CHP'li Başarır'ın mecliste sorduğu soruya kimse cevap veremedi

CHP Mersin Milletvekili ve PM Üyesi Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan İşsizlik Sigortası Kanunu hakkında yapılan değişiklik teklifi hakkında konuşma yaptı. Başarır, Şirketlere yolcu garantisi vermeyin; halka, işçiye ekmek garantisi verin" dedi. Başarır, vekillere 'asgari ücretle geçinebilir misiniz?' diye sordu, ancak cevap alamadı.

Vekil Haberleri 05.11.2020, 10:52 05.11.2020, 11:01
CHP'li Başarır'ın mecliste sorduğu soruya kimse cevap veremedi

CHP’li Başarır konuşmasının başında “Bu torba yasayı pandemi sürecindeki istihdam üzerindeki olumsuzlukları gidermek için getirdiğinizi söylüyorsunuz.  Ama görüyorum ki işçi için, emek için, emekli için hiçbir şey yok. Yine patronları korumuşsunuz” sözlerine yer verdi.

Bu yasayla 25 yaş altındaki ve 50 yaş üstündeki işçilerin kıdem tazminatı haklarının ellerinden alındığını belirten CHP’li Başarır, “Bu yasa, bu hak 1936 yılında işçilere verildi. Ama 84 yıl sonra verilen bu hakkı AKP Grubu geri almaya çalışıyor…. Anayasanın 49. Maddesini hiç okumadan mı bu teklifi getirdiniz? Anayasanın 49 maddesi ‘…Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır’ diyor. Peki, İşçinin hayat kalitesi yükseliyor mu? Dönüp bir işçinin haline bakıyor musunuz?” sözleriyle konuşmasına devam etti.

CHP’li Başarır Konuşmasına şöyle devam etti:

“Sizin patronlardan başka kıbleniz yok mu? Siz bu vergi indirimlerini başınızın üzerinde taşıdığınız 5’li çete için mi getiriyorsunuz? Her şeyi 5’li çete için mi yapıyorsunuz? Bu 5’li çete bu zamana kadar devletten 2019 yılı bütçesinden daha fazla ihale bedeli aldı. Kim bunlar? Yakamıza yapıştı. Başka şirket yok mu bu ülkede? Kredi onlara, yolcu sayısı garantisi onlara, araç geçiş garantisi onlara. Sizin göreviniz giz İnşaat’ı, yandaşları zengin etmek mi? İstihdam diyorsunuz, işçi diyorsunuz, bu teklifin neresinde işçi var?

Çukurova Havalimanı ihalesini 10 kez iptal ettiniz. Bu ihaleyi 12 milyon yolcu garantisiyle 5’li çeteye vermeye çalışıyorsunuz anlaşılan. İşçinin, emekçinin geleceğini ipotek etmek zorunda mısınız? Bu şirketlere yolcu garantisi vermeyin; halka, işçiye ekmek garantisi verin! Bu şirketlere araç geçiş garantisi vermeyin, milyonlarca gence iş garantisi verin! Bu şirketlere kredi garantisi vermeyin, üniversite mezunlarına KYK affı verin!”

5'Lİ ÇETENİN AVUKATI OLMA; HALKIN, İŞÇİNİN AVUKATI OL

CHP’li Başarır kürsüdeki konuşmasını sürdürürken AKP sıralarından bir milletvekilinin laf atılması üzerine “ Sen işçiyi savun, 5’li şirketi savunma! Sen bu şirketlerin avukatı mısın? Halkın avukatı ol! İşçinin avukatı ol! Seni 5’li çete seçmedi, halk seçti!” sözleriyle karşılık verdi.

Yorumlar (0)