CHP'li Bankoğlu: 3600 Ek Gösterge Sözü, İktidar Tarafından Hayata Geçirilmelidir

CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Polislerin "Ek Ödeme" ve "3600 Ek Gösterge" taleplerine ilişkin iki ayrı Yazılı Soru Önergesi sundu.

Vekil Haberleri 16.06.2020, 12:31 16.06.2020, 12:34
CHP'li Bankoğlu: 3600 Ek Gösterge Sözü, İktidar Tarafından Hayata Geçirilmelidir

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ("TBMM") Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, polislerin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak iki ayrı Yazılı Soru Önergesi'ni TBMM Başkanlığı'na sunarak taleplerini dile getirdi.

Bankoğlu, söz konusu Soru Önergelerinin ilkinde, uzun zamandır vaat edilmesine karşın bir türlü hayata geçirilmeyen "3600 Ek Gösterge" meselesine; ikincisinde ise halen tam anlamıyla sonlanmayan COVID-19 sürecinde, diğer kamu görevlilerimiz gibi polislerin de gösterdikleri üstün gayretler sebebiyle kendilerine "ek ödeme" yapılması konusuna değindi.

"3600 Ek Gösterge" vaadiyle ilgili, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak'ın cevaplaması istemiyle sunduğu Yazılı Soru Önergesi'nde Bankoğlu, CHP'nin bu noktada destek vereceğini daha önce defalarca açıkladığını belirterek aşağıdaki hususların altını çizdi ve Bakan'a şu soruları yöneltti:

"3600 Ek Gösterge meselesi, özellikle 24 Haziran 2018 Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Seçimleri'ne giden süreçten beri başta polislerimiz olmak üzere kendilerine söz verilen tüm kesimler tarafından gerçekleşmesi beklenen bir vaat konumundadır. Bahse konu vaat, İktidar partisinin seçim beyannamelerinde de yer almıştır.

Özverili çalışmalar ortaya koyan polislerimiz, öğretmenlerimiz, hemşirelerimiz ve diğer tüm kamu görevlilerimize "Ek Gösterge" konusunda verilmiş sözlerin, bir an evvel gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna inanıyoruz. İlgili kamu görevlilerimizin son derece değerli emek ve çabaları, böylece emeklilik dönemlerinde karşılığını bulabilecektir.

1) Yıllardır gündemde olup söz verilmesine karşın bir türlü hayata geçirilmeyen "3600 Ek Gösterge" vaadi konusunda, hâlihazırda herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? CHP'nin de tam destek sunacağını açıkça beyan ettiği konu hakkında çalışmalar ne durumdadır?

2) Bahse konu sürecin ne zaman başlaması planlanmakta mıdır? Bu hususta nasıl bir yol izlenecek ve detaylar ne olacaktır?

3) Emeklilik ek göstergelerinin "3600"e çıkarılması kapsamına hangi meslek mensupları alınacaktır? 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ifade edildiği şekliyle "polislerimiz, öğretmenlerimiz, hemşirelerimiz ve din görevlilerimiz", böyle bir çalışmanın kapsamına alınacak mıdır?

4) "3600 Ek Gösterge"nin yanı sıra kamu görevlilerinin özlük hakları hususunda, başka ne gibi iyileştirmeler planlanmaktadır?"

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, dile getirdiği bir diğer konu olan "Ek Ödeme" hakkında ise şu açıklamalarda bulunduktan sonra İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'ya aşağıdaki soruları yöneltti:

Hayatımızı gerek sağlık anlamında, gerekse de ekonomik anlamda son derece derinden etkileyen ve bu etkilerini de esas itibarıyla halen devam ettiren yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgını, girmiş olduğumuz "normalleşme" sürecine rağmen varlığını sürdürmektedir.

Bu süreçte, hem şehrim Bartın'da, hem de ülkemizin tüm illerinde en ön saflarda yer alan tüm sağlık çalışanlarımızın emekleri ve ortaya koydukları fedakârlık, hiçbir biçimde yadsınamaz. Bununla birlikte aynı süreçte büyük efor sarf eden bir diğer grup ise polis ve jandarmalarımızdır. Gerek belirli sosyal yardımların ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza ulaştırılması yönünden, gerekse de şehir giriş-çıkışlarının yasaklandığı dönemde kontrol işlemleri bakımından, polis ve jandarma tarafından büyük mesai harcanmıştır.

Tüm bu gerçekler ışığında, pandemi döneminde, özellikle de sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı günlerde etkin biçimde görev yapıp çalışan yurt sathındaki tüm polis ile jandarmaların da, ekonomik ve sosyal anlamda desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Kamu emekçilerine sağlanan ücretlerin genel düzeyinin yeterli olmayışını da dikkate aldığımızda, bu tür bir ekonomik ve sosyal desteğin son derece elzem olduğu kanaatindeyiz.

1) Özellikle COVID-19 dönemi yönünden, polis ve jandarmaların karşılaştığı sorunların çözülmesi maksadıyla Bakanlığınız tarafından ortaya konmuş herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?

2) Polis ve jandarmaların gösterdikleri emeğin karşılığı olarak ve aynı zamanda, moral ve motivasyonlarını da diri tutabilmek için "ek ödemeler" yapılacak mıdır? Şayet bu sorunun cevabı olumluysa Bakanlığınız tarafından nasıl bir planlama öngörülmektedir?

3) Ek ödeme sağlanması birincil talep olmakla birlikte zorlu çalışma koşullarının polis ve jandarmalar üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesine yönelik sosyal çalışmalar ve/veya destek çalışmaları yapılmakta mıdır?"

Yorumlar (0)