CHP'li Başarır: Finans Merkezi Merkez Bankası inşaat ihalesi'nin amacı yandaş firmalara destek olmak mı?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle, Cumhurbaşkanı kararı ile bilgileri gizlenen İstanbul Finans Merkezi Merkez Bankası inşaat ihalesine ilişkin soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 14.01.2021, 17:17 14.01.2021, 17:24
CHP'li Başarır: Finans Merkezi Merkez Bankası inşaat ihalesi'nin amacı yandaş firmalara destek olmak mı?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle, Cumhurbaşkanı kararı ile bilgileri gizlenen İstanbul Finans Merkezi Merkez Bankası inşaat ihalesine ilişkin soru önergesi verdi. "Söz konusu Cumhurbaşkanı kararı, daha önce devletten birçok ihale alan yandaş firmalara verilmesi amacıyla mı çıkarılmıştır?" sorusunu soran Ali Mahir Başarır’ın önergesi şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na ait ihaleler için 12 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Bu zamana kadar devletten en çok ihale alan firmaların başında gelen Limak Holding’e bu kez de T.C Merkez Bankası genel müdürlük binasının yapım işinin verildiği söylenmektedir. Söz konusu ihaleye ait bilgiler, çıkarılan Cumhurbaşkanı Kararı ile yasal zemine oturtulup sır haline getirilmiştir. Merkez Bankasına ait ihaleler, 2105 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3. Maddesinin (b) bendi kapsamında yapılacak ihalelere ilişkin usul ve esaslara dahil edilmiştir.  Sonuç olarak, T.C Merkez Bankası binası, halktan toplanan vergilerle yapılacaktır. Bu durumda bu ihalenin hangi bedelle hangi firmaya verildiği halktan gizlenmemelidir. Merkez Bankası’nın kayıp 128 milyar dolarını açıklayamayan Hükümet, şimdi de Merkez Bankası bina yapım ihalesini açıklamaktan kaçınmaktadır.”

“BU İHALELERE DAVET EDİLENLER DIŞINDA HERHANGİ BİR İSTEKLİ KATILAMAMAKTADIR”

Ali Mahir Başarır, “12 Şubat 2020’de Resmi Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile getirilen düzenleme ile Merkez Bankası'nın kendi belirleyip davet ettiği firmalarla pazarlık usulü ihale yapması sağlanmıştır. Pazarlık usulü, bankanın her türlü ihtiyacını karşılamak amacıyla ilan yapılmaksızın davet edilen isteklilerin teklif verilebildiği bir ihale yöntemi olarak bilinmektedir. Bu ihalelere davet edilen istekliler dışında herhangi bir istekli katılamamaktadır” dedi.

Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a şu soruları yöneltti:

-İstanbul Finans Merkezi’nde yapılacak olan Merkez Bankası Genel Müdürlük binasının yapım işinin LİMAK Holding’e verildiği doğru mudur? Doğruysa LİMAK Holding bu ihaleyi hangi bedelle almıştır? Doğru değilse söz konusu ihaleyi hangi firma hangi bedel karşılığında almıştır?

-Bu zamana kadar Merkez Bankası’na ait binaların yapımında hangi sakıncalar görülmüştür ki böyle bir kararın çıkarılmasına ihtiyaç duyulmuştur?

-Söz konusu cumhurbaşkanı kararı, daha önce devletten birçok ihale alan yandaş firmalara verilmesi amacıyla mı çıkarılmıştır?

-Söz konusu karara göre "güvenlik ve gizlilik" içinde yürütülmesi gereken Merkez Bankası binası yapımı için LİMAK Holding, firma olarak hangi "güvenlik ve gizlilik" özelliklerini barındırmaktadır?”

Yorumlar (0)