banner773

CHP'li Başak: Siyasetin tamamen hukuka hükmettiği bir anlayışla karşı karşıyayız

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Kurultay Delegesi Mehmet Şakir Başak,Gazete Kritik sosyal medya hesaplarından yayımlanan "Kritik Sorular" programında moderatör Deniz Olgun'un sorularını yanıtladı.

Vekil Haberleri 06.07.2020, 09:07 06.07.2020, 09:31
CHP'li Başak: Siyasetin tamamen hukuka hükmettiği bir anlayışla karşı karşıyayız

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Kurultay Delegesi Mehmet Şakir Başak, Gazete Kritik’te Deniz Olgun'un sunduğu‘Kritik Sorular’ programına konuk oldu.

CHP'li Başak'ın konuşmasından satır başları:

ADALET YÜRÜYÜŞÜMÜZ HALA DEVAM ETMEKTEDİR

Devletin varoluşu, devlete anlam katan, devleti devlet devletin temelini oluşturan adalet olmazsa olmazdır. Dünya tarihinde geçecek bir yürüyüştü. Bu yürüyüşümüz ve mücadelemiz de hala devam etmektedir. Adalete inanan bütün insanlar bu yürüyüşü devam ettirmektedir. Hakkı ve hukuku adaletin kapısında ararız.

SİYASETİN TAMAMEN HUKUKA HÜKMETTİĞİ BİR ANLAYIŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Türkiye’nin adalet karnesinde büyük zayıfların olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Can ve mal güvenliğinde 125 ülke içerisinde 96, şeffaflıkta 122 devletin içinde 94, yolsuzlukta 112 devlet içinde 57’inci sıradayız. Bu kırık karnenin örneklerini daha da çoğaltabiliriz. Dolayısıyla burada hukukun işlemediği keyfilikle yapıldığı ve siyasetin tamamıyla hukuka hükmettiği bir anlayışla karşı karşıyayız. Biz hak,hukuk, adalet diyerek yürürken bizim meselemiz bunları irdelemekti.Hak,hukuk ve adaletin önemine inanan herkes o yürüyüşte yer aldı ve bugünde mücadelemiz devam etmektedir.

GÜNEŞ DOĞUDAN DOĞAR AMA SİYASETİN GÜNEŞİ İZMİR’DEN DOĞAR

Güneş doğudan doğar ama siyasetin güneşi İzmir’den doğar. Cumhuriyet Halk Partisi örgütü bütün örgütlere öncülük yapacak yeterlilikte bir örgüttür. Maalesef bazen bunun farkında olamıyoruz. Konak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir’deki kalbi. Biz çalışmalarımızı bu şekilde başlattık, arkadaşlarımızda bu doğrultuda devam ediyor. Ama ben yeterli bulmuyorum daha aktif daha sürükleyici olmalılar. Cumhuriyet Halk Partisi öncülük yapabilecek yeterlilikte ve güçtedir ama silkelenmek ve aktif olmak gerekiyor.

KARA MİZAH İLE HALKA ANLATMAK İSTEDİKLERİMİZİ ANLATTIK

Adalet getireceğiz diyoruz bizim işimiz zoru başarmak kolayı istesek çarkın dişlisi olur o noktada siyaset yapardık. Dolayısıyla yaptığımız siyaset ve temel ilkelerle başarmak zordur. Biz bunlara çare bulacağız. AKP Genel Başkanı dedi ki ‘Atı Alan Üsküdar’ı’ geçti. Ben bunu halka nasıl anlatacağım. Bunu anlatmalıyım ki bunu herkes anlamalı. Bir tane at aldık,6-7 tane şeker çuvalının içine de bu hayır kağıtlarını doldurup mühürledik atı Konak Meydanın da yürüttük. Bu şekilde manşet olduk polis çevirdi Atı alan Üsküdar’ı geçemedi bunu halka anlatmış olduk. 4 tane Bakanla ilgili dokunulmazlık kalkacağı zaman Daltonlar kaçtı mesajı verdim, Türkiye de Daltonlar görüldü diye 4 tane Dalton seçip zincirleyip Konak meydanın da yürümeye başladık. Daha sonrasın da Daltonlara sordum burada ne işiniz var diye Miami cezaevinde Rıza Zarrab ile yaptığımız görüşmede Türkiye’de hırsızlığın suç olmadığını söyledi bize bizde mesleğimizi icra etmeye geldik. Bütün medya bizi konuştu. Bu şekilde kara mizah ile halka anlatmak istediklerimizi anlattık ve halkı anlamaya çalıştık. Yaptığımız bütün bu çalışmalarda ki amaç buydu.

SİYASET KİRLİ BİR YER DEĞİLDİR

Birinci derece de bu toplumun içerisinde var olan olumsuz algıyı kırmaya yönelik CHP de yer almayı görev bildim. Toplumu iyileştirmek için önce kendi içimizde ki olumsuz algıları yok etmemiz gerekiyor. Bir yurttaş bilinciyle meseleye yaklaşıp toplumu ayrıştırmadan bir arada tutmayı görev bildim.Benliğinden kurtulmuş biz anlayışı benimsememiz ve bu anlayışla siyaset yapmış biriyim. Biz okyanusuz içimizde ne varsa kıyıya da o vuruyor. Siyaset kirli bir yer değildir kirli insanlar Siyaseti kirletmişlerdir. Bunu gerçek vatanseverler Atatürkçüler olarak değiştireceğiz. Bizim bu ülkeye borcumuz var ve mücadelemiz bu.

Ege şehir planlamada Sayın Soyer’in teklifiyle kabul etmiştim. Buraya katkı sunacağımı düşündüm fakat teknik yapıda bir insan olmadığım için katkı da bulunmadığım içinde ve maaş insanı olmadığım içinde istifamı verdim. Katkı da bulunmadığım bir yerde bulunmak istemedim.

TUNÇ SOYER İNSANA DOKUNAN İŞLER YAPIYOR

Tunç Beye yapılan eleştirileri çok büyük haksızlık olarak görüyorum. Süreçte değerlendirildiğinde muazzam işler yapıyor, insana dokunan işler yapıyor. Mesela benim çok önemsediğim bir şey var biliyorsunuz karakılçık buğdayı var en son 500 dönüm bir araziye bu tohumu ektiler ve hasatladılar. Bir film izlemiştim, Dünyanın düştüğü pozisyonu anlatıyordu bir adamın peşine düşmüş bir dünya ve adamın çantasından çıkan bir avuç tohum bütün dünya o tohumun peşine düşüyordu. Bugün bunun bilincini anlamış ve bu yönde çalışan birinden bahsediyoruz ve Tunç Soyer’in ilerleyen zamanlarda çok daha büyük işler başaracağına inanıyorum.

Bu parti de olma nedenimi söyleyeyim size İnsan olduğumu düşünüyorum. Karşımda genel başkan bile olsa ben öyle düşünmüyorum diyebiliyorum. Her türlü fikri konuşabiliyoruz.

Bu iktidar iktidarını hep ayrıştırma üzerine kurdu ve bundan sonrada bunu daha da derinleştirip sokağa indirecek. Bundan sonra sivil toplum örgütlerine ve savunma mekanizmasına getirecek fakat bunun bedeli çok ağır olacak.

Sosyal medya ile ilgili benimde hassasiyetlerim var. Bunun da bir kanunu yasası olmalı. Bu nokta da karışıklık yaratmaya çalışan, ayrıştırmayı körükleyen durumlara fırsat vermeyeceğiz. Fakat kaldıracağım demek Dünyadan soyutlanmak gibi bir şeydir.

Yorumlar (0)