CHP'li Aygun'dan eğitimden kopuşa karşı kırtasiye desteği

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle okullaşma oranında yaşanan sıkıntılara işaret ederken, örgün eğitimden açık liselere kayışın engellenmesi için Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklik yapılarak, kırtasiye malzemelerinin de Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanması için yasa teklifi verdi. Teklifte, tarikat kuşatmasına karşı devletin eğitim desteğinin tüm boyutları ile artması gerektiğine vurgu yaptı.

Vekil Haberleri 15.01.2020, 12:00 15.01.2020, 11:59
CHP'li Aygun'dan eğitimden kopuşa karşı kırtasiye desteği

Aygun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinde, her düzeyde eğitim gören öğrencilerin gereksinim duyduğu kırtasiye malzemelerinin Bakanlıkça belirlenerek, eğitim öğretimin başladığı hafta içinde ücretsiz olarak dağıtılmasını istedi.

“KIRTASİYE MASRAFLARI ÖNEMLİ BİR YÜK HALİNE GELİYOR!

Anayasa’nın 42. Maddesi çerçevesinde devlet okullarındaki eğitimin parasız olduğuna işaret eden Aygun,  “Tüm vatandaşlar eşit ve parasız eğitim alma hakkına sahiptir. Eğitimin bir parçası olan kırtasiye malzemeleri, ekonomik koşulların ağırlaştığı ülkemizde vatandaşlarımız için önemli bir yük haline gelmiştir. Parasız eğitim çerçevesinde kırtasiye malzemelerinin karşılanması da sosyal Devlet ilkesinin bir gereğidir” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİ, EĞİTİM MASRAFLARINI KARŞILAYAMIYOR

TÜİK’in 2018 yılı “Eğitim Harcamaları İstatistikleri” Raporu’na göre, Türkiye’de eğitim harcamalarının 2018 yılında 2017 yılına göre yüzde 21.6 artarak 214 milyar 637 milyon TL’ye yükseldiğine işaret eden Aygun, ekonomik kriz ortamında vatandaşın artan eğitim masraflarının önemli bir yük haline geldiğini anlattı.

Aygun,  asgari ücretle geçinen vatandaşların kırtasiye masraflarını karşılamakta güçlük çektiğini ve bunun eğitimden kopuşa neden olarak kesintiye neden olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

 “Öğrenci başına eğitim harcaması 2011 yılında 4 bin 8 TL iken, 2018 yılında bu rakam 9 bin 790 TL’ye yükselmiştir. Türkiye’de 2018 yılında yapılan eğitim harcamalarının yüzde 72.9’u Devlet tarafından finanse edilirken, yüzde 20’si hane halkları tarafından karşılanmıştır. Ancak ekonomik kriz ortamında geliri düşen vatandaşlar bu eğitim harcamalarını karşılamakta dahi güçlük çekmektedir. Asgari ücretle geçinen vatandaşların çocuklarının kırtasiye masraflarını karşılamakta zorluk çektiği, bunun da eğitimde devamlılığı kesintiye uğrattığı görülmektedir.”

KIZ ÇOCUKLARI EĞİTİMDEN KOPMASIN!

Hazırladığı yasa teklifi ile okullaşma oranının arttırılması ve ortaöğretim düzeyinde açık liselere yönelimin engellenerek, kız çocuklarının eğitimde tutulmasının amaçlandığını anlatan Aygun, “Teklif ile defter, kalem, silgi, kalemtıraş, boya kalemi gibi kırtasiye ihtiyaçlarının Devlet tarafından karşılanması öngörülmektedir” dedi.

Yorumlar (0)