banner754

CHP'li Arık'tan Aksaray'daki İnsanlık Ayıbına Sert Tepki!

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Aksaray Merkez Mehmetçik İlkokulu’nda otizmli öğrencilerin sınıfının kapatılması girişimine tepki gösterdi. Okul iradesi ve muhtara tepki gösteren Arık, otizmli çocukları yuhaladığı belirtilen velilere seslenerek, “Bunu yaparken çocuklarınızdan da mı utanmadınız?” diye sordu.

Vekil Haberleri 07.11.2019, 15:52
CHP'li Arık'tan Aksaray'daki İnsanlık Ayıbına Sert Tepki!

Aksaray Mehmetçik İlkokulu’nda otizmli öğrencilerin sınıfının kapatılması için bazı veliler tarafından eylem yapıldığı iddiasının üzerine TBMM’de basın açıklaması yapan Down, Otizm ve Diğer Gelişimsel Bozuklukların Araştırılması Komisyonu Üyesi CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, bir basın açıklaması yaptı. Yaşanan olayın bir ayrımcılık ve insanlık suçu olduğunu belirten Arık, otizmli çocukların ve ailelerin okulda adeta tecrit edildiğini ve giriş çıkış kapılarının, oyun alanlarının diğer çocuklardan farklı olduğunu söyledi. Bu ayrımcılığın üstüne okul müdürü ve muhtarın velileri örgütledi ve otizmli öğrencilerin sınıfının kapatılması için harekete geçirdikleri iddiasının korkunç bir iddia olduğunu belirten Arık, basın mensuplarının empati yapmasını istedi. Otizmin bilinen en önemli çaresinin erken yaşta başlayan, nitelikli ve kesintisiz eğitim olduğunu belirten Arık ama kreş döneminden itibaren otizmli ailelerin önyargılar ve engellemelerle karşı karşıya kaldığını belirtti. Arık, “Okul idarecileri, muhtar, veliler sizin anayasal bir hak olan eğitim hakkınızı engellemek için ‘sizi burada istemiyoruz’ diyerek harekete geçse, çocuğunuzu yuhalasa siz ne hissedersiniz? Ne yaparsınız? Ben buradan aileleri örgütleyen, çocukları yuhalatan okul idarecisine seslenmek istiyorum: Hiç mi utanmadınız? O ailelere seslenmek istiyorum: Çocuklarınızdan da mı utanmadınız, Allah aşkına… Çocuklarınızın gözüne nasıl baktınız? Neden böyle davranıyorlar, çünkü otizmi bilmiyorlar. Türkiye’de 10 kişiden 7’i otizmi hiç bilmiyor. Bu aileler zannediyor ki, bu çocuklar kendi çocuklarıyla aynı okulda olursa, onların çocuklarına da bulaşacağını yada kendi çocuklarının başarısının düşeceğini veya duygusal olarak etkileneceğini düşünüyor. Öyle değil. Aslında bu çocuklar çok başarılı Einstein, Beethoven otizmli… Değerli basın mensupları, ABD bu çocuklara harcadığı 1 doları 16 dolar olarak geri aldığını belirtiyor. Ben biliyorum ki, nitelikli bir eğitim alsa bu çocuklarımızın en az yüzde 50’si hayata tutunacak… Araştırdım, bu okulda nitelikli bir eğitim veriliyor mu diye? Eğitimi veren muhasebe bölümü mezunu, ücretli bir öğretmen… Kulundan korkmuyorsanız, Allah’tan utanın… Bir ücretli öğretmen otizmli çocuklarımıza ne kadar yardımcı olabilir? Aslında otizmli bireylerin ailelerinin feryat etmesi lazım. O ailelerinin, ‘Benim çocuğun otizmli, muhasebe bölümü mezunu bir öğretmen benim çocuğuma ne kadar eğitim verebilir’ diye okul yönetimine tepki göstermeli…”

AKSARAY VALİSİNE TEPKİ

Komisyon üyesi olarak Aksaray Valisi’ni aradığını ama görüşemediğini belirten Arık, Vali’nin açıklamalarını televizyondan izlediğini belirterek, “Altyazılarda Vali Bey’in çocukların okula devam ettiği yönündeki açıklamaları geçiyor. Tabii ki devam edecek. Babanın malı değil, o çocuklar okula devam edecek ve sen oradaki müdürü soruşturmanın sağlıklı yürümesi için derhal açığa alacaksın. Senin yapman gereken bu… Çocukların okula devam etmesi bir lütuf değil, Anayasal bir haktır” diye konuştu.

Veliler gibi devletin de ayrımcılık yaptığını belirten Arık, otizmli bireylerin mili takıma alınmasından, meslek liselerinden üniversiteye geçişlerine kadar birçok alanda haksızlıklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)