CHP'li Bayraktutan, ABD Temsilciler Meclisi Yaptırım Kararını Sordu

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, TBMM Genel Kurulu'nda 03:16'ya kadar devam eden Bütçe Görüşmeleri sırasında iki kez ''ABD Temsilciler Meclisinin Yaptırım Kararını'' Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay'a sordu. Oktay, ''Tüm opsiyonlar da masadadır.'' diye yanıtladı.

Vekil Haberleri 18.12.2019, 12:20
CHP'li Bayraktutan, ABD Temsilciler Meclisi Yaptırım Kararını Sordu

Detaylar tutanaklara şu şekilde yansıdı:

BAŞKAN - Sayın Bayraktutan…

UĞUR BAYRAKTUTAN (Artvin) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Amerika Birleşik Devletleri Kongresinde, Rus doğal gazını Avrupa'ya taşıyan Türk Akımı Projesi, S-400'ler ve F-35'lerle ilgili yaptırım öngören yasa tasarısı biraz önce kabul edildi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimine yönelik silah ambargosu kaldırılıyor bu yasa tasarısına göre. Bununla beraber, F-35'lerin Türkiye'ye teslim edilmesinin önündeki bütün yasaklar ortaya konuluyor.

Buna ilişkin olarak, geçtiğimiz günlerde Sayın Erdoğan yapmış olduğu açıklamada, "ABD'nin tutumuna göre Kürecik'teki ve İncirlik'teki üsleri kapatabiliriz." dedi. Bu konuda bir blöf mü yaptık, yoksa ABD'nin bu şekilde Kongrede aldığı karardan sonra, Türkiye, ciddi anlamda, Kürecik ve İncirlik'le alakalı üslerin kapatılması konusunda bir karar alacak mıdır? Buna ilişkin takvim net midir, açık mıdır, bunu merakla bekliyoruz, kamuoyu da bekliyor, yoksa sadece laftan mı ibarettir?

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Sayın Bayraktutan…

UĞUR BAYRAKTUTAN (Artvin) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısına soruyorum, biraz önce sorduğum soruyu tekrarlıyorum: Biraz önce ABD Kongresinde geçtiğimiz saatlerde Rus doğal gazını Avrupa'ya taşıyan Türk Akımı Projesi'yle ilgili S-400'ler ve F-35'lerle ilgili yaptırımı öngören yasa tasarısı kabul edildi. Bu konuda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik olarak da silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin bir karar verildi, F-35'lerin Türkiye'ye verilmemesine, teslim edilmemesine ilişkin de karar verildi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Biraz önce de sordum. Cumhurbaşkanı daha önce yapmış olduğu açıklamada "Kürecik ve İncirlik'teki üslerin kapatılmasına ilişkin her an bir karar verebiliriz." dedi. Bu konuda bir sınavdan geçeceksiniz Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı. Eleştiriler şu: Siz devlet memuru musunuz, siyasetçi misiniz? Bu konuda biraz önce sorduğum soruyu kaçamak geçtiniz, lütfen bu konuda net bir yanıt verin, vereceğiniz yanıt yarın gündem oluşturacaktır diye düşünüyorum.

BAŞKAN - Şimdi, soruları cevaplamak üzere sözü Komisyona veriyorum.

Süreniz beş dakikadır.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU KÂTİP ÜYESİ ŞİRİN ÜNAL (İstanbul) - Sayın Başkanım, tüm soruların cevapları Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay Bey tarafından verilecektir.

Teşekkür ederim.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Bayraktutan'ın sorusuyla başlayacağım ama Sayın Bayraktutan, siz beni ne sınava çekecek ne de değerlendirebilecek konumdasınız. Önce bunu ifade etmek isterim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar, CHP sıralarından gürültüler)

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Ne demek istiyorsun! Ne bu kibir!

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY - Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığının askerî faaliyetleri, askerî inşaatları ile Enerji Bakanlığının ulusal güvenlik faaliyetleri için ayrılan yıllık federal bütçenin nasıl ve hangi amaçlarla kullanılacağını düzenleyen 2020 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın Temsilciler Meclisi versiyonu 12 Temmuz 2019, Senato versiyonuysa 27 Haziran 2019 tarihinde kabul edilmiştir. Bu tasarıda, Türkiye'ye yaptırım içeren maddeler de bulunmaktadır.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Ee?

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY - Tabii, burada, özellikle iç siyasi hesaplaşmaların peşinde koşan kongre üyeleri Amerika'yla ilişkilerimizin iyileştirilmesi vizyonuna zarar vermeye devam etmektedir. Burada da Türkiye'ye karşı çevrelerin etkisi kaçınılmaz, bunu da yakinen biliyoruz.

Nasıl karşılık vereceğimizle ilgili, aslında geçmişte yaptıklarımız, gelecekte yapacaklarımızın da teminatıdır, ipucudur.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Ne yaptınız?

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY - Biz bu konuda önceden ön değerlendirmelerimizi ve alternatif senaryolarımızı, bütün alternatif senaryolara karşı da ön hazırlıklarımızı yapmış durumdayız. Yine, Sayın Cumhurbaşkanımız Meclis dâhil ilgili tüm Bakanlık ve kurumlarımızla gerekli değerlendirmeleri en hassas şekilde yapacak ve nihai hareket tarzımıza ilişkin de yine nihai kararımızı vereceğiz. Tehdit dili ve yaptırımlar bizi dik durmaktan, Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda hareket etmekten zerre geri adım attırmaz. Tüm opsiyonlar da masadadır.

Yorumlar (0)