CHP'li Başevirgen'den KYK Yurtlarına Yapılan Zamma Tepki

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen KYK Yurtlarına gelen zamlara tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 22.08.2019, 16:00
CHP'li Başevirgen'den KYK Yurtlarına Yapılan Zamma Tepki

. KYK tarafından yurt ücretlerine %20 oranında zam yapılmasını eleştiren Başevirgen; " Yaşadıkları şehirlerde ya da şehir dışında üniversite öğrenimi gören öğrencilerimiz barınma ihtiyacını KYK yurtlarında karşılamak istiyor. Ancak, devlet yurtlarında en yüksek 285 TL olan yurt modelindeki yatak ücreti, yapılan bu zamlı tarife ile 340 TL'ye, güvence bedeli ise 380 TL'den 465 TL'ye çıkartıldı. Zar zor okumaya çalışan bu öğrencilere yazık değil mi? dedi.

"Asgari Ücretli Çocuğunu Nasıl Okutsun?"

Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin, il dışında çocuk okutmasının neredeyse mümkün olmadığını söyleyen Başevirgen, " Gençlerimiz, ailelerine yük olmamak için KYK burslarına başvuruyor. KYK'nın verdiği burs ise aylık 500 TL. Öğrenciler için bu para çok kıymetli. Ama şimdi bu paranın 340 TL'sini yurt için kullanacaklar. Ulaşım ücretini bile dahil etmediğimiz halde 160 TL ile bu çocuklar bir ay nasıl geçinecekler? Her ailenin çocuğunu maddi olarak destekleme imkanı yok. Asgari ücretle geçinenler bunu nasıl yapacak? Birden fazla çocuk okutan aileler hangi birine para yetiştirecek? Devlet fakirleştikçe, daha çok fakir insanın cebine gözünü dikiyor." ifadelerini kullandı.

"Yemekler Kötü, Odalar Kalabalık ve Fiziki Şartlar Yetersiz"

KYK Yurtlarında kalan öğrencilerin sağlıksız, kötü ve hijyenik olmayan yemekler, kalabalık odalar, bozuk elektrik tesisatları ve dökük yurt binalarından yakındıklarını ifade eden Başevirgen, "Devlet aldığı yurt parasına rağmen, öğrencilerimize temiz, hijyenik ve sağlıklı bir yaşam alanı sunamıyor. Bu hem sosyal devlet ilkesinin hem de eğitim hakkının ihlalidir. Devlet, bu çocuklara, okuyabilmeleri için uygun şartları sağlamakla mükelleftir." dedi.

Yemeklerinden böcek çıktığını, tuvaletlerden gelen pis suların odalarına aktığını, çok katlı yurtlarda asansörlerin çoğu zaman çalışmadığını dile getiren öğrencilerin, buna karşılık yurt ücretlerine yapılan bu zamla isyan etme noktasına geldiğini hatırlatan Bekir Başevirgen, zamların geri çekilip bütün KYK yurtlarının ıslah edilmesi gerektiğini söyledi.

"Gençlerimiz Tarikat ve Cemaat Yurtlarına Mahkum Ediliyor"

KYK Yurtlarına yapılan zamlarla, ekonomik şartları iyice zorlaşan öğrencilerin, kendilerine çok daha cazip fırsatlar sunmaya hazır tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum edildiğini ifade eden CHP'li vekil, "Bu gençlerin yeri cemaat ve tarikat yuvaları değil, devletin yurtlarıdır. Devlet gözetimi altında, ailelerinin akılları kalmadan eğitimlerine devam etmeleri gerekir. Bizim tarikatlara ve cemaatlere verecek gencimiz yok. Geleceğimizi emanet edeceğimiz bu gençlerimizin daha iyi şartlarda eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri için iktidar üzerine düşeni bir an önce yapsın." dedi.

Yorumlar (0)