CHP'li Başevirgen sordu: "2019 Tarım Desteklerinin Açıklanmamasının Önündeki Engel Hazine ve Maliye Bakanlığı Mı?"

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, 7,5 ay geçmiş olmasına rağmen açıklanmayan 2019 tarım desteklemelerini meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 19.08.2019, 11:07
CHP'li Başevirgen sordu: "2019 Tarım Desteklerinin Açıklanmamasının Önündeki Engel Hazine ve Maliye Bakanlığı Mı?"

Başevirgen, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçiye verilen bu desteğin, üretimin devamının sağlanması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Birçok üründe ekimin yapılarak, hasatın büyük oranda tamamlandığını, fakat çiftçinin alacağı desteğin daha açıklanmadığını belirten Başevirgen, bu durumda sağlıklı bir üretim planlaması yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Hangi ürüne ne kadar destek verileceğini bilmeden ekim yapan çiftçinin adeta karanlıkta el yordamı ile yürüdüğünü, ürününe destek alabilen çiftçilerin ise bir nebze daha şanslı olduğunu belirten Bekir Başevirgen, "Devlet hangi ürünün daha çok üretilmesini istiyorsa, o ürüne daha çok destek verir. Üretimi fazla olan ve üretimini artırmak istemediği ürüne ise daha az destek verir veya hiç vermez. Böylece üretimde bir planlama sağlanır. Bu şartlar altında böyle bir planlama mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"2019 Tarım Desteklerinin Açıklanmamasının Önündeki Engel Hazine ve Maliye Bakanlığı Mı?"

Tarım Bakanlığının, 2019 yılı tarımsal destekleri için 20 milyar TL ayırdığını, ancak Hazine ve Maliye Bakanlığının "bütçede para yok, bu kadar desteği veremeyiz” dediği yönündeki haberlerin aslının olup olmadığını önergesine konu eden CHP'li vekil, her yıl bütçeye bu konu ile ilgili pay ayrıldığını, ancak destekleme takvimi geldiğinde "para yok" bahanesi ile çiftçilerin oyalandığını vurguladı.

"Destekler Artırılmalı"

Küçük işletmelerin yüksek maliyetleri ile ayakta kalma ve dış pazarda rekabet etme ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade eden Başevirgen "Devlet tarafından üretim maliyetlerinin bir kısmı karşılanarak üretim potansiyeli arttırılmalıdır. Üretim ve girdi maliyetlerini azaltacak bu destekleme artışı tüm çiftçilerimizin beklentisidir." dedi.

"Tarım ve Hayvancılıkta Kayıt Dışılık Engellenmeli"

Kayıt altına alınamayan üretim kalemlerinin ülkemiz ekonomisi için kayıt dışılık ve vergi kaybına, ayrıca ürünlerin kontrolleri yapılamadığı için halk sağlığına da zarar vermekte olduğunu belirten Bekir Başevirgen, "Tarım ve Hayvancılıkta kayıt dışılık engellenmeli ve kayıtlı üretimde bulunan üreticiye verilen destekler arttırılmalı. Kayıtlılığın arttırılması ile ülkemiz genelinde vergi kaybı önlenecek, devletin elde ettiği vergi gelirleri vereceği desteklemelerin çok üzerinde olacaktır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)