CHP'Lİ AYTEKİN'DEN ZAMLARA TEPKİ : MİLLET BU ZAMLARI KALDIRMAZ

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Vekil Haberleri 01.09.2022, 19:01
CHP'Lİ AYTEKİN'DEN ZAMLARA TEPKİ : MİLLET BU ZAMLARI KALDIRMAZ

 Yapılan zamların milleti iyice zorda bırakacağını ifade eden Aytekin “gündüz, ekonomi büyüdü diye açıklama yapıyorlar, gece vatandaşın faturasına zam yapıyorlar. Bunun akıl ve mantıkla açıklanacak bir yanı yok.” dedi.

CHP’li Aytekin’in açıklaması şöyle:

Türkiye’de iktidarın sorumlusu olduğu ekonomik kriz, iğneden ipliğe kendini göstermeye devam ediyor. Dün gündüz saatlerinde ekonominin büyüdüğüne ilişkin açıklama yaptılar. Gece ise zam olup yağdılar. Konutta kullanılan doğalgaza % 20.4, sanayide kullanılan doğalgaza ise %50.8 zam yaptılar. Yetmedi elektriğe de %20 zam yaptılar. Ekonomi büyüyor diyorlar, bir yandan zam olup vatandaşı mağdur ediyorlar. Milletin bu zamlara dayanacak gücü var mı bilmiyorlar. Yapılan son zamla birlikte, Mart ayında 1000TL’lik olan fatura bu ay aynı tüketimle 2100TL’ye yükseliyor. Doğalgaza 1 Ocak’ta %25, 1 Nisan’da %35, 1 Haziran’da %30 zam gelmişti. Son yapılan %20’lik zammı da ekleyince 1 yıl dolmadan %110’u geçti. Vatandaş bunu nasıl ödeyecek en ufak bir fikir yok.

Maaşlara zam yaptık diye övünüyorlardı. Maaşlara %110 zam yapıldı mı? Asgari ücretli Kasım ayında gelecek 2000TL’lik doğalgaz faturasını nasıl ödeyecek? Memur maaşlarına zam yaptılar, vergi dilimini güncellemediler. Memura yapılan zam dolayısıyla cebe girmeden vergi geliri olarak hazineye döndü. Günlük hayatta market raflarına, pazar tezgahlarına yaklaşılamıyor. Ama ekonomiyi büyütmeyi başarıyorlar. İhracat rakamlarını övünerek anlatıyorlar ama ne hikmetse ihracat rakamlarından bahsetmiyorlar.

Doğalgaza elektriğe yapılan zam, sanayiciyi de zora sokacak. Sanayici üretmek istiyor, yüküm azalsın istiyor. Ama gün geliyor Merkez Bankası başkanı kredi ihtiyacı olan sanayici yüksek faizden şikayet edince “alma abi” diye mahalle ağzıyla konuşuyor. Tam sıkıntı çözüldü derken bu sefer girdi maliyetlerine %50’lerde zam yapılıyor. Bu zam, iktidarın vatandaşı da sanayiciyi de düşünmediğinin en güzel örneğidir.

ÖTV’yi kaldırın!

Ülkede şu an enflasyon vergisi almış başını yürüyor. Yüksek enflasyon hırsızlıktır, vatandaşın cebine el atmanın en kötü yoludur. Günlük hayatta alınan her türlü vergi oranı, artan zamlarla yeniden güncelleniyor. Bu sistemde kazanan bir avuç sermayedar ve bankalar oluyor. Doğalgaz temel bir ihtiyaçtır, bu ihtiyaçta özel tüketim vergisi almak tamamen fırsatçılıktır. Açık açık ÖTV yazamayıp, perakende satış fiyatı üzerinde güncelleme yapmak vatandaşı da tüketiciyi de kandırmaktır. 16 Şubat’ta Erdoğan, “elbette canımızı sıkan fiyat artışları vardır, emin olun bunların hepsi geçicidir” demişti. O günden bugüne %100e yakın zam geldi. Gördük ki geçici dedikleri her şey kalıcılaştı. Halkını mağdur etmeyi kendine görev bilen bu iktidardan kurtulacağımız gün, bu ülkede herkes rahat biir nefes alacaktır.

Yorumlar (0)