CHP'li Budak, Cumhurbaşkanı'nın Sözlerini TBMM Gündemine Taşıdı

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Şehir ve Güvenlik Sempozyumu’nda ifade ettiği “içerideki düzeni sadece kolluk gücüyle sağlayamayacağımız bir yere gelmiş durumdayız. Yeni fikirler geliştirilmeli” sözlerini Meclis gündemine taşıdı. Erdoğan’ın yaklaşımının, “paramiliter” veya ideolojik milis kuvvetleri çağrıştırdığını vurgulayan Budak, “Anayasal ‘kolluk gücü’ dışında bir arayış mı vardır? Sayın Cumhurbaşkanı şehirlerde güvenliği sağlamak istediğini şüpheye yer bırakmayacak netlikte açıklamalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 03.01.2020, 13:30 03.01.2020, 13:29
CHP'li Budak, Cumhurbaşkanı'nın Sözlerini TBMM Gündemine Taşıdı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Budak, şunları kaydetti:

 

“Bu sözler akıllara, Ortadoğu ve Afrika’da kabile devleti düzeyini aşamayan bazı ülkelerin toplumsal hastalığı olan paramiliter veya ideolojik milis kuvvetlerini, diğer yandan demokrasiden uzak ülkelerin ‘rejim muhafızları’ gibi yapıları akla getirmektedir.

 

BEKÇİLER İYİ EĞİTİLMELİ

 

Hükümetin yeniden ihya ettiği bekçilik sisteminde bile bazı aksaklıklar ve tartışmalar gündeme gelirken yasal kolluğun dışında bir güvenlik arayışı tehlikelidir. Son yıllarda mesleğe alınan bekçilerin yasaları aşan yetki kullanımı, keyfi uygulamalar ve görev suistimalleriyle gündeme geldiği olaylar basına yansımaktadır. Bekçilerin özellikle gece görevlerindeki devriyelerle suç sayılarında azalma olduğu kaydedilmektedir. Buna karşın bu alanın daha fazla disipline gereksinim duyduğu görülmekledir. Kamuoyu bekçilerin liyakat, ehliyet kriterleri ve görev eğitimleriyle ilgili tatmin edici bilgiler beklemektedir.

 

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

 

YENİ GÜVENLİK KONSEPTİ Mİ?

 

“Cumhurbaşkanı, ‘İçerideki düzeni sadece kolluk gücüyle sağlayamayacağız bir yere gelmiş durumdayız’ sözüyle neyi kastetmektedir? Kolluk gücü dışında planlanan yeni bir güvenlik konsepti mi söz konusudur? Öyleyse planlanan bu yapının ayrıntıları nelerdir? Bunun için anayasal ve yasal bir düzenleme gündeme getirilecek midir? Son 4 yılda ‘bekçi’ kadrosunda kaç personel alımı yapılmıştır? Bekçi alımlarının yazılı ve sözlü sınav kriterleri nelerdir? Sözlü sınavda objektifliği sağlayacak ne tür önlemler alınmıştır? Son 4 yılda kaç bekçi hakkında adli-idari soruşturma ve/veya inceleme yapılmıştır? Bu inceleme ve soruşturmalar sonucunda hangi işlemler yapılmıştır? Son 4 yılda kaç bekçi hakkında disiplin cezası veya diğer adli cezalar uygulanmıştır? Son 4 yılda hakkında soruşturma/kovuşturma yapılan bekçi sayısı kaçtır ve bu soruşturma/kovuşturmalardan tamamlananlardan ne kadar ceza verilmiştir?”

Yorumlar (0)