CHP'li Ayhan Barut: "Soruların yanıtlarının aynı şık olması tesadüf müdür?"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şaibelerle anılan 'Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık' sınavını Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 26.10.2020, 12:01
CHP'li Ayhan Barut: "Soruların yanıtlarının aynı şık olması tesadüf müdür?"

 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan Barut, "80 sorunun yer aldığı kitapçıklardaki yanıtların yarısı ve fazlasının aynı şık olması tesadüf müdür, kuşkulara yol açan bu sınavı iptal edecek misiniz?" diye sordu.

"ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE HAKSIZLIK"

Soru önergelerinin gerekçelerini paylaşan Ayhan Barut, "18 Temmuz 2020 tarihinde Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişikliğe göre, Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık izni ve depo yetkisi, Ziraat Mühendislerinin yanı sıra Orman Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi, Eczacı, Kimya Mühendisi, Kimyager ve Bitki Sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş bölümlere de verilmiştir. Tarladan sofraya gıda zincirinin en önemli halkasını oluşturan ziraat mühendislerine, ilaç bayiliği ve satışı için aldıkları diploma yeterli görülmeyip haksızca zorunlu sınava tutulmuşlardır" dedi.

"YANITLARIN YARISI A ŞIKKI"

17 Ekim 2020 tarihinde Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi'nce İzmir, Ankara ve İstanbul illerinde Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı' yapıldığını aktaran Barut, şunları kaydetti:
"Bu sınava giren binlerce aday, sınavın bir takım şaibelere ve mağduriyetlere yol açtığını TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ile Tarım ve Orman Bakanlığı'na bildirmişlerdir. Binlerce adayın yarıştığı sınavda yer alan 4 kitapçıktan; A kitapçığındaki 80 sorunun 40’ının cevabının A şıkkı, C kitapçığındaki 80 sorunun 42’sinin cevabının A şıkkı olduğu ortaya çıkmıştır.  Bir kamu kurumu tarafından hazırlanan böylesine ciddi bir sınavdaki soruların yanıtlarının yarısının aynı şık olması adaylar arasında kaos ve mağduriyet yaratmıştır. Sınava giren adaylar sınav soruları ve cevapları konusunda şaibeye düşerek doğru yaptıkları sorular üzerinde değişikliğe gitmişlerdir. Bu durum adaylar için önemi büyük olan böyle bir sınavda büyük mağduriyet yaşamalarına sebep olmuştur."

"SINAVI İPTAL EDECEK MİSİNİZ?"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Ayhan Barut, şu sorulara yanıt aradı:
"1- Kurumunuzun böyle bir durumdan bilgisi var mıdır? Soruların yarısının cevabının aynı şık olması sadece bir tesadüf mü?
2- Bu durumun sınavın sonucuna ve güvenilirliğine olan etkilerini ortadan kaldırmak için sınavı iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
3- Yaşanılan bu skandal ile ilgili adayların mağduriyetlerini gidermek için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?
4- Bu durum hakkında araştırma yapıp sınava giren adaylar için bir adım atıp adaylara ilgili bir açıklama yapacak mısınız?"

Yorumlar (0)