CHP'li Arık YHT için Ulaştırma Bakanı'na seslendi: ''Kayseri artık kandırılmak istemiyor''

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren çalışmalarının durumunu sordu.

Vekil Haberleri 20.11.2020, 10:37
CHP'li Arık YHT için Ulaştırma Bakanı'na seslendi: ''Kayseri artık kandırılmak istemiyor''

Kayserinin 13 yıldır YHT beklediğini belirten Arık, “Sayın Bakan, Kayseri artık hak ettiği kamu yatırımlarını almak istiyor; kandırılmak, aldatılmak istemiyor” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 3 yıl önce aynı komisyonda yaptığı konuşmayı hatırlatarak, Kayseri’ye verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı İsmail Adil Karaismailoğlu’nun Kayseri’ye YHT sözü veren 7. Bakan olduğunu ifade eden Arık, “Sayın Bakan, bundan tam üç yıl önce, 3 Kasım 2017 Cuma günü yine Plan ve Bütçe Komisyonunda dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Arslan’a sordum. ‘Kayseri’ye on yıl önce söz verdiğiniz yüksek hızlı tren ne zaman gelecek? Ankara’dan yola çıkan kaplumbağa Kayseri’ye ulaştı ancak Kayseri’ye yüksek hızlı tren bir türlü gelmedi. Kayseri’ye yüksek hızlı tren ne zaman gelecek?’ diye sordum. Sayın Bakanın cevabı da aynen şöyle: ‘Kayıtlara geçmesi bakımından önemli; proje bitti, aralık ayı içerisinde yapım ihalesine çıkacağız, inşallah üç yıl içerisinde de bitirmiş olacağız.’ Sayın Bakan, aradan üç yıl geçti. Sayın Bakanın söylemine göre yüksek hızlı trene Kayserili çoktan binmiş olacaktı ama ortada ne tren var ne de atılan somut bir adım var. Sayın Bakan, Kayseri yüksek hızlı tren konusunda tam on üç yıldır iktidar tarafından kandırılıyor, aldatılıyor. Tam 2 Cumhurbaşkanı, 3 Başbakan, 6 Ulaştırma Bakanı, sayısız milletvekili Kayseri’ye yüksek hızlı tren sözünü verdi. Hafta sonu sizin de Kayseri’de olacağınızı öğrendik. Siz de yüksek hızlı tren sözü veren 7’nci Ulaştırma Bakanı olacaksınız.” dedi.

SANKİ ÇOK ÇALIŞIYORLARMIŞ GİBİ…

AK Parti Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’nin Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde yapılan bir haberi paylaşan Arık, her seçim dönemi böyle haberlerin yaptırıldığını belirterek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sayın Bakan, gazeteye atılan şu manşete bakar mısınız? Bakınız, ‘Ankara-Kayseri arası bir buçuk saat olacak.’ deniliyor. Bu manşet her seçim döneminde Kayseri’de vaat olarak verilir. Sayın Bakan, ben de size tekrar soruyorum: Kayseri’ye yüksek hızlı tren ne zaman gelecek? Sanki çok çalışılıyormuş gibi, çok kafa yoruluyormuş gibi bu poz, her seçim döneminde Kayseri’de verilen poz. Ama bugün Plan ve Bütçe Komisyonunda bu pozu verenlerin hiçbiri yok. Sayın Bakan, size de yazılı olarak sorduk: ‘Kayseri’ye yüksek hızlı tren ne zaman gelecek?’ diye. Teşekkür e diyorum, siz de büyük bir samimiyetle cevap vermiştiniz, ‘Proje bitti, para yok ve dış kaynak bulabilirsek yapacağız.’ demiştiniz. Sayın Bakan, dış kaynak bulabildiniz mi? Kayseri sizden somut bir cevap bekliyor. Kayseri yüksek hızlı trene ne zaman binecek?”

YOL YOK AMA BELEDİYE BAŞKANINA ÖDÜL VAR

HAT YOK AMA DURAK VAR

Kayseri’ye 2014 yılında sözü verilen banliyö hatlarının duraklarının yapıldığını ancak ortada böyle bir hattın olmadığını ifade eden Arık, “Yeşilhisarlı hemşehrilerim ne zaman banliyöyle Kayseri’ye gelecek? Sayın Bakan, Kayseri, Orta Anadolu’nun metropol şehri ama yüksek hızlı tren Kayseri’yi teğet geçiyor. Ankara-Niğde arasında otoyol yapılıyor ama Kayseri hiç akla gelmiyor. Kayseri-Ankara arasında ne zaman otoyol yapılacak, böyle bir çalışmanız var mı?”

Felahiye’nin Göğdere yolunun 2018 yatırım programına alındığının söylendiğini ama 2020 yılının tamamlanmasına rağmen hiçbir çalışma yapılmadığını belirten Arık, “ Felahiye ilçemizin Göğdere yolu yılan hikâyesine döndü, bir türlü yapılmadı. Felahiye’nin AK PARTİ’li Belediye Başkanı Vural Coşkun, Göğdere yolu için ‘Proje bitti, ihale tamamlandı 2018 yılının yatırım programına alındı.’ demişti. 2020 yılı bitiyor ortada yol yok, çalışma da yok ama Felahiye Belediye Başkanı Göğdere yolu için yerel yönet iciler ödül alıyor, güler misiniz ağlar mısınız? Sayın Bakan, Kayseri artık hak ettiği kamu yatırımlarını almak istiyor; kandırılmak, aldatılmak istemiyor.” diye konuştu.

Soruları yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da Kayseri Ankara YHT projesi ile ilgili olarak, Kayseri-Yerköy yüksek hızlı tren hattı etüt proje çalışmalarının tamamlandığını, proje dış finansmanlı olarak gerçekleştirilmek üzere yatırım programına edildiğini söyledi.

Yorumlar (0)