CHP'li Aygun: Süt toplantısına neden üretici birlikleri çağrılmadı?

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, çiğ süt referans fiyatının arttırılmaması nedeniyle üreticinin büyük bir krize girdiğine işaret ederek, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 10.10.2020, 14:00
CHP'li Aygun: Süt toplantısına neden üretici birlikleri çağrılmadı?

Aygun, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “enflasyonu arttıracağı gerekçesiyle süt fiyat artışına karşı çıktığı” iddiasının doğru olup olmadığını sorarak, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’ın sanayici temsilcileri ile dün yaptığı toplantıya çiğ süt referans fiyatının sabit kalması nedeniyle sıkıntı yaşayan üreticilerin davet edilmemesi kabul edilmez bir durumdur. Üreticiyi gözden mi çıkardınız” diye sordu.

Aygun, Ocak ayından bu yana çiğ süt referans fiyatının litre başına 2.30 TL olduğuna işaret ederek, “Bu fiyat, en az 3 TL olmalıdır. Bir an önce üreticinin bu sorunu çözülerek, çiğ süt referans fiyatı revize etmelidir. Aksi halde ineklerini kesecek üretici, büyük bir arz sıkıntısına neden olacaktır. Süt sıkıntısı kapıdadır” dedi.

Ekim 2019’dan şu ana kadar yoncaya yüzde 31, samana yüzde 29, süt yemine yüzde 30 zam yapıldığını vurgulayan Aygun, “Özetle çiğ süt maliyeti yüzde 35 artarken, çiftçiden çiğ süt alım fiyatı sabit kalmıştır. Üretici, tükenmişlik sendromu yaşamaktadır. Gıda Komitesi ise aylardır toplanmamaktadır” diye konuştu.

Bir süt üreticisinin para kazanabilmek için 1 litre sütle 1.3 kilogram yem alması gerektiğini vurgulayan Aygun, “Dünyada hayvancılık yapanların geçinebilmeleri için istenilen bu durum; 1.3 süt-yem paritesi olarak belirlenmiştir. Mevcut tabloda süt-yem paritesi bozulmuştur. Yem fiyatları, altın fiyatları gibi arttıkça artmaktadır. Yemin kilosu şu an 1.9 TL’dir. Nisan ayında bu fiyat, 1.3’tür. Yem sürekli zamlanırken, süt fiyatları sabittir. Üretici, tükenmişlik sendromuna girmiştir” diye tepki gösterdi.

Ulusal Süt Konseyi’ndeki istifalar….

Aygun, şöyle devam etti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’ın sanayici temsilcileri ile yaptığı toplantıya çiğ süt referans fiyatının sabit kalması nedeniyle sıkıntı yaşayan üreticilerin davet edilmemesi kabul edilmez bir durumdur. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, A101 CEO’su Erhan Bostan, CarrefourSA Gıda Kategori Genel Müdür Yardımcısı Ali Nadir Akan, ŞOK Mağaza Yöneticisi Ziya Kayacan ve Migros İcra Başkanı Özgür Tort’un katıldığı belirtilen toplantıya üretici birliklerinden hiçbir temsilci çağrılmaması, üreticinin gözden çıkarıldığı mesajını vermektedir. Çiftçiye destek vermesi gereken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretici yerine sanayicileri tercih etmesi Türk tarımı adına çok üzücüdür. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘enflasyonu arttıracağı gerekçesiyle süt fiyat artışına karşı çıktığı’ belirtilmektedir. Ancak yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle geçinemez hale gelen süt üreticisi çıkmaza girmiştir. Bakanlık’ın bu talebe karşılık vermemesi nedeniyle yakın zamanda Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan’ın Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ettiği bilinmektedir.”

Aygun, Bakan Pakdemirli’nin şu sorulara yanıt vermesini istedi:

Süt konusunda bugün yapılan toplantıya üretici birlikleri ve temsilcileri neden çağrılmamıştır?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın enflasyon artışına neden olmamak için çiğ süt referans fiyatını arttırmak istemediği doğru mudur?

Gıda Komitesi neden aylardır toplanmamaktadır?

Ocak ayından beri aynı olan çiğ süt referans fiyatının litresi 2.30 TL’den 3 TL’ye çıkarılacak mıdır?

Süte destek primi, yerel seçim öncesinde oynanan oyunla 25 kuruş iken seçim sonrası 15 kuruşa da şimdi de 10 kuruşa düşürülmüştür. Süte destek primini arttırmayı düşünüyor musunuz?

Yorumlar (0)