banner773

CHP'li Bayraktutan:Cumhuriyet Türk Milletine bırakılmış en büyük mirastır!

Bayraktutan, Resmî tatil ilan edilen 28 Ekim 2019 günü öğleden sonra öğretmen, veli ve öğrencilere katılımın zorunlu olduğu 15 Temmuz Anma Programı yapılmasının devletimiz açısından önemi nedir? Bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır?

Vekil Haberleri 24.10.2019, 13:42
CHP'li Bayraktutan:Cumhuriyet Türk Milletine bırakılmış en büyük mirastır!

CHP Artvin Milletvekili ve YDK Başkanı Uğur Bayraktutan, "Türk Milletine bırakılmış en büyük miras Cumhuriyet Bayramı'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin yanısıra, KKTC ve tüm dış temsilciliklerde de aynı saatlere bağlı kalınarak kutlanılması öngörülmüştür. Ancak dünyanın yer yerindeki yurtdışı temsilcilikleri Cumhuriyet'in 96. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları için hazırlık yaparken, Başkent Ankara'nın, Cumhuriyet Bayramı'nda 15 Temmuz Anma Programı yapmak için hazırlandığı ortaya çıkmış; yazılı ve görsel basındageniş yer bulmuştur. Cumhuriyet'in 96. Kuruluş Yıldönümü kutlamalarının başladığı zamanı daha önceden 28 Ekim saat 13:00 olarak ilan edilmiş olmasına rağmen;ilgililerce Ankara'da saat 14:00'da ‘’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında gölge oyunu oynatma’’ kararı alınmış" ifadesini kullanarak konu ile ilgili soru önergesi verdi.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 


Aşağıda belirtilen sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.24.10.2019
    


       Av. Uğur BAYRAKTUTAN
                                       Artvin Milletvekili


Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde sürdürülen ve büyük bir zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşı'nın ardından, yine büyük önderimiz Atatürk'ün 'Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun idare biçimi Cumhuriyet idaresidir' sözleriyle ilan etmiş olduğu Cumhuriyet Türk Milletine bırakılmış en büyük mirastır. 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyet bir aydınlanma devrimidir. Cumhuriyetin ilanıyla ulusumuzun, kötüye giden yazgısı değişmiş, demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkelerinden taviz vermeden, çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlemesini sürdürerek, dünyada örnek alınacak bir ülke olmuştur. Bu bağlamda ulu önderimiz Atatürk'ün, 'En Büyük Eserimdir' diyerek bizlere emanet ettiği laik, demokratik Cumhuriyetimizi yıpratmaya yönelik, her türlü girişime karşı olmak, cumhuriyetin çağdaş kazanımlarına ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne sahip çıkarak korumak, onu geleceğe taşımak en büyük sorumluluğumuzdur.

Cumhuriyet Bayramı'nın 96. Yıldönümü kutlamasıyla ilgili Resmi Gazete' de yayımlanan talimatta, “19 Mart 1981 tarih ve 17284 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun” gereğince 28 Ekim 2019 Pazartesi günü saat 13.00’dan itibaren ve 29 Ekim 2019 Salı günü Cumhuriyet Bayramı tatilidir.

Türk Milletine bırakılmış en büyük miras Cumhuriyet Bayramı'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin yanısıra, KKTC ve tüm dış temsilciliklerde de aynı saatlere bağlı kalınarak kutlanılması öngörülmüştür. Ancak dünyanın yer yerindeki yurtdışı temsilcilikleri Cumhuriyet'in 96. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları için hazırlık yaparken, Başkent Ankara'nın, Cumhuriyet Bayramı'nda 15 Temmuz Anma Programı yapmak için hazırlandığı ortaya çıkmış; yazılı ve görsel basındageniş yer bulmuştur. Cumhuriyet'in 96. Kuruluş Yıldönümü kutlamalarının başladığı zamanı daha önceden 28 Ekim saat 13:00 olarak ilan edilmiş olmasına rağmen;ilgililerce Ankara'da saat 14:00'da ‘’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında gölge oyunu oynatma’’ kararı alınmış, 11.10.2019 Tarih 23019798-160.01.01-E.19741393 Sayı numarasıyla ilgililere tebliğ edilmiştir.

Bu Bağlamda; 

1    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda, 15 Temmuz Programı yapılması iddia edildiği üzere kasıtlı bir hareket midir?

2-    Resmî tatil ilan edilen 28 Ekim 2019 günü öğleden sonra öğretmen, veli ve öğrencilere katılımın zorunlu olduğu 15 Temmuz Anma Programı yapılmasının devletimiz açısından önemi nedir? Bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır?


3-    Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde daha evvel böylesine ‘’vahim’’ bir karar alınmış mıdır? Resmi bir bayram takviminde başka bir bayram kutlamasının örneği var mıdır?

4-    Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluş Gününü, Cumhuriyetin ilanını yok saymak anlamına gelen bu kararı alan ilgililer hakkında her hangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmamış ise ne zaman açmayı düşünüyorsunuz?

5-    İlgili yazıda belirtilen ‘’Bu kapsamda okulunuzda/kurumunuzda duyurulması, programa öğrenci, öğretmen ve tüm velilerin katılımın sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve bu süreçte görevlendirilen okulunuz, kurumunuz, yönetici ve öğretmenlerine imza karşılığı görevlendirme emrinin tebliğ edilmesi için gereğinin yapılması’’ ndan kasıt nedir? 

6-    Bahsedilen yazıda geçen ‘’gerekli tedbirler’’ nelerdir? Katılmayan öğretmene soruşturma mı açılacaktır? Öğrenci ve veliler hain darbe girişimine taraf sayılarak fişlenecekler midir? Kamuoyunu bu konuda aydınlatır mısınız?
 

Yorumlar (0)