milyona kesildi.

 

Burada da iktidar adeta bir kurnazlık yaparak emekli ve memurun enflasyon farkına göz dikti. Zamları, Haziran ayı enflasyonuna yansımaması için ayın 25’i ve sonrasında yürürlüğe soktu. Çünkü TÜİK enflasyon hesaplaması yaparken, ayın 25’ine kadar olan fiyat hareketlerini dikkate alıyor. Bu tarihten sonra ise takip eden ayın 3’üne kadar hesaplamalarını yaparak, enflasyonu açıklıyor. Başka bir ifade ile emekli ve memurun enflasyon ile zaten eriyen maaşları, AKP’nin istatistik oyunlarıyla adeta buharlaşıyor. Nitekim TÜİK’in bugün açıkladığı verilere göre Haziran ayı enflasyonu yüzde 0.03, 6 aylık enflasyon ise yüzde 5.01 seviyesinde çıktı. Bu verilere vatandaş inanmıyor ama artık kendilerinin de inandığını sanmıyorum.”

 

TÜİK’in verilerle oynadığına ilişkin iddiaların son dönemde arttığına dikkat çeken Budak, şu ifadelere yer verdi:

 

“Bir ülkede ekonominin aynası istatistik kurumudur. Bu kurum ne kadar güvenilir ve doğru veri açıklarsa, ekonomik aktörler de geleceklerini şekillendirirken, o kadar isabetli kararlar alırlar. Benzetmek gibi olmasın ama son dönemlerde TÜİK’de yaşanan bu gelişmeler bize 2009-2010 yıllarında Yunanistan’da yaşanan ve etkileri halen devam eden ekonomik krizi hatırlattı. O dönem Yunanistan’ın daha iyi borçlanabilmek için ekonomik verileriyle oynadığı, hatta ülkenin iflasın eşiğinden son anda döndüğü biliniyor.

 

Türkiye gibi sıcak paraya ihtiyacı olan ülkelerde, yabancı sermaye gerek doğrudan yatırım, gerekse portföy yatırımı için ekonomik göstergelerin seviyesinin yanı sıra güvenilirliğini de göz önünde bulundururlar.

Ancak işler öyle bir noktaya geldi ki insanlar artık başta enflasyon olmak üzere TÜİK’in açıkladığı verilere güvenmemeye başladılar. Ekonomi yönetimini uyarıyoruz, böylesine önemli bir kuruma olan güven bir kez sarsıldı mı bir daha düzeltmek zordur ve telafisi imkansız sonuçlar doğurur.”

 

Yorumlar (0)