banner773

CHP'li Aytekin'den TÜİK'in verilerine tepki: ''TÜİK'i Nobel Ekonomi Ödülüne aday gösterelim!''

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin , TÜİK’in yayınladığı verilere tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 11.08.2020, 12:14 11.08.2020, 12:20
CHP'li Aytekin'den TÜİK'in verilerine tepki: ''TÜİK'i Nobel Ekonomi Ödülüne aday gösterelim!''

 Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün Covid sonrası işsizliği yeniden tarif etmek için formül aradığını belirten Aytekin, “anlaşılan o ki TÜİK formülü bulmuş, pandemi sürecinde işsizliği düşürmeyi başarmışlar. Buldukları bu dahiyane çözümle TÜİK’i Nobel Ekonomi Ödülüne aday gösterelim” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

Türkiye’de sokağın enflasyonu ve işsizlik almış başını yürümüşken TÜİK ısrar ve inatla gerçeklerden bağımsız verileri tespit etmeyi başarıyor ve buldukları sonucu resmi rakam diye açıklıyor. Bunun son örneği işsizlik verisinde geldi. Bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs pandemisinde dünyadaki refah devletleri vatandaşlarına “siz evde oturun, gerisini biz hallederiz” derken, Türkiye’de iktidar, vatandaşlara düşük faizli kredi vermiş ve krizin faturasını da vatandaşa kesmiştir. Bununla birlikte iktidarın “resmi istatistiksel kolluk kuvveti” olan TÜİK, akıllara zarar veriler açıklamaya ve ekonomik krizi makyajlamaya çalışmaktadır.

Son verilerine göre işsizliği düşürmeyi başaran TÜİK, ülkedeki işsiz sayısını yalnızca 3 milyon 826 bin olarak bulmuş ve ciddiyetsizliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Buna karşın DİSK-AR’ın yaptığı araştırmada da görüleceği üzere işgücünde Türkiye tarihinin rekor düşüşü gerçekleşmiştir. Covid süresince, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yeni bir işsizlik formülü geliştirmeye çalıştığı bilinmektedir. Anlaşılan o ki TÜİK bu formülü bulmuş ve işsizliği düşük göstermeyi başarmıştır. Daha evvel de enflasyon oranını düşürmeyi başaran TÜİK, bu üstün başarılarıyla Nobel Ekonomi Ödülüne aday gösterilmeyi çoktan hak etmiştir.

ILO Verilerine Göre İşsizlik 9.4 Milyon!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre Türkiye’de durum çok ciddidir. Covid sonrası , ILO metodolojisi ile işsizlik hesaplandığında ise Türkiye’deki işsiz sayısı 9.4 milyon çıkmaktadır. DİSK-AR’ın açıkladığı Temmuz 2020 İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporunda, geniş tanımlı işsizliğin ise 17 milyon 722bin kişidir.

Görüldüğü üzere AKP’nin istihdam yaratmayan ekonomik büyüme masalı, içinden geçtiğimiz krizin de temel odağı olmuş ve yurttaşlar bankalara borçlandırılarak büyük bir yıkımın işaret fişeği ateşlenmiştir.

Yorumlar (0)