CHP'li Barut: "Salgın ekonomiyi çökertmeden önlem alın"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Korona virüsü salgınının ekonomiyi çökertmeden önlem alınması amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 16 bakanı harekete geçmeye çağırdı. Meclis'e soru önergei sunan Ayhan Barut, alınan önlemleri sorup planlanan çalışmaların kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılmasını istedi. Virüs salgının insan sağlığının yanı sıra ekonomiyi de ciddi biçimde tehdit ettiğini ifade eden Barut, esnaftan sanayiciye, işçiden kamu çalışanına, çiftçiden emekliye toplumun tüm kesimlerinin yeterince mali ve sosyal açıdan desteklenmesini talep etti.

Vekil Haberleri 18.03.2020, 09:18
CHP'li Barut: "Salgın ekonomiyi çökertmeden önlem alın"

RİSKİ ANLATTI, ÖNLEME ÇAĞIRDI

Korona virüsünün insan sağlığını çok ciddi biçimde tehdit ettiğini, ülkemizin de bu tehlikeyi yaşadığını anımsatan Ayhan Barut, "Virüs tehditleri artarken dünyada yüz binlerce insana bulaşmış ve binlerce can almış, ülkemizde de ciddi sorunlara yol açmıştır. Virüsün kişiden kişiye hızla yayıldığını baz alırsak alınacak tedbirlerin kurumsal ve kişisel bazda önemi çok büyük olacaktır. Kurumsal ve kişisel olarak ekstra önlemler almak ve çalışanları bilinçlendirmek virüsün yayılımının engellenmesini sağlayacaktır. Bu konuda yüzlerce hatta binlerce insan çalıştıran kamu ve özel kuruluşlara büyük görevler düşmektedir" dedi.

SALGINI VE ALINAN ÖNLEMLERİ SORGULADI

Küresel düzeydeki virüs salgının insan sağlığı kadar küresel ve ulusal ölçekte ekonomiyi de ciddi biçimde tehdit ettiğini dile getiren Ayhan Barut, konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 16 bakanın yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı hazırladığı önergeleri Meclis Başkanlığı'na veren Ayhan Barut, ilgili kurumların salgınla ilgili aldığı önlemleri sorgulayıp ne gibi çalışmalar yapıldığını irdeledi.

ESNAFTAN SANAYİCİYE, ÜRETİCİDEN EMEKÇİYE HERKESE DESTEK İSTEDİ

Korona virüsü salgınından tarımdan sanayiye, üreticiden esnafa, KOBİ'lerden istihdama ekonomik yaşamın tüm bileşen ve unsurlarının büyük ölçüde etkilendiğine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Küresel düzeyde tehdidin boyutu çok ciddi olduğu için tüm ülkeler etkin tedbir alıyor. Küresel ekonomide yaşanan risk ve güven kaybı nedeniyle üretim maliyetlerinde de sorun artıyor. Dünya ve ülke genelinde üretim azalıyor, silsile yoluyla her şey olumsuzlukları uç boyutlarda yaşıyor. Yaşanan bu gelişmeler ülkemizi de etkiliyor. Salgınla mücadele kapsamında insanlarımızın korunması için alınan önlemler de bir dizi yapılması gereken işleri ortaya çıkarıyor. Eğlence yerlerinden kahvehanelere bir çok mekanın kapatılması, salgın nedeniyle insanların dışarıya çıkmaması, maliyet kalemlerinde yaşanan artış, hammaddeye erişimde yaşanan sorunlar, ithalat ve ihracat zincirindeki bozulmalar ekonomik tabloya elbette yansıyor. Kapanan işyerlerinde çalışan emekçilerden üretim sürecinde yaşanan sorunlardan kaynaklı oluşan olumsuzluklar, herkesi zor bir duruma sokuyor. Esnafın zararlarının karşılanması, borçlarının, kira benzeri giderlerinin faizsiz ötelenmesi, kredi sicil affının çıkarılması, herkesin sübvanse edilmesi için hükümetin adım atması gerekiyor. Gıda güvenliği ve gıdaya erişimde sorun yaşanmaması için üreticilerin ayrıca desteklenmesi gerek. Yaşanan bu süreçte çiftçi borçlarının ertelenmesini, ayni ve nakdi yardım sağlanmasını, üreticilerimize faizsiz kredi desteği sunulmasını da istiyoruz."

Yorumlar (0)