banner758

CHP'li Barut: Kıdem tazminatını bırak, köle gibi çalıştırılan emekçilerin hakkını ver!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)' adı altında işçi ve emekçilerin kıdem tazminatını fona dönüştürmeyi amaçlayan iktidarı sert sözlerle eleştirdi. Türkiye'de yüz binlerce kişinin 3, 6 ve 9 aylık sürelerle Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında kıdem ve tazminatı ile hiçbir sosyal hakkı bulunmadan çalıştırıldığına dikkat çeken Barut, "Kazanılmış hakları bırakın, köle gibi çalıştırılan insanların iş güvencesini sağlayın ve haklarını verin" dedi.

Vekil Haberleri 17.06.2020, 08:46 17.06.2020, 09:42
CHP'li Barut: Kıdem tazminatını bırak, köle gibi çalıştırılan emekçilerin hakkını ver!"

Meclis'te söz alarak Adana’da 5 bin, Türkiye’de yaklaşık 350 bin kişinin TYP kapsamında, geçici olarak 3, 6 ve 9 aylık sürelerle Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalıştığına dikkat çeken Ayhan Barut, "TYP'nin amacı yoğun işsizlik sıkıntısı yaşayan illerde vatandaşlarımızı istihdam etmek, onların mağduriyetlerini gidermek olması gerekirken kıdem ve ihbar tazminatı gibi hiçbir sosyal haklardan da faydalanamayan işçilerimiz, bu dönemde işsizlik korkusu yaşıyorlar. İşçi ve emekçilerin kazanılmış haklarını gasp ederek fona dönüştürmeye çalışanlar, önce TYP mağdurlarının haklarını versinler" diye konuştu.

"SÜRE DOLMADAN MAĞDURİYETİ GİDERİN"

TYP kapsamında çalışan emekçilerin sorunlarını ve isteklerini dile getiren Barut, şunları kaydetti:
"Pandemi süresince maddi sıkıntılarla boğuşan bu işçilerimizin 30 Haziran’da iş süreleri doluyor. Bu kapsamda çalışan işçiler 3 aylık işçi çıkarma yasasından da faydalanamıyorlar. Binlerce kişinin işinden olduğu, vatandaşın işsizlik ile boğuştuğu salgın döneminde işten çıkarmalar yasaklanırken, TYP kapsamında çalışan vatandaşlarımızın iş süreleri neden uzatılmıyor? Buradan sesleniyorum; Böyle bir dönemde bu işçilerimiz nasıl iş bulacak, ne iş yapacak, ailelerini nasıl geçindirecekler? Sesimize kulak verin ve bu çalışanlarımızın mağduriyetlerini giderin."

Yorumlar (0)