banner773

CHP'Lİ AYDOĞAN: "FELAKET GELİYORUM DİYOR"

Chp’li Turan Aydoğan Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa Köyü’nde maden işletmeside bozundurma tankından atık barajına taşıma yapan borunun kopması sonucu kirli suyun dereye karışması olayını meclis gündemine taşıdı. İhmalin araştırılmasını isteyen Aydoğan “Binlerce insan tehlike altında, bu felaket Tirebolu’ya kadar uzayabilir” dedi.

Vekil Haberleri 19.07.2019, 13:35
CHP'Lİ AYDOĞAN: "FELAKET GELİYORUM DİYOR"

KONUNUN CİDDİYETİNİN FARKINDA DEĞİLLER

Maden işletmelerinin ciddi denetimlerden geçmesi gerektiğinin altını çizen Aydoğan, “Başta Karamustafa Köyü fakat sızıntının karıştığı derenin geçtiği dört köy ve hatta dere yatağına çöken kimyasal maddeler nedeniyle Tirebolu’ya kadar ulaşacak bir felaketle karşı karşıyayız. Gümüşhane İl Başkanımız Bedri Ağaç ve Gümüşhaneli partililerimiz konuyla yakından ilgililer. Onlardan aldığım bilgiler doğrultusunda bir araştırma önergesi hazırladım. Yetkililerin konunun ciddiyetinin farkında olmadıklarını düşünüyoruz. Olayın cereyan ettiği akşam Gümüşhane’den gelen bir ekip analiz yapmış ve edişe edilecek bir şey olmadığını ifade etmişler. Fakat biz biliyoruz ki o analizi gerçekleştirecek bir teknik ekip yok Gümüşhane’de. Bu durum da olayı ne kadar ciddiye aldıklarını açıklıyor aslında” ifadelerini kullandı.

MESELE İNSAN SAĞLIĞI MESELESİ

Söz konusu derenin dört köyün içinden geçtiğini ve vatandaşların bahçe sulama ve hayvan sulama gibi ihtiyaçlarını bu derenden karşıladıklarını, yöre halkının da tedirgin olduğunu ifade eden Aydoğan, “Yöre halkı 20 km içinde iki maden arasında kaldıklarını ve çok tedirgin olduklarını ifade ediyor. Madenlerin barajlarının yetersiz olduğunu ve ivedilikle yetkililerin olaya müdahil olmalarını talep ediyorlar. Maden işletmelerinin denetimlerinin yetersiz olduğunu ve yaşadıkları bu felaketin de denetimsizlikten kaynakladığını ifade ediyorlar. Bu durum karşısında kayıtsız kalınması doğru değil. Mesele insan sağlığı meselesi” dedi.

TİREBOLU’YA KADAR UZANACAĞI DA ÖNGÖRÜLÜYOR

Uzmanlarla görüşüp bilgi aldıklarını söyleyen Aydoğan, “Uzmanlardan öğrendiklerimize göre siyanür her ne kadar farklı kimyasallarla bozundurulmuş olsa da siyanür içermesi yüksek olasılıktadır. Üstelik dere yatağına çöken ve kalıcı hasar bırakacağı ifade edilen kimyasalların uzun vadede daha büyük felaketlere sebep olacağı da tarafımıza gelen bilgiler arasında. Bu felaketin sınırlarının dereler aracılığı ile Tirebolu’ya kadar uzanacağı da öngörülüyor. Kurumların acilen vadi boyunca Karamustafa'dan Torul barajına kadar dereden su kullanımını direk ve dolaylı yollardan engellemesi gerektiği de yine çevreci dostlarımız tarafından ifade ediliyor. Benzer çevre felaketlerinin yaşanmaması için ivedi olarak denetim ve kontrollerin yapılması gerekliliği açıktır. Yaşanan bu olayın felakete dönüşmesi ve binlerce insanın zarar görmesi an meseledir. İnsan sağlığını tehdit eden bu olayın Meclis çatısı altında araştırılması doğru bir adım olacaktır” şeklinde konuştu.

GÜMÜŞHANE SAHİPSİZ

Aydoğan, Gümüşhane’nin iki tane Milletvekili olduğunu hatırlatarak; “Vatandaş Adalet ve Kalkınma Partili milletvekillerinden beklediği desteği göremiyor maalesef. Bizi arayıp derdini paylaşan vatandaşlarımızın ‘Biz sahipsiz kaldık’ demeleri de ayrıca vahim bir durum ve ben bu duruma ziyadesiyle üzüldüm. Gümüşhaneli hemşehrilerim için elimden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğim fakat Gümüşhane Milletvekillerine de Gümüşhaneli hemşehrilerim adına, ellerini taşın altına koymaları konusunda çağrıda bulunuyorum” dedi. 

Yorumlar (0)