CHP'li Bankoğlu Üniversiteli Gençlerin Sorunlarını Dile Getirdi

CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, "Corona" günlerinde, üniversitelilerin yaşadığı, "uzaktan eğitim" başta olmak üzere çeşitli sorunlara dikkat çekti.

Vekil Haberleri 02.04.2020, 15:44
CHP'li Bankoğlu Üniversiteli Gençlerin Sorunlarını Dile Getirdi

Bankoğlu: "Bu süreçte, tüm kesimler gibi gençlerimizi de mağdur etmemeliyiz."

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, dünyada ve ülkemizde etkisini günden güne iyice hissettiren "Corona Virüs" salgınının yansımaları ve olumsuz sonuçlarıyla alakalı bir önemli hususa daha, sunduğu Yazılı Soru Önergesi'nde dikkat çekti.

Bankoğlu, üniversiteli gençlerin sıkıntıları ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'un cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu.

CHP Bartın Milletvekili, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei eyaletinin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve zaman içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alıp Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Pandemi" olarak ilan edilen "Corona Virüs" salgını ile bu salgının sebep olduğu "COVID-19" hastalığı, ülkemizde de, ilk vakanın görüldüğü tarih olan 11 Mart tarihinden itibaren yıkıcı etkilerini özellikle hissettirmeye başlamıştır.

Bilindiği üzere, 12 Mart tarihi itibarıyla üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetlerine öncelikle ara verilmiş; ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından yapılan açıklamayla bahar döneminde eğitim-öğretimin, "dijital ortamda, uzaktan ve açıktan öğretim ile başlatıldığı" açıklanmıştır."

Üniversitelerde, salgının etkilerini azaltmak maksadıyla "uzaktan eğitime" geçilmesi yerinde bir karar olmakla birlikte üniversiteli gençlerimiz açısından beraberinde bazı önemli sıkıntıları da getirdiğini vurgulayan Bankoğlu, yazılı soru önergesinde, aşağıdaki sorulara yer verdi:

1) Uzaktan / dijital eğitim sistemine yüklenen ders materyallerini izlemek, hiç şüphesiz ki, üniversite öğrencilerinin "internet paketi" sahibi olmalarını veya mevcut internet paketlerini ciddi anlamda yükseltmelerini gerektirmektedir. Bu hususta, üniversite öğrencilerine destek olmak yönünden yapılması düşünülen bir çalışma var mıdır?

2) Üniversite öncesi eğitim yönünden Bakanlığınız tarafından uygulamaya konulan Eğitim Bilişim Ağı ("EBA") sisteminde kullanılmak üzere GSM operatörleri tarafından ücretsiz internet kotaları sağlanmaktadır. Benzer bir çalışma, özellikle maddi durumu elverişli olmayan üniversite öğrencilerimiz bakımından düşünülmekte midir? Şayet bu sorumuza cevap olumsuz ise bu eksikliğin gerekçesi nedir?

3) Üniversite öğrencilerimizin yaşadığı bir başka problem de dersleri izleyip takip edebilmelerine imkân sağlayacak teknolojik ekipman eksikliği olarak göze çarpmaktadır. Yine özellikle maddi durumu yeterli olmayan öğrencilerimize akıllı telefon, tablet ve/veya bilgisayar sağlanması bakımından herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Aksi takdirde, özellikle devlet üniversitelerinde, her bir öğrencinin ilgili dersleri aksatmadan izleyebilmesi için hangi tedbirler hayata geçirilecektir?

4) Uzaktan eğitim sistemiyle alakalı bir diğer sorun ise üniversitelerin teknik altyapısının yeterliliği noktasında toplanmaktadır. Bazı üniversitelerin ilgili sistemlerin çöktüğüne dair çeşitli haberlere yazılı medyada yer verilmiştir. Her bir üniversitenin bahse konu sisteminin yeterli olduğuna ve talebi karşılayabileceğine dair testler yapılmış mıdır? Bu hususta, üniversitelerimizin altyapısı ne durumdadır?

5) Dile getirdiğimiz sorunların haricinde başkaca sıkıntıların yaşanması durumunda, Bakanlık ve YÖK nezdinde nasıl bir strateji ve eylem / önleme planı mevcuttur?

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, sözlerini sonlandırırken şunları söyledi: “Türkiye’de 8 milyona yakın üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Öğrencilerimizin 7 milyondan fazlası ise devlet üniversitelerinde öğrenim görmektedir. Corona salgınına maruz kalmadan önce bile ülkemizde, büyük ekonomik sıkıntılar zaten yaşanmaktaydı. Bunun üzerine gelen salgın, hem gençleri, hem de ailelerini yalnızca eğitim değil, pek çok farklı konuda sıkıntıya sokmaktadır. Yazılı Soru Önergesi'nde bahsettiğim olanaklara sahip olmayan öğrencilerimiz için en hızlı biçimde bu ve benzeri sorunların çözülmesi gerekiyor.

Öğrencilere bilgisayar veya tablet ile internet paketi verilmesine adeta mecbur olunduğunu belirtmek istiyorum. Evde veya yurtta kalan gençlere dijital destek verilmesinin yanı sıra ihtiyaca göre barınma yahut beslenme desteği sağlanması da şüphesiz ki son derece önemlidir. Bu hususları, genç yurttaşlarımız adına takip etmeye devam edeceğim."

Yorumlar (0)