banner754

CHP'li Aygun'dan Çevre Bakanlığı'na Çağrı: ''Çorlu'daki Koku Sorununa Çözüm Bulun'

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Çorlu Emlakbank Konut çevresinde geçen seneden bu yana çözülemeyen koku sorununun vatandaşı canından bezdirdiğini belirtti.

Vekil Haberleri 07.08.2020, 16:30
CHP'li Aygun'dan Çevre Bakanlığı'na Çağrı: ''Çorlu'daki Koku Sorununa Çözüm Bulun'

Aygun, geçen yıl Temmuz ayında verdiği önergenin ardından bu yıl da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi. Aygun, “Tekirdağ Çorlu’da Havalimanı’na yakın Emlakbank Konutları bölgesindeki koku sorunu geçen yıldan bu yana çözülememiştir. Maalesef aynı yönde geçen sene verdiğimiz soru önergesi de yanıtsız kalmıştır. Anayasa’dan kaynaklı soru sorma ve bilgi edinme hakkımız, tarafınızdan yok sayılmaktadır” dedi.

Anayasa’nın 98 inci maddesine göre soru önergesine 15 gün için yanıt verilmesi gerektiğini vurgulayan Aygun, “2019 yılındaki önergemde de belirttiğim üzere Çorlu ilçelerinde her geçen gün artan koku sorunu, vatandaşlarımıza hem psikolojik hem fizyolojik açıdan zarar vermektedir. 2020 yılında hava sıcaklarının inanılmaz arttığı bir ortamda, vatandaşın penceresini açamaz hale getirilmesi kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

Aygun, şu soruları yönetti:

“Anayasa’nın 56. Maddesinde “Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu”, “devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama görevine sahip olduğu” belirtilmektedir. Bu çerçevede bakanlığın koku sorununa neden olan kaynakları bularak bir an önce gereken önlemleri alması elzemdir. Tekirdağ’daki konuya ilişkin makamların ve mülki amirlerin soruna olan duyarsızlığı da vatandaşımızı oldukça üzmektedir.

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nin 6. Maddesinde; işletmelerin mevcut en iyi arıtım teknikleri uygulayarak hava kalitesi sınır değerlerini aşmama ve baca gazı emisyonlarını usule uygun olarak ölçme zorunluluğu bulunmaktadır. Çevre Kanunu, kokuya sebep olan fabrika ve işletmelere; gerekli önlemleri alarak sorunu çözme yükümlülüğü getirmektedir. Yönetmelik ve yasa hükümlerine uymayanlara verilen cezaların uygulanmasından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumludur. Bu çerçevede Çorlu’da yaşanan ve giderek artan koku sorununun kaynağını bulacak ve gerekli önlemleri alacak mısınız?

Çorlu’da arıtmasız çalışan fabrikaların tespitine dönük denetimleri arttırıp, bu konuda köklü bir çözüm üretecek misiniz?

Çorlu’da yaşayan vatandaşlarımızın feryadına kulak vererek, bölgeyi “temiz ve solunabilir” hava kalitesine kavuşturabilecek misiniz?

Yorumlar (0)