CHP'li Budak: Kamu Şirketlerinin Denetimi Yabancılara Emanet

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, bağımsız denetime tabi kamu kurumlarının denetçi belirlemek için açtıkları ihalelerde, şartnamelerin sadece yabancı şirketlerin girebileceği şekilde düzenlendiğini bildirdi. Budak, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, kamu kurumlarının bağımsız denetiminin hangi firmalara yaptırıldığını sordu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Çetin Osman Budak, kamu kurumlarının bağımsız denetçiyi belirlerken, “bağımsız” davranmadıklarını söyledi.

Vekil Haberleri 05.11.2019, 09:25 05.11.2019, 12:34
CHP'li Budak: Kamu Şirketlerinin Denetimi Yabancılara Emanet

Budak, “Yaptığımız araştırmalara göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Ticaret Kanunu uyarınca bağımsız denetim yaptırması gereken kamu kurumlarına yazı göndererek, denetim yapacak firmayı belirlerken uymaları gereken kriterleri sıralamıştır.

Bu yazılarda “En az 2 tanesi BIST 100endeksinde yer alan şirketlerden olmak üzere son 5 yılda asgari 10 farklı şirketin denetiminin yapılmış olması” gerektiğine ilişkin hususların şartnamede bulunmasının uygun olacağı bildirilmiştir.

Ne tesadüftür ki Türkiye’de 16 bin 500’ün üzerinde bağımsız denetim firmasından, bu şartları taşıyan firma sayısı sadece 4 tanedir ve bunların da tamamı yabancı menşeli çok uluslu şirketlerdir. Şimdi bir yandan kendinden olmayan herkesi yerli ve milli olmamakla suçlayacaksın, diğer yandan kamunun en stratejik kurumlarının denetiminin otomatik olarak yabancı şirketlere verilmesini sağlayacaksın. ABD sana silah ambargosu uygularken, sen kamu kurumlarını ABD şirketlerine temsil ediyorsun” dedi.


Budak, şu soruları yöneltti:

“Türk Ticaret Kanunu uyarınca bağımsız denetime tabi olan kamu kurumları hangileridir? Bağımsız denetim firmasını belirleyecek kurumlara, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, “En az 2 tanesi BIST 100 endeksinde yer alan şirketlerden olmak üzere son 5 yılda asgari 10 farklı şirketin denetiminin yapılmış olması” şeklinde kriterler gönderilmiş midir? Kamu kurumlarından kaç tanesinin bağımsız denetimini yabancı menşeli firmalar yapmaktadır? Bağımsız denetim yaptıran kamu kurumları, Türk firmalar ile yabancı firmalara aynı ücreti mi ödemektedir? Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu A.Ş’nin bağımsız denetimi, bugüne kadar hangi firmalar tarafından yapılmıştır? 2020 yılındaki denetimi hangi firma yapacaktır?"

Yorumlar (0)