CHP'li Arık’ın Covid 19’dan Ölen Sağlık Çalışanlarının Şehit Sayılması Kanun Teklifi Reddedildi

Covid 19’dan ölen sağlık çalışanlarının şehit sayılması için Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın hazırladığı kanun teklifi TBMM’de reddedildi. Annesi, babası ve kardeşini Covid 19 nedeniyle kaybeden Doktor Yavuz Kalaycı’nın Covid 19’a yakalandıktan sonra minik yavrularını Türk milleti emanet ettiğini belirten Arık, “Doktor Kalaycı’nın ahı üzerimizde kalmasın” dedi.

Vekil Haberleri 24.03.2021, 11:40
CHP'li Arık’ın Covid 19’dan Ölen Sağlık Çalışanlarının Şehit Sayılması Kanun Teklifi Reddedildi

Konunun siyasi kaygılarla değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Arık, “Gelin, sağlık çalışanlarını coronayla savaştıkları en sıcak günlerinde onurlandıralım. Sadece şehitlik değil özlük haklarında da iyileştirme yapalım. Eğer ki sadece siyasi kaygılarla kanun teklifimize ‘Hayır.’ diyeceksiniz siz getirin, biz ‘Evet.’ diyelim.” diye konuştu. 

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın Covid 19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının şehit sayılmasını içeren Kanun Teklifi, iç tüzük 37. Maddeye göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldü. Kanun teklifi üzerinde konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, konuşmasının başında Covid 19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının bazılarının isimleri anarak, “Daha adını sayamadığım, insanlara şifa dağıtmak isterken kendi hayatlarını kaybeden ve sayıları 400'ü bulan kahraman sağlık çalışanlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, Yüce Rabb'imden onlar için rahmet diliyorum” dedi.

Sağlık çalışanlarının pandemi döneminde insanüstü bir gayretle çalıştıklarını ifade eden Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sağlık çalışanları bu süreçte kendi canlarını bir an olsun düşünmeden 1 canı hayatta tutabilmek için insanüstü gayretle çalıştı. Büyük ustanın dediği gibi: ‘Beyaz gömleğinle bir laboratuvarda insanlar için ölebileceksin, hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için, hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken, hem de en güzel en gerçek şeyin yaşamak olduğunu bildiğin hâlde.’ İşte, sağlık çalışanlarının yaptığı tam da budur. Sağlık çalışanları virüse yakalanınca ölebileceklerini bile bile çalışıyorlar, bir santim geri adım atmıyorlar hem de ölürlerse cenaze törenlerinin bile yapılamayacağını bile bile hem de en yakınlarının veda dahi edemediği kötü bir ölüm şeklinin olduğunu bile bile, tıpkı Profesör Doktor Cemil Taşcıoğlu Hocamız gibi…  Hastasını tedavi ederken virüse yakalanan hocamız yoğun bakıma girerken dahi öğrencilerine ‘Tüm deneysel ilaçları üzerimde deneyebilirsiniz.’ diyordu. Tıpkı otuz dört haftalık hamileyken virüse yakalanan Dilek Akçabelen hemşire gibi; tıpkı 2015'te kanseri yenen ama virüse yenik düşen, geride 2 yetim bırakan Tuğba Kuşdemir hemşire gibi; tıpkı anasını, babasını ve kardeşini Covid-19'dan kaybeden, kendisi de coronaya yakalanınca ‘Kızlarım çok küçük, sahip çıkarsınız değil mi?’ diye minik yavrularını Türk milletine emanet eden Doktor Yavuz Kalaycı gibi. Sayın milletvekilleri, geliniz, Doktor Yavuz Kalaycı'nın minik evlatlarına sahip çıkalım. Doktor Kalaycı'nın ahı üzerimizde kalmasın. Gelin, lebalep kongreler yapıp sağlık çalışanlarının yükünü bir kat daha artırmayalım, onların haklarını teslim edelim.”

Şehitlik hakkının sağlık çalışanlarının analarının ak sütü gibi helal olduğunu belirten Arık, vatan savunması için cephede çarpışan vatan evlatları gibi sağlık çalışanlarının da görülmeyen bir düşmana karşı en ön cephede savaştığını belirten Arık, “Ha merminin üzerine koşan vatan evlatları, ha gözle görülmeyen virüsün üzerine koşan vatan evlatları; her ikisi de aynı, her ikisi de vatanı ve milleti için canları pahasına en ön cephede mücadele ediyor. Doktor eşini kaybeden emekli hemşire Muhteber Ertuğrul ‘Uğur geri gelmeyecek, biliyorum ama diğer sağlık çalışanları için destek istiyorum. Bize sadece başsağlığı telefonları geliyor, 'Minnettarız, görev şehidi.' deniliyor. Bir süre sonra kalabalık etrafımızdan çekiliyor ve siz başbaşa kalıyorsunuz acılarınızla. Yasal haklarımız neyi gerektiriyorsa bize haklarımızı verin. Hiçbir şey olmasa bile çocuklarımız 'Benim babam şehit.' deme onurunu taşısın.’ diyor. Gelin, bu sese kulak verin sayın milletvekilleri…

Sayın milletvekilleri, geliniz, virüse karşı çalışırken can veren sağlık çalışanlarının şehit sayılmasını, yakınlarının da şehit yakınlarına tanınan haklardan yararlanmasını sağlayalım. Çünkü onlar bir hayatı kurtarabilmek için arkalarında gözü yaşlı eş ve çocuk bıraktı çünkü 30'lu yaşlarda yitirilen bir sağlık çalışanının geride kalan ailesine güvence bırakması imkânsız. Gelin, sağlık çalışanlarını coronayla savaştıkları en sıcak günlerinde onurlandıralım. Sadece şehitlik değil özlük haklarında da iyileştirme yapalım. Eğer ki sadece siyasi kaygılarla kanun teklifimize ‘Hayır.’ diyeceksiniz siz getirin, biz ‘Evet.’ diyelim.” diye konuştu.

Arık’ın konuşmasının ardından yapılan oylamada kanun teklifi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Yorumlar (0)