banner773

CHP'li Ayhan Barut'tan ayçiçeği çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ayçiçeğinde ön alım fiyatlarının daha fazla zaman kaybedilmeden açıklanmasını istedi.

Vekil Haberleri 04.08.2021, 08:45
CHP'li Ayhan Barut'tan ayçiçeği çağrısı

Çukurova Bölgesi'nde hasadı tamamlayan ayçiçeği üreticilerinin fiyat belirsizliği nedeniyle mağdur olduğunu aktaran Ayhan Barut, "Ayçiçeğinde geçen yıl 800 milyon dolara yakın ithalat yapıldı. Çünkü 2 milyon ton üretip 4 milyon ton tüketim var. Çiftçi üretir, üretmesi için desteklenirse potansiyelimizi değerlendirir ve milyonlarca dolarlık ithalat son bulur" dedi.

"ÇİFTÇİYİ PİYASANIN İNSAFINA BIRAKMAYIN"

Türkiye'de en erkenci ayçiçeğinin Çukurova Bölgesi'nde yetiştirildiğine dikkat çeken Ayhan Barut, "Hasadı tamamlayan ayçiçeğinde üreticiler, ön alım fiyatları açıklanmadığı için mağdur. İktidar ise üreticinin feryadına maalesef yine kulak tıkadı. Bunlar üretime ve üreticiye düşman gibi yaklaşmayı sürdürüyor. Bu vahim yanlıştan dönülmesini, Tarım ve Orman Bakanlığının duyarlı olmasını, çiftçiyi piyasanın insafına terk etmemesini istiyoruz" diye konuştu.

"ÖN ALIM FİYATI AÇIKLANSIN"

Türkiye'de yıllık ortalama 600 bin hektar alanda yaklaşık 2 milyon tonluk ayçiçeği üretimi yapıldığını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemizin yıllık ayçiçeği ihtiyacı ise 3.5 milyon ve 4 milyon ton arasında değişiyor. Her sene ürettiğimiz kadar ithalat yaparak ayçiçeğinde açığı kapatmaya çalışıyoruz. Geçen yıl 760 milyon dolar ayçiçeği yağı ithalatına gitti. Yüz milyonlarca dolar parayı yerli üreticiye ve yerli üretime vermek yerine ithalata ödüyoruz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Ayçiçeğinde ülke ihtiyacımızı karşılayabilecek bir üretim potansiyelimiz varken AKP yanlış politikalarla çiftçiyi mağdur ediyor. Ayçiçeğinde bir sulamayla bile verimin iki kat arttığı bilinirken çiftçiye destek verilmiyor. Ayçiçeğinde ön alım fiyatları açıklanmadığı için hasat yapan çiftçi mağdur. Borçla, kredi çekerek, artan maliyetlere rağmen üreten çiftçimizi daha fazla mağdur etmeyin. Ayçiçeğinde ön alım fiyatını açıklayın, çiftçiye yeterli destek verin."

Yorumlar (0)