CHP'li Beko: Yunanistan’ın Pire Limanında Bekletilen Gemide Bulunan Yurttaşlarımız Çözüm Bekliyor!

9 Mart'ta Çeşme Limanı'ndan 160'ı Türk toplam 360 kişilik personeli ile İspanya'ya gitmek üzere yola çıktı ancak corona virüs şüphesi nedeniyle Yunanistan’ın Pire Limanı’nda demirledi.

Vekil Haberleri 04.04.2020, 09:32
CHP'li Beko: Yunanistan’ın Pire Limanında Bekletilen Gemide Bulunan Yurttaşlarımız Çözüm Bekliyor!

9 Mart'ta Çeşme Limanı'ndan 160'ı Türk toplam 360 kişilik personeli ile İspanya'ya gitmek üzere yola çıkan ancak corona virüs şüphesi nedeniyle Yunanistan’ın Pire Limanı’nda demirleyen gemiden bulunan mürettebattan bir kısmı CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’ya ulaşmışlardır. İçinde bulundukları zor durum hakkında bilgi veren personel ile görüşmesinin ardından Beko, bir süre önce Bakanlıklar ve İzmir Valiliği nezdinde girişimlerde bulunmuş ve nihayetinde gemi Pire Limanı’nda karantinaya alınmıştır.

Geçen süreç içinde mağduriyetlerinin sürdüğünü belirten ve şirket yetkililerinin yapmış oldukları açıklamanın doğru olmadığını iddia eden personel, Beko’ya bakanlara ve yetkililere ulaştırılması için yeni bir mektup göndermişlerdir.

İlgili mektupta, gemide bulunan yurttaşlar, “MİRAY INTERNATIONAL şirketine ait EL Venizelos adlı ro ro gemisi ile Türkiye’den (İzmir-Çeşme) ayrılmamız sonrasında İspanya Projesi için 09.03.2020 tarihinde gittiğimiz İspanya’ya, corona virüs nedeniyle İspanya hükümetince alınan tedbirler kapsamında ülkeye giriş çıkışların yasaklanması dolayısıyla kabul edilmedik ve bu yüzden hiçbir limana uğramadan geri dönme kararı alınarak, Türkiye’ye dönüş yaptık. Türkiye’ye vardığımızda 360 personeli taşıyan gemiden herkesin indirilmesi için liman otoritelerine başvuru yapılması üzerine, Türk yetkilileri tarafından gemide bulunan sadece 160 Türk vatandaşın indirilmesi ve tahliyesinin sağlanabileceği bilgisi verilmiştir.

MİRAY INTERNATIONAL şirket yetkilileri ve El Venizelos adlı geminin kaptanı ise “insanların güvenli şekilde gemiden inmelerine imkan sağlanmadığı” şeklinde bir gerekçe/bahane üreterek geminin Yunanistan’a hareket etmesine karar verdiler ve bizi indirmediler. Bu kararı vermeden önce hiçbir Türk Vatandaşına bilgi verilmedi ve hiç kimsenin bu konuda onayı alınmadı. Bu karar üzerine gemi Pire’ye vardı ve Yunan Hükümeti de geminin tahliyesine izin vermedi, biz 160 Türk Vatandaşı o günden bu yana Pire’deyiz” iddiasını dile getirmişlerdir.

Devamında ise “gemide, 160 Türk vatandaşı bulunmaktadır ve bu kadar insan için gemide sadece bir sağlık görevlisi bulunmaktadır. Gemideki insanlarda grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarının yayılması ve bu hastalıkların bir türlü geçmemesi üzerine 31.03.2020 tarihinde Yunan Hükümeti’nden gönderilen sağlık personellerince yapılan test sonrası dün itibarıyla duyumlarımıza göre gemide 120 corona virüs pozitif vakası tespit edilmiştir. Kim hastadır, kim değildir hiç birimiz bilmiyoruz. İnanın burada tam anlamıyla bir insani dram yaşanıyor. Burada 160 Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak hem biz hem de bizim Türkiye’deki ailelerimiz bu süreç içerisinde perişan olduk. Tek isteğimiz bize sahip çıkmanız. Biz bir an önce buradan alınıp, sağlıklı şekilde test yapıldıktan sonra hasta olanlarımız müdahale edilmesi ve tedaviye başlanması, hasta olmayanlarımıza ise karantina uygulanmasını talep ediyoruz. Biz burada tarif edilemeyecek şekilde kimsesiziz ve inanılmayacak şekilde mağduruz” açıklamasında bulunmuşlardır.

Bu talebin ardından gerekli girişimlerde bulunan ve ilgili bakanlarla iletişime geçen Beko, “şimdi en hızlı şekilde gemide bulunan yurttaşlarımız da dahil tüm personelin sağlıklı ve güvenilir bir biçimde ülkelerine ulaşmaları sağlanmalıdır. Zaman geçirmeden ve ölümler yaşanmadan bu konuda tedbirler alınmalıdır ve bir çözüm üretilmelidir” dedi.

Beko, Bakanlar ile yaptığı görüşmelerin ardından ilgili bakanların Yunanistan Hükümetiyle konu ile ilgili temasa geçtiklerini ve 160 mürettebatın ülkeye getirilmesi konusunda gerekli adımları atacaklarını vurguladıklarını da ekledi.   

Yorumlar (0)