CHP'li Başevirgen: “Türk Gençliği Gelecekten Ümidini Kesiyor"

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını binlerce gencin işsiz olarak kutladığını belirterek “Atatürk gençlere olan güvenini her fırsatta dile getirerek ‘Bütün ümidim gençliktedir’ demişti. Fakat ne yazık ki Türk gençliği geleceğinden ümidini kesmek üzere” dedi.

Vekil Haberleri 20.05.2020, 11:11 20.05.2020, 11:24
CHP'li Başevirgen: “Türk Gençliği Gelecekten Ümidini Kesiyor"

İşsizliğin, ülke tarihinde rekor seviyelere ulaştığı son yıllarda, özellikle genç nüfusun işsizlik oranlarında büyük bir paya sahip olduğunu söyleyen Bekir Başevirgen, Öğrenci Sendikası ve Genç işsizler Platformu tarafından hazırlanan rapora değindi.

Raporun, gençlerin içinde bulunduğu işsizliğe ve geleceğe dair ne kadar umutsuz olduklarının bir göstergesi olduğunu belirten Başevirgen, “Türk gençliği gelecekten ümidini kesiyor. Gençlere kendilerini umutsuz hissettirmeye kimsenin hakkı yok. Onlara güvenli bir gelecek sağlamak devletin en büyük görevidir.” dedi.

Gençler Bayramlarını İşsiz Kutladı

Gençler arasındaki işsizlik oranının geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan azalarak yüzde 24,4 olduğunu belirten Bekir Başevirgen, “Genç işsizliğinde “iş aramamaktan” kaynaklanan azalmaya rağmen ne istihdamda ne de eğitimde olan genç nüfus oranı 15-24 yaş grubunda yüzde 24,8’den yüzde 26,7’ye, bunların sayısı da 2 milyon 899 binden, 3 milyon 111 bine kadar çıktı. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı 15-29 yaş grubu için ise yüzde 28,9’dan yüzde 30,8’e, sayıları ise 5 milyon 125 binden 5 milyon 475 bine çıktı. Çok büyük bir işgücü potansiyeli ne yazık ki heba ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Hayat Pahalı, Öğrenci Çalışmak Zorunda

Bir yıldan fazla süredir iş arayan 15-24 yaş arası genç sayısının son 2 yılda 74 binden 183 bine çıktığını, ayrıca 15-24 yaş arası 1 milyon 156 bin gencin hem okumak hem de çalışmak zorunda olduğu belirten Bekir Başevirgen, “Hayat pahalılığı, öğrencilere rahat bir eğitim alma imkanı sağlamıyor. Ekonomik kaygılar ve yetersizlikler nedeni ile aileler eğitim masraflarına yetişemiyor ve mecburen öğrenciler de çalışmak zorunda kalıyor. Gençlere hak ettiklerinden çok daha aşağıda ücretler öneriliyor.” dedi.

1 Milyon 168 Bin Üniversite Mezunu İşsiz. Rekabeti Yenme Şartı: Tecrübe ve Sertifika

Üniversite mezunu işsiz gençlerin, iş arama süreci sırasında karşılaştıkları en büyük zorluğun 'deneyim şartı' olduğunu söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Gençler okulu bitirip iş hayatına atılmak istediklerinde aslında bir maratona başlıyorlar. Ret cevabı aldıkları her başvuru sonrası hayal kırıklığı, işe yaramama hissi, emeklerinin boşa gidişini izleme, psikolojik durumlarının kötüleşmesi, aile ile sorunlar yaşama gibi çok sayıda sorunla karşılaşıyorlar. İş başvurusunda tecrübe aranıyor ama kendisine bir fırsat tanınmayan gençlerin tecrübe edinmesi olanaksız. Alabildikleri kadar sertifika alarak rekabette öne geçmeye çalışıyorlar. Bir iş sahibi olmak için gençlerin bu kadar mücadele etmemesi gerek. Devlet, gençler daha mezun olmadan istihdam şartlarını sağlamakla mükelleftir.” dedi.

Yorumlar (0)