CHP'li Ayhan Barut: "ZMO'dan elinizi çekin, tarımın sorunlarıyla ilgilenin"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin 14-15 Mart'ta yapılacak Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Kurulu'na katılacak delegelere baskı yapmasına sert tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 13.03.2020, 09:09 13.03.2020, 09:12
CHP'li Ayhan Barut: "ZMO'dan elinizi çekin, tarımın sorunlarıyla ilgilenin"

Tarımdaki sorunlara kulak tıkayıp çözüm üretmeyenlerin yalnızca işini yapmasını isteyen Barut, "Bakanlıktaki ilginç ilişkiler ağıyla ZMO delegeleriyle uğraşıyorlar. 'Üreterek büyüyen, paylaşarak gelişen bir Türkiye' isteyen ZMO'dan elinizi çekin, delegelere baskı yapmayın" dedi.

"ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GÖREV BAŞINDA"

Ülke tarımının yanlış politikalarda ısrar edilerek bitirilmeye çalışıldığını aktaran CHP Adana Milletvekili, Ziraat Mühendisi Ayhan Barut, "Böylesi önemli ve sıkıntılı bir süreçte, 14-15 Mart 2020 tarihinde, 1954 yılında kurulan ve onurlu bir geçmişe sahip Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Kurulu yapılacaktır" diye konuştu. ZMO'nun gücünü üyelerinden, üreticilerden ve demokratik ilkelere ödünsüz bağlı kalmaktan aldığını ifade eden Barut, "Bu ZMO'nun Genel Kurulu'nda ülkemizin dört bir yanından demokratik seçimler yapılarak belirlenen delegeler oy kullanacak, yönetim organlarını belirleyecektir. Yaşamın her alanıyla ilgilenen, üretimi ve üreteni yönlendiren, halkçı yaklaşımlara sahip, tam bağımsız ve üreten bir Türkiye istemiyle yaşayan ziraat mühendisleri, her zaman bu bilinçle görevinin başındadır" şeklinde konuştu.

MECLİS'E SORU ÖNERGESİ SUNDU

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi sunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Tarımsal üretim, üretici ve meslektaşların sorunlarını çözmekle görevli olan Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, görevlerini yapmaktan sürekli kaçınırken ne yazık ki ZMO genel kurulunda oy kullanacak delegelerle uğraşmaktadır. 'Üreterek büyüyen, paylaşarak gelişen bir Türkiye' isteyen ZMO ve onurlu üyelerinin sesine kulak tıkayan Bakan, yandaşları ve bağlı görevlileri, ZMO Genel Kurulu'nda oy kullanacak delegelerin listesine ulaşmaya, delegelerden kendileri ve istedikleri kişilere oy vermelerini istemektedir. Bu yaklaşımı, bu tavrı kabul etmiyor ve kınıyoruz."

"BAKANLIKTA DİKKAT ÇEKEN İLİŞKİLER VAR"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve bakanlıkta ilginç ilişkilere dikkat çekilen önergede, şu sorulara yanıt arandı:
"1- Ziraat Mühendisleri Odası'nın (ZMO) 47. Olağan Genel Kurulu, 14-15 Mart 2020 tarihinde yapılacaktır. Genel kuruldaki seçime yönelik ülke genelinde bakanlığa bağlı İl Müdürlükleri tarafından ZMO Şube ve İl Temsilciliklerinden delege listelerinin istendiğine dair yaygın iddialar dile getirilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise şahsınız ya da yardımcılarınız tarafın bu çerçeve de yayınlanmış bir genelge var mıdır?
2-Bakanlığınız ile Tarımsal Kalkınma Vakfı (TAK-VA) arasında doğrudan ve/veya dolaylı bir bağ var mıdır?
3- TAK-VA ile Bakanlık arasında bir bağ yok ise, Bakanlık eski/yeni bürokratlarından, eski TEDGEM ve TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan'ın Başkan, eski Tarım Kredi Genel Müdürü Ayhan Karayama, eski SGB Başkanı Kerim Üstün,
geçmiş genel kurulda  divan başkanlığı yapan eski Müsteşar ve hala Bakan Yardımcısı olan üst düzey yönetici örneklerinde görüldüğü üzere Bakanlık yöneticilerinin bu vakfa gösterdiği ilgi tesadüf müdür?
4-Bakanlığınızdan söz konusu bu vakfa herhangi bir ad altında kaynak aktarımı yapılmakta mıdır?
5-Halen Bakanlığınızda müşavir/uzman olan TAK-VA Başkanı Mehmet Taşan, TİGEM Genel Müdürü olduğu döneme ilişkin olarak Genç Çiftçi Projesi kapsamında soruşturma geçirmiş midir? Geçirdi ise soruşturma sonucu tarafınızdan hangi cezalar verilmiştir?
6- Başta TAK-VA Vakfı Başkanı Mehmet Taşan olmak üzere, eski Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Ayhan Karayama'nın Bakanlığınızın taşra ve merkez teşkilatında genel kurul delegelerine Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası'nı (TOÇ BİR-SEN) kullanarak, baskı yaptıkları ve kendileri/destekledikleri kişilere oy istedikleri iddia edilmektedir. İddialar doğru ise her iki şahsında halen personeliniz olduğu göz önünde bulundurulduğunda, haklarında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?"

Yorumlar (0)